Tarihi Erzurum Evleri Taşla Çevrildi

Yakutiye Belediyesi, öncelikle tarihi eser çevreleri ve tarihi sokaklarda başlattığı taş kaplama uygulaması dikkat çekiyor

Tarihi Erzurum Evleri Taşla Çevrildi
Yakutiye Belediyesi, öncelikle tarihi eser çevreleri ve tarihi sokaklarda başlattığı taş kaplama uygulaması dikkat çekiyor. Tarihi Erzurum Evlerinin bulunduğu sokakların taş kaplaması, çevreden de olumlu tepkiler alıyor. Belediye Başkanı Ali Korkut, tarihi eserlerin çevresinin taş döşemeyle görselliğini tamamladığını söyledi.
Yakutiye Belediyesi tarafından başlatılan cadde ve sokaklara taş döşeme çalışmaları halktan da olumlu tepkiler alıyor. İbrahimpaşa mahallesinde yer alan ve Erzurum Evi formundaki nadir birkaç eserinde yer aldığı sokakların taş döşemesi, tarihi evlerin görselliğini tamamlarken, halktan ilgi görüyor. Erzurum Evlerinin bulunduğu sokaktaki işletmeciler ve vatandaşlar, görselliğe dikkat çekiyorlar. Erzurum tabiriyle "pejmurde" görünümünün taş döşemeyle değiştiğini ifade eden vatandaşlar, "Erzurum evi diye bildiğimiz ve babalarımızın içerisinde doğup büyüdüğü evler ne yazıkki değişim sonrası yok oluyorlar. Bazı semtlerde olduğu gibi İbrahimpaşa mahallesinde de Erzurum Evi parmakla sayılacak evler kalmıştı. Taş döşenmesinin ardından bu evlerin görselliği de tamamlanmış oldu. Yakutiye Belediyesi olması gerekeni yaptı, teşekkür ediyoruz" dediler.
KÜLTÜR SOKAĞI OLABİLİR
Mimar kökenli Belediye Başkanı Ali Korkut, tarihi eserlerin çevresinin mutlaka estetik görünüme kavuşturulması gerektiğini ifade ederek "Tarihi eser niteliğinde olan, halen ayakta kalmış eserlerin çevresiyle de bütünlük arz edecek biçimde düzenlenmesi gerekiyor. Belediye olarak birçok cadde ve sokakta olduğu gibi tarihi Erzurum evlerimizin bulunduğu sokakları da siyah taşla döşüyoruz. Tarihi doku bir anlamda tamamlanmış oluyor. Aslında bu evlerin çevresinde birkaç tane çirkin görünümlü bina yer alıyor. Bunların görüntüyü bozduğu bir vakıa. Onlar kaldırılabilinirse ki, bu yönde düşüncemiz ve projemiz bulunuyor. Burayı bir kültür adası olarak planlamayı düşünüyoruz. Biraz zaman ve maddi kaynağa ihtiyacımız var" şeklinde konuştu.