Hüsnü Mübarek: İsrail yerleşimleri barışa giden yolu tıkıyor

ABD'deki Ortadoğu barış görüşmelerine katılan taraflardan biri olan Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, İsrail'in Batı Şeria'daki yeni yerleşim yeri i

ABD'deki Ortadoğu barış görüşmelerine katılan taraflardan biri olan Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, İsrail'in Batı Şeria'daki yeni yerleşim yeri inşaatlarının barışın yolunu tıkadığını söyledi. Mübarek, İsrail'in inşaatlar konusunda bu ay sona eren moratoryumu da uzatması gerektiğini belirtti.

Barış görüşmeleri öncesinde Amerikan New York Times gazetesine bir yazı kaleme alan Hüsnü Mübarek, ayrıca Batı Şeria'ya bir uluslararası güç yerleştirilmesi teklifinde bulundu. Mübarek, bugün yayınlanan yazısında Mısır'ın bu konuda arabuluculuk yapmaya da hazır olduğunu belirtti.

1979 yılında İsrail ile anlaşma imzalayan ilk Arap devleti olan Mısır, uzun süredir de arabulucu rolü üstleniyordu. Hüsnü Mübarek, Ürdün Kralı II. Abdullah ile birlikte İsrail ve Filistin temsilcilerinden başka Ortadoğu'da çağrılan diğer taraflar olmuşlardı.

Hüsnü Mübarek yazısında "İsrail, kendi tarafı için, hiç hata yapmamalıdır; yerleşimler ve barış birbiriyle uyuşmuyor, Filistinlilerin son vermek istedikleri işgali derinleştiriyor" dedi. Mübarek, eğer görüşmeler başarılı olacaksa inşaatların tamamen durdurulmasının çok hayati bir öneme sahip olduğunu dile getirdi ve buna moratoryumun uzatılmasıyla başlanabileceğini kaydetti.

Öte yandan İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Filistinlilerle bir konuda uzlaşabileceklerinin sinyalini vermiş, görüşmelerde Kudüs'ün bazı kısımlarını Filistinlilere verme konusunda istekli olabileceğini ifade etmişti.

Ancak Mübarek ise yazısının ana hatlarını, birçok Arap'ın hayati derecede önemli gördüğü iki madde üzerine kurdu: Başkenti Kudüs olan 1967 sınırları üzerinde bağımsız bir Filistin devleti kurulması. Aynı zamanda Arapları da barışı desteklemeye çağırdı.

Hüsnü Mübarek, Hamas'ın kontrolündeki Gazze'nin de olası bir anlaşmanın dışında bırakılmaması gerektiğini vurguladı. Mübarek ayrıca Batı Şeria'ya yerleştirilecek bir uluslararası gücün güven oluşturmaya ve güvenliğin sağlanmasına yardımcı olabileceğini söyledi. İsrail'in güvenlik talebini anladığını belirten Mısır Devlet Başkanı, ancak bunun Filistin'in işgalinin sürmesi için bir gerekçe olarak kullanılmaması gerektiğinin altını çizdi.

Mübarek son olarak Mısır'ın, sürmesi halinde barış görüşmelerine de ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu aktardı.