Merkez Bankası Başkanı Yılmaz'dan İhracatçıya: 'Vob'u Kullanın' (2)

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası'nı (VOB) kullanarak kendinizi hedge edebilirsiniz" dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı öncesi konuşan Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, paradigmayı değiştirmeyeceklerini ve herkesin dalgalı kur rejiminin devam ettirilmesinden yana olduğunu söyledi. Çözümün bu çerçeve içerisinde bulunması gerektiğini kaydeden Yılmaz, "Biz demiyoruz ki rezervlerimizi arttırmayacağız. Bunun dışında, Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası'nı (VOB) kullanarak kendinizi hedge edebilirsiniz" dedi.
İhracatçıların yüzde 60'dan fazlasının bu tür enstrümanları kullanmadığını ifade eden Yılmaz, "Bizce bu piyasada sizin şikayetlerinizin bir kısmı giderilebilir. 'Fiyat yapamıyoruz' diyorsunuz. Şu an spot piyasadaki kura göre, 2, 3, 5, 6 aylık vadelerde kurlar var. Bu kurlar kullanılarak fiyat yapabilirsiniz. Ama burada bir problem mi var, maliyetler mi çok yüksek, niçin yapılmıyor, belli alışkanlıklardan mı vazgeçilemiyor? Bunu bilmiyoruz. Ama biz bu konuda size işbirliği öneriyoruz. Bu konuda
yapılabilecek bir şey varsa birlikte çalışalım" diye konuştu.
Likidite koşullarının iyileşmesi ve yurt içine sermeye akışının güçlü seyretmesi durumunda Merkez Bankası'nın rezerv birikimini hızlandırmayı düşündüklerini kaydeden Yılmaz, "Buradan şu sonucu çıkarmayın; biz rezervi 100'e de çıkarabiliriz, 120'ye de çıkarabiliriz fakat Kur illa dediğiniz yere gelmeyebilir" dedi.
Kur riskinin daha iyi yönetilmesi gerektiğini belirten Yılmaz, ihracatçıların VOB'da işlem yaparak vadeli alacaklarını hangi döviz kurundan Türk Lirası'na çevirme konusunda yaşadıkları belirsizlikleri en aza indirebileceklerini söyledi.