İşsizlik yüzde 10.5'e geriledi

Krizin etkisiyle 2009 başında yüzde 16'yı aştıktan sonra uzun süre yüzde 13-14 bandında seyreden işsizlik...


Krizin etkisiyle 2009 başında yüzde 16'yı aştıktan sonra uzun süre yüzde 13-14 bandında seyreden işsizlik oranı bahar aylarıyla birlikte girdiği gerileme eğilimini haziranda da sürdürdü. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mayıs-haziran-temmuz dönemine ilişkin verileri içeren haziran ayı hanehalkı işgücü araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Buna göre işsizlik oranı haziranda geçen yılın aynı dönemine oranla 2.5 puan, bir önceki aya oranla ise 0.5 puan gerileyerek yüzde 10.5 oldu.
Türkiye genelinde işsiz sayısı haziranda bir yıl öncesine göre 518 bin kişi azalarak 2 milyon 751 bin kişiye indi. İşsiz sayısı bir ay önceye göre ise 95 bin kişilik azalış gösterdi. Buna karşın haziran döneminde, işsizlerin yüzde 14.7'sine karşılık gelen 405 bin kişi işsiz kaldı.

İstihdam 1.5 milyon arttı
Kentsel yerlerde işsizlik oranı 2.9 puanlık azalmayla yüzde 13.6, kırsal yerlerde ise 1.5 puanlık azalmayla 5.5 oldu. Genç nüfusta işsizlik oranı 4.6 puan düşüşle yüzde 19.1'e, tarım dışı işsizlik oranı ise 3 puan düşüşle yüzde 13.4 düzeyinde gerçekleşti.
Haziran döneminde istihdam edilenlerin sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 541 bin kişi artarak 23 milyon 488 bin kişiye yükseldi. Bu dönemde tarım sektöründe çalışan sayısı 446 bin kişi, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı ise 1 milyon 95 bin kişi arttı.
Haziranda 2 milyon 262 bin kişi işe yeni başladı veya iş değiştirdi. Bunun toplam istihdam içindeki oranı yüzde 9.6 oldu. İşe yeni başlayan veya iş değiştirenlerin yüzde 26.5'i 25-34 yaş grubunda yer aldı. Bu dönemde işe başlayan veya iş değiştirenlerin yüzde 19.1'i sanayi, yüzde 33.1'i hizmetler, yüzde 21'i inşaat sektöründe, yüzde 26.8'i ise tarım sektöründe işe başladı.




Sanayinin  payı artıyor

İstihdam edilenlerin yüzde 26.6'sının tarım, yüzde 19.3'ünün sanayi, yüzde 6.7'sinin inşaat, yüzde 47.4'ünün ise hizmetler sektöründe olduğu belirlendi. Önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında, tarım sektörünün istihdam edilenler içindeki payının 0.2 puan, sanayinin payının 1.2 puan, inşaatın payının 0.1 puan arttığı, buna karşılık hizmetlerin payının 1.6 puan azaldığı görüldü.
Haziranda mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam edilenlerin sayısında bir önceki döneme göre 160 bin kişilik artış, işsiz sayısında ise 47 bin kişilik azalış görüldü. Mevsim etkilerinden arındırılmış işgücüne katılma oranı bir önceki döneme göre 0.2 puanlık artış ile yüzde 49, istihdam oranı 0.2 puanlık artış ile yüzde 43.2, işsizlik oranı ise 0.2 puanlık azalış ile yüzde 11.7 oldu.


Tanıl Küçük
'İstihdam dostu büyüme dönemine girdik'
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, büyüme ve istihdamdaki iyileşmenin paralel gitmesinin, 2001 sonrasına kıyasla daha istihdam dostu bir büyüme dönemine girildiği izlenimi verdiğini bildirdi. Tanıl Küçük şunları kaydetti:
"Ancak olumlu işaretlere rağmen işsizlik oranımızın hala yüksek olduğunu da unutmamalıyız. İşsizlik ve istihdam gündemde yerini önemle korumalı ve ulusal istihdam stratejisi çalışmaları bir an önce sonuçlandırılarak hayata geçirilmelidir. Öte yandan, işsizlikte nispeten sevindirici haberler gelirken, ekonomimizin bir diğer müzmin problemi olan cari açıkta öngörülen yıllık hedefin daha yılın yarısında aşılması düşündürücüdür. İleriye dönük olarak önemli risklerden biri olan cari açığın dikkatle takip edilmesi gerekmektedir. Elde edilen kazanımların daha ileri taşınması, olası risklerin iyi yönetilebilmesi için gündemdeki ilk madde, artık mutlaka ekonomi olmalıdır."


Zafer Çağlayan
'Türkiye kriz öncesine döndü'

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, "Gerek büyüme rakamları, gerek ihracat rakamları ve gerekse istihdam rakamlarındaki gelişmeler, Türkiye'nin kriz öncesi döneme döndüğünü göstermektedir" dedi.
Çift haneli ihracat artışı ve çift haneli büyüme rakamlarının işsizlikte azalmaya neden olduğunu belirten Çağlayan, önümüzdeki dönemde işsizlik rakamlarında tek haneyi görmenin mümkün olduğunu söyledi. Çağlayan şunları kaydetti:
"Haziran 2010 işsizlik rakamlarına en yakın oran yüzde 10.7 ile Ağustos 2008'dir. Bu da Türkiye'nin hızla kriz öncesi dönemlere döndüğünün en büyük göstergelerinden birisidir. Haziran döneminde istihdam hacminin aylık bazda 433 bin kişi artmasında, tarım sektöründe 402 bin, inşaat sektöründe 63 bin kişilik, sanayi sektöründe 66 bin kişilik artış önemli bir etkiye sahiptir."

Mehmet Büyükekşi
'İstihdam işgücüne katılımı aştı'

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, hem temel işgücü göstergeleri, hem de mevsim etkilerinden arındırılmış işgücü göstergelerinin Türkiye'de krizin bittiğini teyit ettiğini bildirdi. İhracat ve yüksek büyümenin işsizliği gerilettiğini, ihracatçı eğilim anketlerinde ihracatın istihdam yaratacağını gördüklerini ve kamuoyuyla da paylaştıklarını hatırlatan Büyükekşi şunları kaydetti:
"Ortaya çıkan gelişmeler bizi doğruluyor ve memnun ediyor. TÜİK rakamlarının da ortaya koyduğu gibi, Türkiye'de bir yıllık dönemde 1 milyon 541 bin kişi işe yerleşti. Son derece önemli bir gelişme de sanayi sektörünün son bir yıl içinde 563 bin yeni istihdam yaratmasıdır. Türkiye ekonomisi, işgücüne katılımdan daha fazla istihdam üretmeyi başardı. İşsiz sayısındaki gerilemenin sürekli olması için ihracatın ve büyümenin aynı hızda devam etmesi gerekiyor."



Bütçe açığı ilk sekiz ayda yüzde 54 oranında azaldı
Merkezi Yönetim Bütçe açığı yılın ilk sekiz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 54.1 azalarak 14 milyar 387 milyon lira oldu. Bütçe temmuzda 2 milyar 46 milyon lira açık, ağustosta ise 3 milyar 89 lira fazla verdi. 2010'un ilk altı ayında verilen 15.4 milyar liralık bütçe açığı, ağustos ayında 3 milyar 89 milyon lira fazla verilmesinin etkisiyle yılın sekiz aylık döneminde yaklaşık 1 milyar lira geriledi.
Ocak-ağustos döneminde faiz dışı fazla geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 127.4 artarak 20.9 milyar lira oldu. İlk sekiz ayda bütçe gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20.4 artarak 169 milyar lira, bütçe giderleri ise yüzde 6.8 artarak 183.4 milyar lira olarak gerçekleşti.
Vergi gelirleri yüzde 23 artışla 138.8 milyar lira, sağlık giderleri yüzde 27.2 azalarak 3.4 milyar lira, tarımsal destekleme ödemeleri yüzde 28.7 artarak 4.9 milyar lira, faiz giderleri yüzde 12.9 azalarak 35.3 milyar lira oldu.



Cari açık temmuzda yediye katlandı
Türkiye'nin cari açığı temmuzda yüzde 630 artışla 3.4 milyar dolar, ocak-temmuz döneminde de yüzde 209 artışla 24.2 milyar dolar oldu. Buna göre, geçen yıl temmuz ayında 471 milyon dolar olan cari açık yaklaşık yedi kat arttı.
Türkiye'nin dış ticaret açığı da ocak-temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 142 artarak 26.2 milyar doları aştı.
Merkez Bankası'nın açıkladığı ödemeler dengesi bilançosuna göre, ocak-temmuz döneminde, geçen yılın aynı dönemine oranla ihracat (FOB) gelirleri yüzde 13.4 artarak 64.4 milyar dolara ve bavul ticareti gelirleri de yüzde 8 artarak 2.9 milyar dolara yükseldi. Altın dahil ithalat (CIF) harcamaları ise yüzde 32.1 artışla 99.3 milyar dolara ulaştı.
Kaynağı belirsiz giriş-çıkışı gösteren net hata noksan kaleminde temmuz ayında 218 milyon dolar giriş, ocak-temmuz döneminde de 531 milyon dolar çıkış oldu.