Batman Çevre Gönüllüleri Derneği: Anız yangınları trafik kazalarına neden oluyor

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hasan Argünağa, Batman ve yöresindeki anız yangınlarının çevre için büyük bir felaket olduğunu söyledi.

Ha

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hasan Argünağa, Batman ve yöresindeki anız yangınlarının çevre için büyük bir felaket olduğunu söyledi.

Hasan Argünağa, yaptığı açıklamada, anız yangınından kaynaklanan yoğun duman tabakasının gündüz saatlerinde sürücülerin görüş mesafesini etkileyerek trafik kazalarına neden olduğunu ileri sürdü.

Çevre Gönüllüleri Derneği olarak yıllardır anız yangınları için önlem alınmasını istediklerini belirten Argunağa, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ekiplerinin kestiği para cezalarının caydırıcı olmadığını ifade etti.

Çiftçilerin, tarla sürümünü kolaylaştırmak adına anız yakarken, aslında gelecekleriyle oynadıklarını ileri süren Argunağa, "Anız yakılması nedeniyle doğal yaşam büyük zarar görüyor. Ancak bunu hemen görmediğimiz için farkında değiliz. Anız yakan çiftçiler, bilerek ve tasarlayarak milyonlarca canlının yaşamını yok ediyorlar. Büyük anız yangınları sırasında milyonlarca canlı yok olmaktadır. Toprağın canlı bir ortam olması münasebetiyle, bu canlı ortam yok olmakta ayrıca üst katmanlarda 250 dereceye çıkan sıcaklıkla kil pişmekte, organik madde yok olmaktadır. Bazı makro ve mikro besin elementlerinin yok olmasına sebebiyet vermektedir." dedi.

Anız yakıldıktan sonra çıkan dumanların çevre kirliliği ve bazen trafik kazalarına sebebiyet verdiğine de dikkat çeken Argunağa, fazla duman ile küresel ısınma ve karbondioksit ile canlılarda zehirleme yaşandığı uyarısında bulundu.

Bu nedenlerden dolayı anız yakılmasının mutlaka önüne geçilmesi gerektiğini söyleyen Argunağa, "Başta Tarım ile Çevre ve Orman İl Müdürlükleri olmak üzere ilgilileri, anız yakılmaması için daha etkin tedbirler almaya davet ediyoruz. Çiftçilerimizin bilinçlendirilmesi için cami imamları, muhtarlar ve öğretmenler ile öğrenciler üzerinden çalışmalara start verilmesini öneriyoruz." diye konuştu.