Turkcell 2. çeyrek karını açıkladı

Turkcell 2010 yılının ikinci çeyreğinde 422 milyon lira net kar elde etti.

Turkcell 2010 yılının ikinci çeyreğinde 422 milyon lira net kar elde etti. Turkcell'in 2010 yılı ikinci çeyreğinin finansal ve operasyonel performansının değerlendirildiği basın toplantısında verilen bilgiye göre, Turkcell Grup gelirleri Turkcell Türkiye'nin mobil data gelirlerindeki yüzde 79 oranındaki büyüme ve grup şirketlerinin yüzde 34 oranında artan katkısıyla 2010'un ikinci çeyreğinde 2009'un aynı dönemine göre yüzde 1,7 artarak 2,24 milyar lira olarak gerçekleşti.

Turkcell bu rakamla birlikte tarihinin en yüksek ikinci çeyrek gelirine ulaştı.

Şirketin ikinci çeyrekteki net karı ise 422 milyon lira olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı döneminde net kar 389 milyon lira olmuştu.

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, şirketin bu dönemde 724 milyon lira amortisman, vergi ve faiz öncesi kar (AVFÖK) ve yüzde 32,2 AVFÖK marjı elde ettiğini belirterek, ara bağlantı ücretlerinde ve azami fiyatlardaki indirimler sonucunda büyümenin ilk beklenti olan yüzde 10'un altında, yüzde 1,7 seviyesinde gerçekleştiğini kaydetti.

Arabağlantı ücretlerindeki yüzde 52'lik düşüşün ikinci çeyrek itibariyle uygulanmaya başlandığını ve bunun çeyrek sonuçlarında etkili olduğunu ifade eden Ciliv, "Mobil ara bağlantı ücretleri şu anda AB'deki 27 ülkenin ortalamasının yüzde 80 altında. Sabit ara bağlantı ücretleri ise AB ortalamasının yüzde 10 üzerinde. Bu yüzden bizim için çok zor bir çeyrekti ve gelirlerimizi etkiledi. Yani biz sabit operatöre AB ortalamasının yüzde 10 üzerinde ödüyoruz. Onlar bize AB ortalamasının yüzde 80 altında ödüyorlar" diye konuştu.

Yılın ilk çeyreğinde azalan faturalı abone sayısının yeniden artışa geçtiğini, 450 bin yeni abone ile 9,8 milyona ulaştığını, bir önceki çeyrekte 34,3 milyon olan toplam abone sayısının ise 33,9 milyona gerilediğini belirten Ciliv, toplam aboneleri içinde faturalı olanların oranının yüzde 30'u aştığını, gelirlerin ise yüzde 57-58'inin faturalı abonelerden geldiğini belirtti.

Ciliv, "Turkcell bir senede yüzde 30 daha ucuzladı. Müşteri başına konuşma geçen sene 128 iken 171'e çıkmış. Abone başına gelirimiz yüzde 4,3 artmış. Buradan çıkan rakamlar gösteriyor ki, müşterilerimiz artık yüzde 30 daha ucuza konuşuyor" değerlendirmesinde bulundu.

"Transmisyon giderlerinin yüzde 37'si superonlıne üzerinden"

Turkcell'in iştiraklerine de değinen Ciliv, Ukrayna'da Life markasıyla hizmet veren Astelit'in gelirlerindeki yüzde 4,2'lik artışa karşılık, AVFÖK'de 9 misli bir artış kaydettiği ve AVFÖK marjının yüzde 22,7'ye yükseldiğini söyledi.

50 milyona yakın nüfusa sahip Ukrayna'da, yüzde 11,7'lik pazar payı ile üçüncü sıradaki şirketin, numara taşınabilirliği, operatörler arası asimetrik ara bağlantı ücretleri gibi uygulamalar olmamasına karşın yüksek bir AVFÖK elde edebildiğini söyleyen Ciliv, Ukrayna'da mobil numara taşınabilirliğinin 2011'in ilk yarısında hayata geçmesini beklediklerini kaydetti.

Superonline'ın ise ikinci çeyrekte gelirlerini, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 24,8 artırarak 80,9 milyon liraya çıkardığını ifade eden Ciliv, şirketin AVFÖK artışının ise yüzde 950 artışla 10,5 milyon lira olduğunu belirtti.

Turkcell'in mobil altyapısıyla Superonline arasındaki sinerjiye de değinen Ciliv, "Turkcell, transmisyon giderlerinin yüzde 37'sini Superonline üzerinden yapıyor. Superonline'ın fiber optik şebeke uzunluğu ikinci çeyrek sonunda 16 bin kilometreye ulaştı, sene sonunda da 23 bin kilometreye ulaşmasını bekliyoruz" dedi.

"Turkcell'in iş ortaklarının gelirleri 3-4 kat arttı"

Turkcell'in 3G performansı hakkında da bilgi veren Ciliv, 3G'ye geçişin birinci yılının tamamlandığını, ancak başlangıçta rakiplerin Türkiye için 3G'ye geçişin erken olduğunu söylediklerini vurguladı.

Kriz yılı olan 2009'da toplam 2,7 milyar lira yatırım yaptıklarını ve A tipi lisans aldıklarını anımsatan Ciliv, "Şu anda şebekemiz 21 Mbps'ı sunuyor. Uygun modemler geldiğinde 42 Mbps'ı da sunmaya da hazırız. Aynı zamanda LTE çalışmalarımız da devam ediyor. LTE'de de A tipi lisansın büyük avantajı olacak" diye konuştu. Ciliv, bu sene için yatırım rakamlarının ise 2 milyar lira olduğunu söyledi.

Halihazırda 6 milyon Turkcell 3G abonesi olduğunu ve aylık ortalama 7 milyon mobil internet kullanıcısı bulunduğunu belirten Ciliv, Turkcell uygulamalar platformunda bulunan 1.500'den fazla uygulamadan, ilk 6 ayda toplam 4,6 milyon indirme gerçekleştirildiğini, bunların üçte ikisinin Turkcell ekosisteminin ürünü olduğunu belirtti. Ciliv, Turkcell'in bazı iş ortaklarının satışlarının son bir senede 3-4 kat arttığını söyledi.

Üç operatörün rekabeti

Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Ciliv, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen Diyarbakır-Paris 3G hız karşılaştırmasına ilişkin bir soru üzerine, "Günün sonunda Diyarbakır, Paris'ten 10 kat hızlı ve biz bununla gurur duyuyoruz" dedi.

Bir başka operatörün faturalı abonelerin ödemeleriyle ilgili takiplerde artış yaşandığına ilişkin açıklamalarının anımsatılması üzerine Ciliv, kendilerinde de benzer bir artış yaşandığını belirtti.

Ciliv, sektördeki regülasyonlara ilişkin bir soru üzerine, şöyle konuştu:
"Mobil iletişim pazarında üç operatör ciddi şekilde rekabet ediyor. O yüzden bu pazardaki rekabet zaten müşterilerimiz için büyük bir kazanca yol açıyor. Dünyadaki diğer ülkelerde, regülatörlerin fiyatlara çok detaylı dahil olması pek görülmüyor.

Eğer rekabet ortamı yaratılmışsa, fiyatlar zaten normal olarak düşüyor. Fakat sabit tarafta tek operatör var. Orada da inşallah mobil ortama benzer rekabet ortamı doğar.

Regülasyonun aldığı bütün kararlara saygılıyız ve onları uygulamaya çok dikkat gösteriyoruz. Yurtdışındaki şirketler tarife değişikliklerini bir sene öncesinden planlıyorlar. Bizim regülasyondan en büyük ve en önemli isteğimiz, bize öngörülebilir zaman tanımaları.

Bu kadar çok müşteri olunca bilgisayar sistemlerinin, tarifelerinin değişmesi, çalışanların eğitimi, müşterilerimizin bilgilendirilmesi birkaç gün, birkaç ay içinde olacak işler değil. Bütün dünyada bunlar 6 ayla bir sene arasında zaman tanınarak yapılıyor."

Süreyya Ciliv, 3G'nin kullanımının kolaylaşması gerektiğini belirterek, "Turkcell istiyor ki, bütün abonelerimiz, nasıl GPRS'den edge'e geçerken gidip abonelik için başvurmak gerekmediyse, aynı şekilde 3G'ye de otomatik olarak herkes geçsin. 3G'nin kullanımı kolaylaşsın. Ancak rakiplerimiz nedense buna da karşı çıkıyor" diye konuştu.

Rakip şirketlerin karlılıklarına ilişkin bir soru üzerine Ciliv, 2008 yılının ikinci çeyreğinde rakip şirketlerin AVFÖK'lerinin yüzde 20-25 seviyelerinde bulunduğunu, sonrasında numara taşıma uygulamasının başlamasıyla birlikte burada ciddi düşüşler yaşandığını, bunda maliyetin yarısından düşük fiyata sahip bazı tarifelerin rol oynadığını, pazar payı kapmak için zarar etmeyi göze alacak şekilde bir strateji geliştirmiş olabileceklerini kaydetti.

Ciliv, "Avea, daha istikrarlı ve daha uzun dönemli düşünüyor ve son çeyrekte AVFÖK'te son dönemde ciddi artış başarısı yakaladılar" dedi.

Ciliv, Turkcell'in abone sayısında yüzde 55, gelirlerde ise yüzde 58 pazar payına sahip olduğunu belirtti.

Süper Lig sponsorluğunun devam edip etmeyeceğine ilişkin olarak ise Ciliv, Digiturk'e bir teklif sunduklarını, bunun üzerinde bir teklif gelmesi durumunda ancak "hayırlı olsun" diyeceklerini söyledi.