Cumhurbaşkanı Gül'den gündeme dair açıklamalar...

New York'ta TRT Haber'in özel yayınına katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İran ile Batı arasındaki nükleer krizin çözümü için Türkiye'nin elinden gel

New York'ta TRT Haber'in özel yayınına katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İran ile Batı arasındaki nükleer krizin çözümü için Türkiye'nin elinden geleni yaptığını söyledi. Gül, "Ya savaş ya diplomasi ile hallolur. Biz diplomasi ile halledilmesi için olağanüstü gayret içindeyiz" dedi. Mavi Marmara saldırısından sonra İsrail'in tavrını "hayret verici" olarak niteyen Cumhurbaşkanı, İsrail Cumhurbaşkanı Peres ile görüşmeme tartışmalarına da açıklık getirdi.

New York'ta TRT Haber Koordinatörü Ahmet Böken'in moderatörlüğünü yaptığı özel yayına katılan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin gördüğü ilgiyi anlattı. Gazeteci Yazar Derya Sazak, Fehmi Koru ve Ergun Babahan'ın katıldığı özel yayında Gül, "Türkiye'nin önemini giderek herkes, bütün dünya görüyor. Herkes bizimle görüşmek istiyor. Eskiden hasta adam derlerdi, şimdi Avrupa'nın en sağlıklı adamı diyorlar" dedi.

İRAN İLE BATI ARASINDAKİ NÜKLEER GERGİNLİK

İran'ın nükleer programının dünyanın en önemli meselelerinden biri olarak göründüğünü kaydeden Gül, Türkiye'nin arabulucu rolünün önemine değindi. Gül, "Türkiye'nin bütün bu rolü takdir ediliyor" diye konuştu.

Sorunun çözümü için diplomasiyi adres gösteren Gül, "Türkiye doğusunda, bölgesinde nükleer silah asla görmek istemez . Biz bunu hafife almıyoruz. Madem böyle bir anlaşmazlık var. Bunun hallolmasının iki yolu var. Ya savaş ya diplomasi. Türkiye doğusunda bir savaş istemez onun için biz bu işin diplomasi ile çözülmesini istiyoruz. Geçen seneler savaş ihtimali çok daha fazlaydı. Bunlar tamamen kalktı demiyorum ama diplomasi biraz çalışmaya başladı. Büyük bir ümit içinde değilim. Ama iki ay öncesine göre daha iyi noktada" sözlerini sarf etti.

MAVİ MARMARA SALDIRISININ ARDINDAN İSRAİL'LE GELİNEN NOKTA

Gazze'deki insanlık dramına değinen Gül, İsrail'in tavrını eleştirdi. Cumhurbaşkanı, şunları söyledi: "Türkiye - İsrail ilişkilerini herkes biliyor. Sanki 20 sene önce iyiydi de şimdi kötü oldu. Bu yanlış. Ortada bir sebep var. Gazze'deki insanlık dramı. Bütün dünya şahit. Gazze'ye insani yardım filosu. Sadece Türkiye'den gitmedi. Daha önce başka ülkelerden de gitti. 36 ülkeden insanlar vardı. Saygın insanlar. İsrail'i anlamıyorum doğrusu. İsrailin iç politikası inanılmaz bir kargaşadır. Bu meseleye de böyle bakıyorlar büyük bir hata yapıyorlar."

Gül, İsrail Cumhurbaşkanı ile görüşüp görüşmeyeceğine de açıklık getirdi: "Açıkcası böyle bir programımız yok bizim, bize bir randevu talebi oldu da reddetmiş değiliz. Yalnız hiç düşünmedik değiliz. Türkiye ile İsrail arasında bir düşmanlık yok. Ama ortada bir olay var. 9 vatandaşımızın hakkı var."

REFERANDUM

Referandumun ardından "Hayır" diyen partilerin de sonucu saygıyla karşıladığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, 'Referandum sonucu böldü' diyenlere sert tepki gösterdi. Türkiye'nin her yerinden evet ve hayır çıktığını söyleyen Gül, hayır diyen partilerin de sonucu saygıyla karşıladığını belirtti. Gül, "Evet diyenler yüzde 80, 90 hayır diyenler de sanki yüzde 90 ile 100 ile filan demedi. Böyle bir durum yok ortada. İnsanlar nihayette her taraf eşit çıkacak diye bir durum yok. En sert şekilde hayır diyen siyasi partiler de saygıyla karşıladı. Bu çok önemli." ifadelerini kullandı.

TERÖR

Terör olayları konusuna da değinen Cumhurbaşkanı Gül, "Başka yolumuz yok, Türkiye'nin bu işten kurtulması lazım" dedi. Gül, "Özerklik, onlar bir gizli ajanda ile gelen şeyler. Tartışırken konuşurken önkesici, birbirimizin elini kolunu bağlayıcı bir tartışma üslubu olursa, o zaman olan Türkiye'ye olur. Üniter yapıyı ilerde bozmaya yönelik kapı açma, bunlar sözkonusu olamaz. Terörü ortadan kaldırmak için devlet her türlü gayreti gösterir. Devletin taviz vermesi, temel ilkelerinden vazgeçmesi zaten düşünülemez. Kanın, terörün olduğu yerde konuşamazsınız. Terör olduğunda sanki teröre taviz veriyormuş gibi bir izlenim olmaz . Önemli olan bütün vatandaşlarımızın mutlu olacağı neticeye ulaşmak.'' şeklinde konuştu.