Adana Büyükşehir Belediye Meclis Toplantısı

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi, gündemindeki 13 maddeyi görüşmek üzere Başkan Vekili Zihni Aldırmaz başkanlığında toplandı. Oturumda Çukurova Üniversitesi arazileri tartışıldı.

Adana Büyükşehir Belediye Meclis Toplantısı
Mecliste gündem dışı söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Ali Acembekiroğlu, 27 bin dekar alanda kurulu Çukurova Üniversitesi arazilerinin Sarıçam ve Adana'nın gelişimini engellediğini, üniversitenin ilk kurulduğu yıllarda bu kadar araziye gerekli olduğu görüşünün hakim olduğunu belirterek, "Oysa şimdi daha küçük arsalar üzerinde kurulan, örneğin vakıf üniversiteleri daha başarılı hizmetler vermektedir" dedi.
TOKİ tarafından yapılan hastane içerisine otel yapımının engellendiğini kaydeden Acembekiroğ'lu, üniversite içerisinde yapılan inşaatlarına ruhsat alınıp alınmadığını sordu. Metro yapımına rektörün karşı çıktığını basından öğrendiğini söyleyen Acembekiroğlu, "Ön sıfatı profesör olan bir bilim adamının metronun üniversiteye girmesine karşı çıkmasını kamuoyunun takdirine bırakıyorum" diye konuştu.
İncirlik Üssünün 1960'lı yıllarda yapıldığını ve çevreci örgütlerinin üs içerisinde 90 adet atom bombasının bulunduğunu iddia ettiklerini vurgulayan Acembekiroğlu, "Tüm Adanalıların hemen yanı başında 90 tane atom bombasının üzerinde oturduğunu bilmesi gerekir "diye konuştu.
Acembekiroğlu, oto yoldan Sarıçam ilçesi olarak yararlanamadıklarını, Yüreğir ilçesinden üç adet otoyola giriş çıkışı, Sarıçam'ın ise bir girişi ve çıkışı bulunduğunu söyledi. Sarıçam'ın adının "Sofulu" soyadının da "Çöplük" olarak anımsandığını ifade eden Acembekiroğlu, çöp alanında inşaatı devam eden çöp bertaraf fabrikasının bir an önce hayata geçirilmesini istedi.
Cevat Fehmi Başkurt'un "Buzlar Çözülmeden" adlı hikayesinden ve filminden örnek veren Acembekiroğlu, Aytaç Durak'a göndermede bulunarak, " Hikayede ilçeye yeni atanan kaymakamın buzlanma nedeniyle ilçeye altı ay gidemeyeceği anlaşılıyor. Hastaneden kaçan iki deli ilçeye gidiyor. Herkes onu kaymakam sanıyor. Ve 6 ay içerisinde ilçenin tüm sorunlarını çözüyor. Biz de o iki deli gibi davranmalıyız ve kaymakam gelmeden sorunları çözmeliyiz" dedi.
CHP'li Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Bekir Sıtkı Özer de konuşmasında Adana'nın birçok sorunları bulunduğunu, özellikle Adana'da kültür sanat etkinliklerinin yapılacağı salon ve tesislerin bulunmadığını ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nce yapılan kültür sanat hizmet binalarından örnekler vererek, örnek şehirlerin meclis üyeleri ve basın mensupları tarafından görülmesi gerektiğini söyledi. Özer, "Çukurova Üniversitesi iyi ki varmış. Eğer üniversite olmasaydı çarpık kentleşmenin önüne bu alanda da geçilemezdi" dedi.
MHP Grubu adına konuşan Ömer Seyfettin Turan ise, Çukurova Üniversitesi'nin Sarıçam Belediyesi sınırları içerisinde olmadığını belirterek, "Lütfen Çukurova Üniversitesini Sarıçam'dan ayırmayınız. Sarıçam'ın gelişmesi için, üniversite hakkı Sarıçam'ın olmalıdır" dedi.
Müfettiş soruşturmalarından da yakınan Turan, "Müfettişlerin sorgulamasından hiçbir hizmet üretemiyoruz. Haftalarca rapor yazıyoruz. Biz kendimize değil, kentimize hizmet için varız. Ama biz soruşturmalardan dolayı kendi işimizi yapamıyoruz" diye konuştu.
Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, 'ortak akıl' diyerek kamuoyu oluşturmaya çalıştığını, hükümet tarafından Adana'ya iki tane kültür merkezi inşaatının sürdüğünü ve bu hizmetlerin bir an önce tamamlanması gerektiğini söyledi. Sarıçam ve Çukurova'nın büyümeye en yatkın ilçeler olduğunu ifade ederek, "Sarıçam Adana için bir şanstır" dedi.
Çukurova Üniversitesi gerçeğinin çok önemli olduğunu kaydeden Aldırmaz, kendisinin üç kez rektör ile görüşmeye gittiğini ancak kendisinin bir kez bile iade-i ziyarette bulunmadığını vurgulayarak, "Adanalı için gerekirse 30 kez yine giderim. Metro üniversiteye mutlaka gidecektir. Oraya her gün 30 bin öğrenci gitmektedir. Üniversiteler kendi yaptırdığı inşaatlar için ruhsat almak zorundadır. Bu konuda ilçe belediyelerine yazılar yazdık. Oradan gelecek cevaplara göre, Belediyelerini varlığını hissettireceğiz" dedi.
Yapılan diğer konuşmalardan sonra gündem maddeleri üzerinde görüşmelere geçildi. 13 maddelik gündemin büyük bir çoğunluğu ilgili komisyonlara havale edilirken, bazı gündem maddeleri de başkanlıktan geldiği şekliyle kabul edildi. Adana Büyükşehir Belediye Meclis çalışmalarına yarın saat 14.00'de devam edecek.