Turkcell tarihinin en yüksek ikinci çeyrek gelirine ulaştı

Turkcell 2010 yılının ikinci çeyreğinde toplam gelirlerini 2.24 milyar TL'ye çıkardı. Turkcell'in ikinci ...


Turkcell 2010 yılının ikinci çeyreğinde toplam gelirlerini 2.24 milyar TL'ye çıkardı. Turkcell'in ikinci çeyrekteki net karı da geçen yılın aynı dönemine yüzde 8.5,bu yılın ilk çeyreğine göre de yüzde 1.1 artarak 422 milyon TL olarak gerçekleşti. Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv mobil data ve servis gelirlerindeki yüzde 79 oranındaki büyümenin yanı sıra,Grup şirketlerinin yüzde 34 oranında artan gelir katkısıyla, Turkcell'in gelirlerini yüzde 1.7 artırarak tarihinin en yüksek ikinci çeyrek gelirine ulaştığını söyledi. Turkcell'in 2004-2009 arası dönemde 5.6 milyar TL yatırım yaptığını vurgulayan Ciliv" Yatırım ektik, kapsama alanı ve kalite biçtik. Dünyanın yaşadığı en ağır kriz sırasında başta 3G olmak üzere Turkcell yatırımlarına devam etti. Şimdi bu yatırımların getirisini almaya başladık. Bu yıl da 500 milyonu Superonline olmak üzere dış yatırımlarla birlikte toplam 2 milyar TL'lik yatırım hedefliyoruz" dedi.
2010 ikinci çeyrek finansal ve operasyonal sonuçlarını açıklamak ve pazardaki gelişmeleri değerlendirmek üzere İstanbul'da bir basın toplantısı düzenleyen Genel Müdür Süreyya Ciliv "Turkcell 2010 ikinci çeyreğinde büyümeyi ve pazar liderliğini sürdürdü. A tipi lisans ve yatırımları sayesinde son bir yılda hız ve kapsama anlamında en kaliteli 3G şebekesini kuran Turkcell, 3G ve mobil internette de sektöre liderlik etmeye devam ediyor" dedi.
Süreyya Ciliv, Turkcell'in sunduğu değer tekliflerinin yanı sıra, yatırımları ve yaratıcı mobil servisleriyle rekabete karşı fark, 3G uygulamasının ilk yılında,  hem Türkiye'de, hem de dünyada sayılı 3G şebekelerinden birini kurduklarını belirterek "2010 yılının ikinci çeyreğinde, özellikle Türkiye'de regülasyonun fiyatlama alanındaki kararlarına ve çetin rekabet ortamına rağmen büyüme devam etti. Grup şirketlerimizden özellikle Superonline ve Astelit güçlü bir ivme yakalayarak, karlılıklarını artırdılar. Grup şirketlerimizin konsolide finansallarımıza katkılarının ilerleyen günlerde daha da büyüyeceğine inanıyoruz" diye konuştu.

FATURALI ABONE SAYISI ARTIYOR
Turkcell'in sekiz ülkede 62 milyon abonesi olduğunu belirten Ciliv, sürekli olarak faturalı abonelere odaklandıklarını ve son çeyrekte 450 bin yeni faturalı abone kazandıklarını, faturalı abonelerin toplam abone sayısı içinde yüzde 30'u aştığını, toplam gelirler içinde de faturalı hatların payının yüzde 57-58 civarında olduğunu söyledi. Ciliv, BTK tarafından yapılan yeni düzenlemeler nedeniyle GSM sektöründe fiyatların önemli oranda etkilendiğini ifade ederek " "İkinci çeyrek sonuçları bu açıdan çok önemli. Çünkü bu dönemde ara bağlantı ücretleri yüzde 52 düşürüldü. Tarife üst limitleri yüzde 38 aşağı çekildi. Kontörden TL'ye geçiş de yine bu dönemde oldu. Biz Turkcell olarak bu geçişi çok iyi yaptık ve tarifelerimizi en şeffaf bir şekilde açıkladık. Turkcell geçen yıla göre abonelerini şimdi yüzde 30 daha ucuza konuşturuyor" dedi.

"3G İÇİN RAKİPLER ERKEN DEDİ, BİZE GÖRE GEÇ BİLE KALDIK"
Türkiye'nin 3G'ye geçen 121. ülke olduğunu hatırlatan Ciliv,"Rakiplerimiz 3G için erken derken, biz geç bile kalındığını savunduk. Biz çok doğru bir kararla 3G'de en yüksek teknolojiyi Türkiye'ye getirdik. 867 milyon TL ödeyerek A tipi lisansı aldık. Ve bu sayede 3G'de açık ara lider olduk. Başlangıçta 7.2 megabyte olan 3G hızını şimdi 21 megabyte'e kadar çıkardık. 42 megabyte hızını sunmaya da hazırız. Aslında bizim teknolojik altyapımız 3G hızını 168 megabyte'e kadar çıkarmaya uygun. Haziran ayındaki data kullanımı bir önceki yılın aynı ayına göre 16 kat arttı. Kayıtlı 3G abone sayımız da 6 milyonu aştı. Kısa süre içerisinde 3G'de yüzde 80'e varan kapsama ise 2010 sonunda yüzde 90'a ulaşacak. Biz istiyoruz ki tüm 2G abonelerimiz de 3G'ye geçebilsin. Artık internette tüm dünyada eğilim mobil tarafa doğru kayıyor" diye konuştu.

"PAZAR PAYINDAN ÇOK, MÜŞTERİYE EN İYİ DEĞERİ ÜRETMEYE ODAKLIYIZ"
Turkcell'in baz istasyonu sayısının 3G ile birlikte 22 bin 200'e ulaştığını, 17 bin 2G ve 5 bin 200 de 3G baz istasyonları bulunduğunu açıklayan Ciliv," Diğer operatörlern iki misline yakın bir sayıya sahibiz" dedi. Abone sayıları konusunda da Ciliv şu bilgileri verdi:
"Çift SIM kart kullanımının azalmasıyla birlikte tüm operatörlerde abone sayısında bir düşüş oldu. Penetrasyon yüzde 90'larda iken yüzde 80'lere doğru bir düşüş başladı. Neyse ki şimdi bu oran yüzde 84'de yatay bir seyir izliyor. Ön ödemeli müşteri sayısındaki azalmayla Turkcell'in Türkiye'deki abone sayısı 33.9 milyon civarında bulunuyor. Pazar payımız abone sayısında yüzde 55 ve gelirlerde de yüzde 58 düzeyinde. Biz abone sayısından ziyade mevcut ve hedef Turkcell müşterisine odaklanmış durumdayız. Müşterilerimize en iyi değeri yaratmak ve en iyi çözümü ve hizmeti sunmaya çalışıyoruz. Müşterilerimize" Turkcell benim için en iyisi" duygusunu güçlü bir şekilde hissettirmek amacındayız."

"GRUP ŞİRKETLERİNİN GELİRLER İÇİNDEKİ PAYI ARTACAK"
Turkcell Grubu dışı gelirlerde ikinci çeyrekte yüzde 58'lik bir artış olduğunu kaydeden Ciliv, şu bilgileri verdi:
"Turkcell, life adıyla hizmet verdiği Ukrayna'da 11 milyon abone ve yüzde 22'lik pazar payıyla üçüncü sırada bulunuyor. Karlılık artışı bir yolda 9 kat artarken, bu artış geçen çeyreğe göre de 3.5 kat oldu. Superonline ise gelirlerini yıllık bazda yüzde 25 artırdı. Turkcell'in fiber optik transmisyon giderleri içinde Superonline'ın payı 37'ye yükseldi. Grup şirketlerinin toplam gelirlere olan katkısının artmaya devam edeceğini öngörüyoruz. Superonline'ın fiber optik şebeke uzunluğu şu ana kadar 16 bin kilometreye çıktı. Yıl sonuna kadar bu sayının 23 kilometreye ulaşması bekleniyor."

"FİYAT DÜZENLEMELERİNDE ÖNGÖRÜLEBİLİRLİK İSTİYORUZ"
 BTK'nın yaptığı son düzenlemelere de değinen Ciliv, "BTK'nın yaptığı düzenlemeler tümüyle tüketicinin lehine düzenlemeler. Bu kararlara saygı duyuyoruz ve uymaya da özen gösteriyoruz. Biz neden ara bağlantı ücretleri ve tarife üst limitleri düşürüldü demiyoruz. Tarife değişiklikleri GSM operatörlerine Avrupa'da bir yıl öncesinden bildiriliyor. Turkcell'in milyonlarca müşterisi var. Binlerce teknik eleman var. Tarife değişiklikleri söz konusu olduğunda bununla ilgili sistem düzenlemelerinin yapılması, eğitimlerin gerçekleştirilmesi ve müşterilerin bilgilendirilmesi birkaç günde ya da birkaç ayda yapılabilecek bir şey değil. En az altı ay gerekiyor. Zaman konusunda öngörülebilirlik istiyoruz. Nitekim bu yönde bir gelişme de bekliyoruz" dedi. Bir soru üzerine ara bağlantı ücretlerinde yapılan son düzenlemeleri de değerlendiren Süreyya Ciliv, "Türkiye mobil ara bağlantı ücretlerinde AB'nin 27 ülke ortalamasının yüzde 80 daha altında. Sabit telefon ara bağlantısında ise AB'nin yüzde 10 daha üzerinde. Bu gerçeğin altını çizmek lazım. Mobil iletişim şu anda rekabetin en yoğun olduğu sektör. Bu rekabetin sonucu tüketicilere olumlu şekilde yansıyor. Fiyatlar zaten çok düşük düzeyde. Bu nedenle regülasyonun fiyatlara çok dahil olmasını gerektiren bir fiyat seviyesi de yok" yorumunda bulundu.

Â