Basel III'e geçiş uzadı yatırımcılar mutlu oldu

Yatırımcılar, Basel III kurallarının rezerv sermaye artışını değil, bu kuralların uygulamaya geçmesi için...


Yatırımcılar, Basel III kurallarının rezerv sermaye artışını değil, bu kuralların uygulamaya geçmesi için öngörülenden daha üzün süre tanınmış olmasını satın aldı.
Avrupa borsalarındaki genel eğilimi gösteren FTSEurofirst 300 endeksi son 4.5 ayın en yüksek seviyesine çıkarken, Avrupa bankacılık endeksi yüzde 1.77 primliydi. Euro, dolar karşısında yüzde 1 değer kazanarak 1.28'in üzerine çıktı. Basel Komitesi Başkanı ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) yönetim kurulu üyesi Nout Wellink, bankaların sermayelerini güçlendirmek için yüz milyarlarca euro kaynak bulması gerekeceğini söyledi ancak bunun için yeterli zaman olduğuna vurgu yaptı. 

Bazıları için kötü haber
Analistler, yeni kuralların ardından yüksek sermayesi olan bankaların bunu yatırımcılara geri verebileceğini veya satın alma için kullanabileceğini belirtti. Analistler, sermayesi düşük bankaların ise bir süre temettü ödeyemeyebileceğini, sermaye artırımına gitmek zorunda kalabileceğini vurguladı. İngiliz Guardian gazetesine gelişmeleri değerlendiren Evolution Securities'den Gary Jenkins, "Yeni düzenlemeler oldukça uzun bir sürede kademeli olarak hayata geçecek ve 2019 başına kadar da tamamen uygulanmayacak" dedi.

 

Basel III ne getiriyor
Basel III kuralları temel olarak yeni bir finansal şokta bankaların bu etkiyi emebilecek güçte sermayeye sahip olmasını istiyor. Yeni düzenlemeler şöyle:
- Bankalar riske maruz kalan varlıklarının yüzde 7'si kadar sermaye bulunduracak.  Bunun için bazı durumlarda 2019 yılına kadar vakit tanınıyor.
- Bankalar asgari yüzde 4.5 olan seviye 1 (Tier 1) sermayeye 2015'e kadar ulaşacak. 
- Yüzde 2.5 seviyesinde "sermaye koruma tamponu" bulundurulacak. 
- Krediler çok hızlı artarsa bankaların yüzde 2.5 ek tampon sermaye tutması istenebilecek.
- Basel Komitesi'nin belirlediği yeni kurallar kasımda düzelenecek G20 Liderler Zirvesi'ne sunulacak.

 

Seviye 1 Sermaye
Seviye 1 (Tier 1) sermaye, bankaların sermaye yeterlilik seviyesini gösteriyor ve bankaların elindeki hissedarlara dağıtılmamış kâr ve hisse senetlerinden oluşan sermayeyi kapsıyor. Bu sermaye ne kadar yüksekse bankaların finansal şokları atlatabilme yeteneği de o kadar güçlü görülüyor.  

 

'Kurallar toparlanmayı yavaşlatmayacak'
ECB Başkanı Jean-Claude Trichet, dün yaptığı açıklamada Basel III kurallarının küresel toparlanmayı yavaşlatmayacağını, sistemin dayanıklılığını artıracağını söyledi.
Uluslararası Ödemeler Bankası'nda düzenlenen konferansta konuşan Trichet, "Son birkaç yılda oluşan şokun ardından küresel ekonominin önündeki en büyük engel belirsizlik. Dün varılan mutabakatla küresel ekonominin konsolide olmasının önündeki başlıca engellerden olan belirsizliği büyük ölçüde ortadan kaldırıyoruz" dedi.
Bankaların yeni standartlara uyum sağlaması için geçiş dönemine ilişkin uygulamalar belirlediklerini vurgulayan Trichet, "İşimiz zor. Likidite oranını belirlememiz ve bu konu üzerinde aktif olarak çalışmamız gerekiyor" dedi.
Gelişen ülkelerdeki hızlı toparlanmanın yakından izlenmesi gerektiğini belirten Trichet, gelişmiş ülkelerde toparlanma hızının farklı olduğunu, ancak deflasyon riski görmediklerini söyledi. Trichet, gelişen ülkelerde merkez bankalarının enflasyon konusunda dikkatli olması tavsiyesinde bulundu.