Antalyalı KOBİ'ler artık destek için Denizli'ye gitmeyecek

Bir süre önce faaliyetlerine başlayan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Antalya Hizmet Merkezi'ni

Bir süre önce faaliyetlerine başlayan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Antalya Hizmet Merkezi'nin bütçesi de hizmete girdi. Bundan sonra Antalyalı KOBİ'ler artık destek için Denizli'ye kadar gitmeyecek.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) bünyesinde faaliyet gösteren merkez, yeni hizmet binasına da taşınmaya hazırlanıyor. Antalya Hizmet Merkezi Müdürü Ahmet Tütüncü, daha önce Denizli'ye bağlı olarak görev yaptıklarını, 15-20 gün sonra Denizli ile hiçbir bağlantılarının kalmayacağını ve bütün işlemlerin buradan yapılacağını bildirdi.

Antalya ile birlikte Türkiye genelinde 16 yeni merkez açıldığını kaydeden Tütüncü, "Bunlar arasında sadece Antalya'nın ödeme kalemi açıldı. Artık Antalya'daki işletmelerimiz Denizli'ye kadar gitmeyecek. Amacımız, Antalya'daki işletmelerle bütünleşmek ve KOSGEB desteklerinden faydalanmalarını sağlamak." dedi. Tütüncü, Genel Destek Programı, Girişimcilik Destek Programı, AR-GE İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı, İşbirliği Güçbirliği Destek Programı, Tematik Proje Destek Programı adı altında destekleri olduğu bilgisini verdi.

AK Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak ve Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Abdullah Sevimçok, KOSGEB Antalya Hizmet Merkezi Müdürü Ahmet Tütüncü'yü makamında ziyaret etti. Tütüncü, KOSGEB'in yeni yapılanması ve yeni desteklerle ilgili bilgi verdi. Antalya Hizmet Merkezi'nde 4 uzman 2 uzman yardımcısı 4 nitelikli elemanla hizmet verilmeye başlandıklarını belirten Ahmet Tütüncü, bunların birinin Alanya, birinin de Manavgat'ta görevlendirildiğini söyledi. Antalya'nın bugüne kadar KOSGEB kredilerinden yeterince yararlanamadığını dile getiren Tütüncü, şöyle konuştu: "Bu krediyi en üst seviyeye çıkarmak istiyoruz. Bunun ilk şartı da veri tabanımıza daha fazla üye kaydı yapmak. Antalya'da 125 bin işletme varken bunun sadece 10 bini veri tabanımıza kayıtlı. Önümüzdeki günlerde AESOB ile işbirliği yaparak, veri tabanımıza daha fazla esnaf ve sanatkarı kayıt yapmak istiyoruz."

Güleryüzlü, bürokrasiyi kaldıran kısa sürede her türlü desteğe cevap verebilen bir merkez oluşturmayı hedeflediklerini ifade eden Tütüncü, KOSGEB desteklerinden daha çok işletmenin faydalanması için veritabanına girişleri hızlandıracaklarını vurguladı. Tütüncü, destekte bütçe sınırlaması olmayacağını kaydederek, "Ne kadar talep gelirse hukuk çerçevesinde hepsine cevap vermeye hazırız. Ancak yıl sonuna kadar 8-10 bin KOBİ'ye destek vermeyi hedefliyoruz." dedi.

TURİSTİ OTELİN DIŞINA ÇIKARMALIYIZ

Ahmet Tütüncü, bölgesel ve kırsal desteklere ağırlık vereceğini de belirterek, Antalya'ya gelen turistlerin mutlaka otelden çıkarıp, cazibe merkezlerine çekilmesi gerektiğini vurguladı. Esnaf ve sanatkarın da beklentisinin bu yönde olduğunu ifade eden Tütüncü, şöyle devam etti: "Biz de bunun için girişimlerde bulunacağız. Kovanlık Beldesi'nde halı dokumaları ile ilgili bir projemiz var. Burada kadın girişimcilere yönelik çalışmamız var. Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi ihalesine çıkacağız. Bu eğitimlerden birini Kovanlık'taki hanımlara vermeyi düşünüyoruz. Oradaki dokumacılığı şirketleştirmek istiyoruz. Turisti Kovanlık'a çekmek istiyoruz. Biz burada yatırımcıları destekleyeceğiz. Ancak bu konuda herkesin üzerine düşen görevleri yerine getirmesi gerekir. Antalya'nın sahilinden geriye yatırım yapacak, cazibe merkezleri yaratacak işletmelere desteğimiz daha fazla olacak."

Ak Parti Milletvekili Sadık Badak, KOSGEB'in yeni yapılandırmaya gidildiğini, her ilde KOSGEB müdürlüklerinin oluşturulduğunu söyledi. Badak, geçtiğimiz yıl kanunda yapılan değişiklikle önceden sadece üretim yapan işletmelere kredi veren KOSGEB'in hizmet sektörüne de kredi verebilir hale getirildiğini, bu sayede esnaf ve sanatkarların da KOSGEB kredilerinden yararlanabildiğini belirtti. KOSGEB'in yeniden yapılandırılması sonrasında finansman kaynaklarının açılmasının Antalya için büyük önem taşıdığının altını çizen Badak, "KOSGEB küçük ve orta boy işletmeleri destekleyici önemli bir mekanizma. KOSGEB kanunda yaptığımız değişiklikle, büyük işletmeler karşısında küçük ve orta boy işletmeleri daha fazla desteklemek için KOSGEB'i tüm esnaflara destek verir hale getirdik. AR-GE yapacak, pazarını geliştirecek, işyerini geliştirecek işletmeler için artık çok önemli bir kuruluş var." diye konuştu.

"KREDİYE ULAŞMAK BÜYÜK SORUN"

Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Abdullah Sevimçok da, esnaf ve sanatkarın kredi bulma konusunda sıkıntı yaşadığına dikkat çekti. Antalya'da 76 meslek odası ve bu odalara bağlı 74 bin üyenin bulunduğunu kaydeden Sevimçok, KOSGEB Antalya Müdürlüğü'nün açılması ile birlikte bu sıkıntıyı gidereceğimizi düşünüyoruz. Bu destek kredilerinin Antalya esnaf ve sanatkarına yansıması için elimizden geleni yapacağız. Esnaf ve sanatkara, KOSGEB'i ve kredilerini tanıtacağız. Bu kredilerden mümkün olduğu kadar fazla esnaf ve sanatkarın yararlanmasını sağlayacağız." diye konuştu.