Isparta'da Tarım Sektörü Çalıştayı

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Genel Sekreterliği öncülüğünde Isparta'da Tarım Sektörü'nün Sorunları ve Çözüm Önerileri konulu çalıştay Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Ziraat Fakültesi'nde başladı

Isparta'da Tarım Sektörü Çalıştayı
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Genel Sekreterliği öncülüğünde Isparta'da Tarım Sektörü'nün Sorunları ve Çözüm Önerileri konulu çalıştay Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Ziraat Fakültesi'nde başladı
Isparta'da tarım sektörünün sorunları ve çözüm önerileri, 5 ana başlıkta sektörün tüm taraflarının katılımıyla tartışmaya açıldı. SDÜ Ziraat Fakültesi Dekanlığı'nda başlatılan çalıştayın açılışında bir konuşma yapan BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, çalıştayın Isparta'nın tarım haritasının çıkarılması yönünde önemine değindi. Antalya, Isparta ve Burdur illerinin ekonomik kalkınmasının sağlanması amacıyla kurulan, BAKA'nın Temmuz 2010 tarihi itibariyle ilk personel alımını gerçekleştirdiğini belirten Engin, bölgenin kalkınmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Engin, 5 ayrı konu başlığı altında yapılacak toplantılardan çıkacak sonucun Isparta tarımı için rehber niteliği taşıdığını dile getirdi. Isparta'nın bir derginin yaptığı araştırmada yaşanabilir kentler sıralamasında üçüncü sırada yer almasının sevindirici olduğunu belirtirken, Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu'nun kapsamlı araştırmasında da 6. sırada yer aldığını duyurdu.
Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın ise zengin aromalı meyvelerin yetiştiği Isparta'da ürünün paketlenmesi ve pazarlanması konusunda yeni adımlar atılması gerektiğini savundu. Çin'de bile zengin elma bahçeleri olmasına rağmen pazarlamada sıkıntı yaşandığını kaydeden Günaydın, "Isparta güneş bakımından, toprak verimi bakımından çok zengin bir il. Bugün Hoyran bölgesinde üretilen kayısı Malatya kayısısından daha kaliteli. İlimizde elma suyu fabrikalarının, kayısı suyu fabrikalarının açılması, paketleme sistemlerinin artırılması gerekiyor. İyi bir pazarlama sistemi kurulması gerekiyor. Bunun Isparta için ciddi bir istihdam kaynağı oluşturacağına inanıyorum. Ayrıca Isparta'da hızla doğal ürün yetiştirilmesi için çalışmalar yapılması gerekiyor. Isparta bu noktada merkez olabilir. Doğal ürünlerin üretilmesi büyük kazançlar sağlar. Çünkü tüketim alışkanlıkları doğal ürüne kayıyor. Bunlar birlikler sayesinde oluşturulabilir. BAKA'da projelere destek verebilir" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Antalya'dan sonra ikincisi yapılan Tarım ÇAlıştayı'na geçildi. Geniş katılımlı çalıştay 'Bitkisel Üretim, Hayvansal Üretim, Tarıma Dayalı Sanayi ve Gıda, Su Ürünleri ve Tarımsal Örgütlenme ve Pazarlama' başlıkları ile ele alındı. Sunumların yapılmasının ardından sonuç bildirgesi hazırlanacak.
Söz konusu çalıştayın, bölge ekonomisinin gelişimine yönelik stratejilerin tespit edilip uygulanabilmesi ve sektörel önceliklerin tespit edilerek bölgenin ekonomik kalkınmasına katkı sağlayacak projelerin desteklenebilmesi için BAKA tarafından hali hazırda hazırlanmakta '2011-2013 TR-61 Düwy-2 Bölge Planı'na da önemli katkılar sağlaması bekleniyor. Çalıştaya Isparta Valiliği, Isparta Belediye Başkanlığı, Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası, Isparta Ticaret Borsası, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü ve ilgili diğer kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör temsilcileri davet edildi.