En güçlü evet

Türkiye tercihini daha fazla demokrasi için kullandı... Anayasa'dan 12 Eylül darbesinin izlerini silen, yüksek yargıya daha demokratik bir yapı getiren, özgürlükleri genişleten, fişlemeye son veren düzenlemeler için sandık başına başına giden Türkiye 'evet'i tercih etti. Sandıktan anayasa değişikliği için yüzde 58 'evet' çıktı. Katılım oranı B...

Türkiye 12 Eylül darbesinin yıldönümünde 'üstünlerin hukukuku'ndan 'hukukun üstünlüğü'ne geçti. 49 milyon 483 bin 574 seçmenden 38 milyon 285 bin 745'i Anayasa'dan darbe izlerini silen, statüko ve vesayetçi anlayışı tarihe gömen anayasa değişikleri için oy kullandı. Bu oyların 37 milyon 541 bin 793'ü geçerli sayıldı. Referandum sandığından çıkan yüzde 58'lik 'evet' oyu ise anayasa değişikliğine karşı çıkan CHP ve MHP ile boykotçu BDP'yi hüsrana uğrattı.
VATANDAŞ DEMOKRASİ VE ÖGÜRLÜĞE SAHİP ÇIKTI
Vatandaşlar demokrasi ve özgürlüklere sandıkta sahip çıktı. Seçimlere katılım oranı, BDP'nin boykot kararına rağmen yüzde 78 oldu. 2008'de Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesini öngören düzenleme için yapılan refarandumdaki yüzde 67 oranı 11 puan aşıldı.
BÜYÜK İLLERDEN DESTEK
Türkiye'nin büyük illerinden İstanbul ve Ankara anayasa değişikliklerine 'evet' dedi. Sadece İzmir'de 'hayır' çıktı. İstanbul'da, katılım oranı yüzde 73'le Türkiye ortalamasının 5 puan altında kaldı. İstanbullular'ın yüzde 55'i 'evet' derken, yüzde 45'i 'hayır' dedi. Başkent Ankara'da ise ve yüzde 54 oranında 'evet' oyuna karşın, yüzde 46 'hayır' oyu çıktı. Ankara'da katılım oranı Türkiye ortalamasının 3 puan üzerine çıkarak yüzde 80 oldu. CHP'nin güçlü olduğu İzmir'de ise 'hayır' oyları 63'te kaldı. Katılım oranı ise yüzde 78 oldu.
DOĞU VE G.DOĞU'DAN REKOR
En güçlü evet 12 Eylül darbecilerinin zulmüne uğrayan Güneydoğu ve Doğu'daki illerden geldi. Ağrı yüzde 96 ile 'evet' dedi. 12 Eylül Anayasası'na yüzde 90'la 'hayır' diyen Bingöllülerin yüzde 95'i özgürlüklerden yana oy kullandı. Bingöl'ü yine yüzde 95'le Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın memleketi Siirt izledi. Batman'da yüzde 94.66 ile değişikliklere 'evet' dedi. BDP'nin güçlü olduğu Diyarbakır'da ise evet oranı yüzde 94'ü geçti. Aynı oranla Mardin de en güçlü evet diyen iller arasına girdi. Hakkari'de de evet oranı yüzde 93'ü buldu. CHP'nin kalesi yüzde 81, Kırkareli yüzde 74, Edirne yüzde 73, Tekirdağ yüzde 64, İzmir ise yüzde 63'le en 'hayır'cı iller oldu.
AK PARTİ SAHİLLERİ ZORLADI
Evet hayır oranları 2009 yerel seçimlerindeki harita ile büyük benzerlik gösterdi.
CHP'nin güçlü olduğu sahil kesimlerinde 'hayır' kararı çıktı. AK Parti'nin birinci ya da ikinci parti olduğu İç Anadolu, Doğu, Güneydoğu ve Karadeniz bölgelerindeki illeri 'evet' rengi hakim oldu. AK Parti'nin CHP ve MHP'yi güçlü olduğu bazı sahil illerinde zorladığı görüldü. Antalya'da evet oyları yüzde 43'ü, Çanakkale'de ise yüzde 40'ı Adana'da yüzde 43'ü geçti. İzmir'de 'hayır'ların oranı yüzde 63 'evet' ise yüzde 37 oldu. Referandum yapılan enketlerde İzmirliler'in 70 oranında 'hayır' diyeceği tahmini ağırlık kazanmıştı.
SİLİVRİ'DEN EVET ÇIKTI
Erganekon tutuklularının kaldığı Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oy kullanılan 36 sandıktan 'evet' tercihi fazla çıktı. Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde kurulan 36 sandıkta toplam 5 bin 180 oy kullanıldı. Tasnif işlemi sonucu 362 oy geçersiz sayılırken, 2 bin 979 'evet', bin 839 'hayır' oyu çıktı.











MHP en önemli kalelerini kaybetti
Refarandum sonuçları, en büyük darbeyi 'hayır' kararıyla tabanına ters düşen MHP'ye indirdi. MHP'nin güçlü olduğu illerde, 'hayır' oyları, partinin genel ve yerel seçimlerde aldığı oy oranlarının altında kaldı. MHP'nin 2009 yerel seçimlerinde yüzde 20 oy aldığı Erzurum'da 'hayır' oyları yüzde 12'de kaldı. Yüzde 38 oy aldığı Isparta'da ise 'hayır' oyları yüzde 42'de kaldı. Yüzde 31 oy aldığı Karabük'te ise yüzde 64 'evet' çıktı. MHP'nin yüzde 49'la belediye başkanlığını aldığı Kastamonu'da evet 'oyları' yüzde 63'ü buldu. Yüzde 78 oy aldığı Gümüşhane'de ise 'hayır' oyları yüzde 22'de kaldı. MHP tabanı Bartın'da da hayırcı tavra tepki gösterdi. Seçimlerdeki yüzde 39 oya karşılık, yüzde 55 'evet' çıktı.
MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin memleketi Osmaniye'de yüzde 53 oranında 'evet' çıkarken yüzde 48'de 'hayır' oyu çıktı. MHP daha önce büyük oranlarına ulaştığı Yozgat'ta da hüsrana uğradı. Başbakan'ın Erdoğan'ın memleketi Rize'de 'evet' oyu baskın çıktı. Rize'de yüzde 86 oranında 'evet' çıktı yüzde 14 oranında da 'hayır' çıktı. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın memleketi Elazığ'da ise 'evet' oranı yüzde 82 çıkarken, Elazığ'ın bütün ilçelerinde de 'evet' oyları 'hayır'ı geçti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun doğun yeri olan Tunceli ise liderlerin şehirlerinde 'hayır'ın çıktığı tek il oldu. Tunceli'de sandıktan yüzde 82 'hayır', yüzde 18 'evet' çıktı. Tunceli'de de bir istisna ilçe mevcut. Çemişgezek'te oy kullananların yüzde 59'u 'evet' dedi.

Her ihtimale karşı itiraz dilekçesi