Türksat'ın Hedefi 2019'da Dünya Nüfusunun Yüzde 91'ine Yayın Ulaştırmak

Türksat A

Türksat A.Ş. Genel Müdürü Özkan Dalbay, 2019 yılında, 2 tanesi yerli üretim olmak üzere 7 adet Türksat uydusunu uzayda işletmeyi planladıklarını belirterek, mevcut üç yörüngeyi de 5'e çıkartarak, dünya karasal coğrafyasının yüzde 71'ine, dünya nüfusunun da yüzde 91'ine Türkiye'den yayın götürmeyi hedeflediklerini söyledi.
Türksat A.Ş. Genel Müdürü Özkan Dalbay, Türksat-1C uydusunun uzay çöplüğüne gönderilmesi nedeniyle düzenlediği basın toplantısında, emekliye ayrılan Türksat-1C uydusunun maliyetinin 100 milyon dolar olduğunu ancak 14 yıllık hizmet süresi boyunca 400 milyon dolar gelir getirdiğini söyledi. Dalbay, 2009 yılında belirlenen 10 yıllık Türksat Uydu Stratejisi hakkında da bilgi vererek, "2019 yılında, yedi tane Türksat uydusunu uzayda işletmeyi hedefliyoruz. Bu 7 uydunun da en az 2 tanesi Türkiye'de üretilmiş
uydular olacak. Şu anda Türkiye Cumhuriyeti adına kayıtlı 3 adet yörünge var. 2019 yılında bu 3 yörüngeyi 5 yörüngeye çıkarmak istiyoruz, çalışmalarımız bu yönde devam ediyor. Bu 5 yörüngenin anlamı şu; Türkiye topraklarından en uzak mesafedeki, batıdaki ve doğudaki yörüngenin de Türkiye Cumhuriyeti adına işletme hakkını alıp, Türkiye'den uyduları monte ederek dünya karasal coğrafyasının yüzde 71'ine, dünya nüfusunun da yüzde 91'ine Türkiye'den yayın götürecek bir strateji benimsiyoruz" diye konuştu.
Bu stratejinin hayata geçirilmesi için iki önemli proje olduğunu bildiren Dalbay, bunlardan bir tanesinin yaklaşık 1 hafta 10 gün içinde ihalesi belirlenecek olan Türksat 4A uydusunun, diğeri de Türksat 4B uydusunun tedariki olduğunu söyledi. Sadece bu uydularla yetinmeyeceklerini de ifade eden Dalbay, 2015 yılının ilk aylarında Türkiye'de üretilecek olan Türksat 5A yerli haberleşme uydusunu da işletmeye alacaklarını söyledi. Dalbay, "2017 ve 2019'da da yine Türkiye'de üretilmiş uyduları da mevcut
yörüngelerde işleterek 2019 yılında dünya nüfusunun yüzde 91'ine Türkiye'den yayın çıkarak ulaşmış olacağız" dedi.

'TÜRKSAT MAPS' 7 EKİM'DE AÇILACAK
Türksat'ın bir haberleşme uydusu operatörü olmasının yanında, kablo televizyon işletmecisi olduğunu da hatırlatan Dalbay, ayrıca e-devletle daha da gelişen bir bilişim kuruluşu olduğunu söyledi. Dalbay, Türksat'ın 7 Ekim'de başlayacak olan Cebit 2010'un da ana sponsoru olduğunu belirterek, bu fuarda yeni hizmetleri tanıtacaklarını söyledi. Dalbay ayrıca, aynı gün Google Maps'ın rakibi olacak Türksat Maps'in de açılışının yapılacağını bildirdi.