Başbakan Erdoğan: Kralların değil, kuralların hakim olacağı bir sistem gelecek

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Aydın'da katıldığı toplu açılış töreninin ardından Denizli'ye geçerek 12 Eylül'de yapılacak olan Anayasa değişikliği re

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Aydın'da katıldığı toplu açılış töreninin ardından Denizli'ye geçerek 12 Eylül'de yapılacak olan Anayasa değişikliği referandumuna 'evet' mitingine katıldı. Denizliler'den daha fazla demokrasi için 'evet' oyu isteyen Erdoğan, anayasa değişikliğine karşı çıkan muhalefet partileri CHP, MHP, BDP'ye yüklendi. 12 Eylül'ün Türkiye için bembeyaz yeni sayfa açarak bir milat olacağını belirten Başbakan Erdoğan, değişiklikle keyfiliğin, bürokratik oligarşinin sona ereceğini, kralların değil kuralların hakim olacağı bir sistemin geleceğini söyledi.

Halk oylamasında her 'evet'in demokrasiye, adalete, özgürlüğe, hukuka davet olacağını vurgulayan Başbakan Erdoğan, yağmura rağmen meydanı dolduranlara teşekkür etti.

İktidara geldiklerinde manzaranın 1950'li yılların başındaki gibi olduğuna dikkat çeken Erdoğan, "Gündemi belirlenen ülkeydi, biz aldık gündemi belirlenen değil gündem belirleyen ülke haline getirdik. Bu iş vizyon, yürek işidir. Milliyetçiliği istismar edelerin halini görüyorsunuz. Milliyetçiliği, şehitleri istismar etmek zannediyorlar kışkırtmak, tahrik, hareket etme, sövme zannediyorlar. Milliyetçilik ülkeye vizyon çizme, ülkeyi büyütecek, geliştirecek politikalar ortaya koymaktır. Milliyetçilik halkını sevmektir, Türkiye kazanacaksa biz kaybetmeye hazırız demektir. Türkiye'yi içine kapatmak, dünyadan koparmak milliyetçilik değildir, çözümsüzlüğü çözüm gibi göstermek değildir. Halkın dükkanlarına zarar vermek değildir. Kardeşlik projesine karşı çıkmak değildir. Kimlerin istismarcı olduğunu benim milletim görüyor ve çok iyi anlıyor." diye konuştu.

Türküyle, Kürdüyle, Lazıyla, Boşnağıyla, Çerkeziyle bu ülkenin bir bütün ve beraber olduğunu vurgulayan Erdoğan, yaratılanı yaratandan ötürü sevdiklerini, anlayışlarının bu olduğunu ifade etti. "Biz etnik, bölgesel milliyetçiliğe hayır diyoruz." diyen Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına, 780 bin kilometrelik vatan toprağının bütünlüğüne 'evet' dediklerini anlattı.

"MHP'nin anayasa değişikliğine hangi gerekçeyle karşı çıktığını bilen var mı?" diye soran Erdoğan, TBMM'de 411 oyla kabul edilen anayasa değişikliğine MHP'nin 'evet' dediğine dikkat çekti. MHP'nin 'evet' dediği değişikliğin CHP'nin itirazıyla Anayasa Mahkemesi'nden döndüğünün altını çizen Erdoğan, bugün bu değişikliğin önünü açacak değişikliğe 'hayır' dediklerini hatırlattı. "Bunları anlamak mümkün değil, akşam başka sabah başka." diyen Erdoğan, "MHP, CHP, BDP, terör örgütü; hepsi aynı şeyde buluştu. Ya o zaman samimi değildi ya bugün. Bugünkü MHP yönetimi MHP tabanının hassasiyetlerine, gönül vermiş olan insanların hassasiyetine sahip çıkmıyor." şeklinde konuştu.

"Her şeye karşı olmayı her şeyi reddetmeyi siyaset sanan bu insanların bu ülkeye ne faydası olur?" diyen Erdoğan, MHP'ye oy veren değerli insanların bile "Bu proje AK Parti, Tayyip Erdoğan projesi değil. Ya darbe Anayasası'na 'evet' diyeceksin ya da milletin Anayasası'na 'evet' diyeceksiniz. MHP milletin Anayasasına 'hayır', darbe Anayasasına 'evet' diyor." dediğini kaydetti.

'Evet' diyen kendi arkadaşlarını linç etmeye başladıklarını vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu: "Belediye başkanları Bingöl'de 'evet' diyeceğim diyor, hep birlikte üzerine gidiyorlar. Bu halk olması, vicdanıyla doğruları konuşuyor. 'Evet' diyeceğim diyor, ihraç istemiyle disipline sevk ediliyor. 'Hayır da hayır vardır' diyorlar. Taklitçilik olur da bu kadar olmaz. 'Hayır da hayır vardır sloganı' 27 Mayıs sonrasında darbe anayasasına karşı çıkanların kullandığı slogandır. Şu fırsatçılığa bakar mısınız, 1960'da darbe anayasasına karşı kullanılan slogan bugün darbe anayasasını korumak için kullanılıyor."

Başbakan Erdoğan'ın konuştuğu mitingin yapıldığı meydanın çevresinde bulunan binalara, 'Çatlasanız da patlasanız da Evet', 'İnadına Evet', 'Dik duruş demek, sen demek', 'Haksızlığa dur demek, sen demek Evet' pankartları asıldı.

Denizli mitingine Genel Başkan Yardımcıları Nükhet Hotar, Hüseyin Tanrıverdi, Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekçi ve bazı milletvekilleri katıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti'ye geçen MHP'li Kocabaş Belediye Başkanı İsa Cin'e rozetlerini taktı.