Kazakistan, Kırgızistan ve Azerbaycan mevkidaşlarını ağırlayan Davutoğlu: Hepimiz kardeşiz

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bodrum'da Kazakistan, Kırgızistan ve Azerbaycan mevkidaşlarıyla bir araya geldi. Davutoğlu, "Aynı dili, aynı dini pa

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bodrum'da Kazakistan, Kırgızistan ve Azerbaycan mevkidaşlarıyla bir araya geldi. Davutoğlu, "Aynı dili, aynı dini paylaşıyoruz. Biz kardeş ülkeleriz. Dilde ve dinde olduğu gibi iş hayatında da birlikte olacağız." dedi.

Davutoğlu, Muğla'nın Bodrum ilçesinde Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov, Kazakistan Dışişleri Bakanı Kanat Sauda Bayev ve Kırgızistan Dışişleri Bakanı Ruslan Kazakbayev ile bir araya geldi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türk dili konuşan ülkelerin dışişleri bakanları ile Bodrum'da biraraya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ''Bodrum'da bulunuşumun esas nedeni, dostlarımız, kardeşlerimiz ile biraraya gelmek. Ruslan bey bana konuşmasında 'Ahmet ağabey' dedi. Ben de Kanat bey hepimizin ağabeyi dedim. Böyle dostça birarada olmaktı temel hedef'' dedi.

İsrail'in 31 Mayısta Gazzeye yardım götüren sivil konvoya karşı gerçekleştirdiği saldırıyı hatırlatan Bakan Davutoğlu, "Türkiye'nin çağrısıyla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplanmış ve bütün ülkelerin mutabakatıyla uzun müzakereler sonrasında bir başkanlık açıklamasını kabul etmişti Birleşmiş Milletler.

Şimdi bu başkanlık açıklamasında geçen ana unsurlar birer birer hayata geçiyor. Başkanlık açıklamasında hepinizin hatırlayacağı gibi yolcuların hemen serbest bırakılması talep edilmişti. Gerçekten yolcular hiç eksik olmaksızın serbest bırakıldılar. Yine Birleşmiş Milletler başkanlık açıklamasında, gemilerin serbest bırakılması talep edilmişti. Bugün şu saat itibarıyla bütün gemiler İsrail'den ayrılmış durumda. Mavi Marmara gemisi saat 16.40 itibariyle, 'Defne' gemisi saat 17.20 itibariyle, 'Gazze' gemisi de 19.45'de İsrail limanlarından ayrıldılar. İskenderun'a kısa zamanda ulaşacaklarını ümit ediyorum.'' ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, BM Güvenlik Konseyi toplantısında konunun uluslararası bir komisyonca incelenmesinin talep edildiğini hatırlatarak, ''Bu hafta itibariyle sayın Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un talebi ve yaptığı uzun çalışmalar sonrasında bu komisyon da oluştu. BM Genel Sekreterliğine bu konuda takdirlerimizi teşekkürlerimiz buradan bir kez daha ifade etmek istiyorum. Sayın Ban Ki-mun ile hafta sonu telefon temasında oldum. O temaslarımızdan sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızı bilgilendirdim ve nihayet bu komisyon oluştu. Komisyonun ilk toplantısını 10 Ağustosta, New York'ta BM'de yapılacak. Türkiye'nin komisyona gösterdiği adayın belirlendi. Ancak bu ismin komisyonu nihai olarak oluşturan BM Genel Sekreterinde bunu burada açıklamam uygun olmaz." diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bu sene de zirvede daimi olarak bir Türk Dünyası Konseyi Sekreteryasının İstanbul'da oluşacağını belirterek, ''Sekreterya oluşunca dinde, dilde ve kültürde beraberlik dışında bir de amelde birlik olacak ve inşallah tek bir ses halinde bu konularda dayanışma içinde olacağız'' şeklinde konuştu.

Davutoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Kazakistan bu sene AGİT'in dönem başkanlığını aldı. Sadece Kazakistan'ın şerefi değil o bizim şerefimiz, Azerbaycan'ın şerefi, Kırgızistan, Özbekistan bütün ortak kültüre sahip olan ülkelerin şerefi, başarısı. Onların başarısı, bizim başarımız. Onların sıkıntısı, bizim sıkıntımız. Azerbaycan güçlendikçe biz kendimizi güçlü addediyoruz. Tanrı Dağları'ndan Bey Dağları'na kadar, Toroslar'a kadar biz aynı coğrafyayı aynı mekanı teneffüs ediyoruz. Daha da kurumsallaşacak inşallah.''