Başbakan Erdoğan: Her gelene baş sallayacak halimiz yok

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "YAŞ'taki son atamalarla ilgili kuvvetler arasında bir kriz yaşandığı yönünde bir olgu oluştuğu" sorusu üzerine, "Her g

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "YAŞ'taki son atamalarla ilgili kuvvetler arasında bir kriz yaşandığı yönünde bir olgu oluştuğu" sorusu üzerine, "Her gelene herhalde baş sallayacak halimiz yok." dedi.

İzmir Devlet Tiyatrosu Müdürlüğü Konak Sahnesi'nin açılışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan, "YAŞ'taki son atamalarla ilgili kuvvetler arasında bir kriz yaşandığı yönünde bir olgu oluştuğu" yönündeki soru üzerine, atamalarda herhangi bir kriz yaşanmadığını vurguladı.

Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Silahlı Kuvvetleri'nin bir kanunu var. Bu kanunla ilgili olarak Genelkurmay'ın görev ve yetki alanı belli, Milli Savunma Bakanımızın, Başbakanımın ve Cumhurbaşkanımızın üçlü kararname ile yapacağı atamalar belli.

Bakanlar Kurulu'nunki, bu Genelkurmay Başkanı'dır. Genelkurmay Başkanlığı'nı biliyorsunuz, Bakanlar Kurulu'nun teklifi ve Cumhurbaşkanımızın onayıyla karar verilir ve şu andaki süreç bugüne kadar böyle gelişmiştir.

Tabi çok spekülasyonlar yapıldı. Yani Silahlı Kuvvetler'le hükümetin arasına farklı şeyler sokma gayreti içerisinde ana muhalefetin ve diğer muhalefetin bulunması çok yanlış bir şey.

Her şeyden önce yürütmenin bir görevi var. Bu konuyla ilgili neler yapabileceğine dair, yasalarla belirlenmiş bir görevi var. Aynı şekilde Cumhurbaşkanımızın da bu süreçte bir tasarruf ve nihai karar ve kaldı ki, bir başkomutanlık var. Böyle bir durum.

Dolayısıyla biz yetkimizi kullanmayacak mıyız? Her gelene herhalde bir baş sallayacak halimiz yok. Bir tasarruf yetkimiz var. Bizler de bu tasarruf yetkimizi kullandık. Ama genelinde bizler, Genelkurmayımızın, Silahlı Kuvvetler'in, daha doğrusu Yüksek Askeri Şura'daki yaptığımız değerlendirmeleri de nazarı itibara alarak bu son geldiğimiz noktaya geldik. Bunlar geneli itibari ile mutabık kaldığımız konulardı."

"RESMİ GAZETE'DE AÇIKLANMAK SURETİYLE BU İŞİ NOKTALAYACAĞIZ"

Atamalarla ilgili gerekli mutabakatın sağlandığını aktaran Başbakan Erdoğan, "Birinci Ordu Komutanımızın da, Ege Ordusu Komutanımızın da, Harp Akademileri Komutanımızın da atamaları, daha doğrusu inhası, Milli Savunma Bakanı tarafından yapılmış bulunuyor. Bakanlar Kurulu olarak Genelkurmay Başkanımızla ilgili kararnameyi hazırladık ve Ankara'ya döner dönmez bu akşam, Cumhurbaşkanımıza da takdim edeceğiz ve yarınki Resmi Gazete'de kararname açıklanmak suretiyle artık bu işi noktalamış olacağız." şeklinde konuştu.

HERON SKANDALI

Hantepe baskınının Heronlar tarafından tespit edilmesine rağmen konunun muhatabı olan Genelkurmay Başkanlığı'nın 7 gündür resmi bir açıklama yapmadığını hatırlatılması üzerine Başbakan Erdoğan, "Milli Savunma Bakanımız bu konuyla ilgili açıklama yapmıştı. Genelkurmay konuyla ilgili çalışmasını şu anda sürdürüyor. Ne nedir, ne değildir diye... Çıktıktan sonra gerekli müdahaleler yapılır. Biz de takipçisiyiz. Alınmamış bir neticeyi boşu boşuna konuşmanın bir anlamı yok. Önce neticeyi bir alalım, ondan sonrada gerekli açıklamalar yapılır." diye konuştu.

KONAK SAHNESİ AÇILDI

Öte yandan, İzmir Devlet Tiyatrosu Müdürlüğü Konak Sahnesi'nin açılışında konuşan Erdoğan, 7 yıl içinde 30'a yakın sahneyi yeniden ayağa kaldırarak sanat dünyasının hizmetine sunduklarını anlattı.

Açılışta; Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Nükhet Hotar, Hüseyin Tanrıverdi, İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da hazır bulundu.