Epal Lisansı Olmayan Palet Almayın

Türkiye Euro Palet Üreticileri Derneği (TEPAL) Başkanı Akın Balcıoğlu, EPAL palet üretim ve tamir lisansı olmayan firmaların mercek altında olduğunu belirterek, "EPAL lisansı olmayan firmalardan asla palet almayın" uyarısında bulundu

Epal Lisansı Olmayan Palet Almayın
Türkiye Euro Palet Üreticileri Derneği (TEPAL) Başkanı Akın Balcıoğlu, EPAL palet üretim ve tamir lisansı olmayan firmaların mercek altında olduğunu belirterek, "EPAL lisansı olmayan firmalardan asla palet almayın" uyarısında bulundu.
Sanayi ürünlerinin sevkiyatının daha hızlı ve güvenli yapılabilmesi için kullanılan ahşap paletlerin belirli kalite standartlarında üretilmesi gerekiyor. TEPAL Başkanı Akın Balcıoğlu, özellikle AB ülkelerinin belirli standartlara sahip olmayan paletler ile sevk edilen malları ülkelerine sokmadıklarını dile getirdi. Balcıoğlu, "Ahşap paletlerin ham maddesi ağaçtır. Palet üretiminde kullanılan ağaçların cinsi sağlamlık açısından çok önemlidir. Ağaçların bakteri ve böceklerden arındırılması için ısıl işleme tabi tutulması gerekir. Boyları standart olmalıdır ve üretimde kullanılan çivilerin küflenmeyecek malzemeden yapılması gerekir. Aksi halde paletler bulaşıcı hastalıkların yayılmasına yol açabilir. Gelişmiş ülkeler ise sağlıksız hiçbir ürünü gümrükten içeri sokmuyor. Bu nedenle üretiminiz kaliteli olsa bile, kalitesiz palet ile sevkiyat yaptığınızda mallarınız yine gümrüklerden geri dönebilir" dedi.
Bu tür sıkıntıların önlenmesi için AB bünyesinde palet üretim standartları geliştirildiğini vurgulayan Balcıoğlu, zamanla Avrupalı palet üreticilerinin bir dernek çatısı altında toplandıklarını hatırlattı. Balcıoğlu, "Avrupa Palet Üreticileri Birliği (EPAL) adı verilen bu dernek paletlerin standartlarını belirleyip tüm dünyada lisans dağıtmaya başladı. Türkiye'de 33 firma üretim lisansı aldı. Ayıca 3 tane de tamir lisansı olan firma var" şeklinde konuştu.

FIRSATÇILARA DİKKAT
TEPAL bünyesinde 33 üretici, 3 tane de tamir lisansı olan firma bulunduğunu anlatan Balcıoğlu, "Ne yazık ki bazı fırsatçılar, EPAL lisansı almadan palet üretip sahte mühür basarak piyasaya sürüyorlar. Bu ürünlerin sahte olduğunu bilmeden ucuz diye satın alan firmaların malları ise gümrük kapılarından geri dönüyor. Fırsatçılar, üretim ve tamir lisansı olmadığı halde sahte soğuk damga basarak piyasaya kalitesiz malzemelerden üretilen ve tamamen standart dışı paletleri ucuz bedeller ile satışa sunuyorlar. Özellikle ikinci el paletlerde yaşanan bu sıkıntının önlenmesi ve palet alan firmaların mağdur olmaması için TEPAL bünyesinde bir denetim ekibi kurduk. Hukukçularımız ile birlikte çok yakında bu ekip Türkiye çapında kontrollere çıkacak. Lisanslı üreticilerde dahil yapılacak bu kontrollerde sahte üretim yapanlar ve kalite standartlarını düşüren lisanslı üreticiler tespit edilerek gerekli yasal süreç başlatılacaktır" ifadelerini kullandı.