Side-TUDER Başkanı Barut: Her şey dahil dünya turizminde geçerli olan trend Antalya bölgesinde vazgeçilemez (Özel)
Rixos Otelleri Genel Müdürü Fettah Tamince'nin gündeme getirdiği ve esnaf odalarının da destek verdiği 'Her şey dahil' sisteminin kaldırılmasına yönel
Tamince, her şey dahil sisteminin kaldırılmasına Mayıs 2010'de Bodrum bölgesindeki otellerinden başlayacaklarını, bunun için çalışmalarını sürdürdüklerini açıklamıştı. Antalya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Abdullah Sevimçok da bu açıklamaya destek vermişti. Antalya bölgesindeki önemli turizm destinasyonlarından Side'den bu girişime destek gelmedi.
Side Turizm İşletmecileri Derneği (SİDE TUDER) Başkanı Cengiz Haydar Barut, Bodrum bölgesi ile Antalya bölgesinin turist profilinin farklı olduğunu belirterek, "Antalya bölgesinde her şey dahil sisteminden vazgeçemeyiz." diyerek karşı çıktı. Muğla Bodrum'da her şey dahil sistemiyle bazı otellerin pazarlanabileceğine dikkat çeken Barut, yıllık 10 milyon turistin geldiği Antalya'da ise bunun uygulanmasının imkansız olduğunu kaydetti. Barut, her şey dahil sisteminin dünya turizminde geçerliliğini koruyan trend olduğunu hatırlattı. Bodrum bölgesinde yerli ve İngiliz turistler ağırlıklı olarak bulunurken, Antalya bölgesini ise Alman ve Ruslar başta olmak üzere Avrupalı turistler tercih ediyor.
Side-TUDER Başkanı Barut, her şey dahil sistemiyle Muğla Bodrum'da bazı otellerin pazarlanabileceğini, yıllık 10 milyon turistin geldiği Antalya'da ise bunun uygulanmasının imkansız olduğunu kaydetti. Barut, her şey dahil sisteminin dünya turizminde geçerliliğini koruyan trend olduğunu belirtti.
Esnaf odaları ve esnaf birliklerinin 'Otelciler turisti konaklama tesisi dışına çıkarmıyor' iddialarının da gerçeği yansıtmadığını belirten Barut, Side-TUDER olarak 3 bin kilometreden turisti Antalya'ya getirdiklerini, "Esnaf turisti 3 kilometreden çarşıya, pazara çekemiyorsa suçu kendinde aramalı." dedi.
Bölgeye tatile gelen turistlerin her şey dahil sistemine göre geldiğine dikkat çeken Barut, "Halihazırda İspanya, İtalya, Yunanistan, Portekiz, Tunus ve Fransa'da turizm bu şekilde işliyor. All inclusive, Antalyalı turizmcilerin kendilerinin icat ettiği sistem değil. Dünya turizmde var olan sistem. Bölgemizde her şey dahil sisteminden vazgeçmemiz imkansız durum." diye konuştu.
'ESNAF DÜKKAN İÇİNDE OTURARAK ÇARŞIYA PAZARA TURİST ÇEKEMEZ'
Esnaf odaları ve kuruluşlarının otel içindeki işletmeleri eleştirmelerine bir anlam veremediğini belirten Side-TUDER Başkanı Cengiz Haydar Barut, otel içinde dükkanı olan işletmelerinde Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası(MATSO)'na kayıtlı olduğunu, devlete vergisini verdiğini söyledi.
Esas sıkıntının otel içinde satılan ürünlerin marka olması olduğunu belirten Barut, çarşıda pazarda satılan çoğu ürünlerin ise imitasyon olduğunu ifade etti. Barut sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz 3 bin kilometre uzaktan turist getirmek için her şeyi yapıyoruz. Esnaf turisti otelden 3 kilometre dışarı çıkarmak için hiçbir şey yapmıyor. Dükkanında oturup bekliyor. Otellerin içinde açılan mağazalara da tepki gösteriyorlar. O otellerin içerisinde açılan dükkanlar da ticaret odalarının üyesi. Ticaret odaları popülizm yapıyor. Ne odalar ne de esnaf birlikleri hiçbir şey yapmıyor. Hepsi oturup sadece her şey dahili tartışıyor. Artık her şey dahili tartışmasınlar. Her şey dahil olmazsa olmaz. Bodrum'da her şey dahil olmadan bazı tesisleri pazarlayabilirsiniz ama bu sistem şu anda Antalya'nın vazgeçilmezi."
Side Turizm İşletmecileri Derneği (SİDE TUDER) Başkanı Cengiz Haydar Barut, turiste aynen oteldeki gibi huzurlu ve rahatsız edilmeden dolaşabileceği bir ortam sağlanmadığı sürece turistin konaklama tesisinden dışarı çıkmayacağını vurguladı. Son yıllarda esnaf sayısında artış olurken esnaf başına gelirde düşüş olduğuna dikkat çeken Barut, popülist söylemlerle esnaflık yapma devrini sona erdiğini ifade etti. Barut, "Maalesef bölgemizde her geçen gün esnaf başına gelirde düşüş yaşanıyor. Fakat kimse buna odaklanmıyor. Esnaf sayısı sınırlandırılacağına her şey dahile saldırılıyor. Herkes popülist söylem peşinde. Gerçeklerle yüzleşme taraftarı değiller. Esnafın kalitesi ve nitelikli mal satması çok önemli. Esnaf, 'turist mal almıyor' diye yakınıyor. Almaz tabi imitasyon mal satılıyor." diye konuştu.
DOLULUK ORANINDA SON YILLARIN EN GÜZEL GÜNLERİNİ YAŞIYORUZ
Side destinasyonun 150 bin yatak kapasitesine sahip olduğunu belirten Barut, 2010 yılında bölgeye gelen turist sayısını 3 milyon 500 bin olmasını beklediklerini kaydetti. Ağustos ayı itibariyle bölgedeki otellerin doluluk oranının yüzde 97 olduğunu belirten Barut, turizmcilerin doluluk oranı bakımından son yılların en güzel günlerini yaşadıklarını ifade etti.
Bölgeye gelen turist ağırlığının yüzde 55'le birinci sırada Almanların oluşturduğunu belirten Barut, ikinci sırada ise yüzde 21'le Ruslar ve Bağımsız Devletler Topluluğu(BDT) ülke vatandaşları olduğunu söyledi. Barut, son yıllarda bölgeye gelen Orta Avrupa ülke vatandaşları yanı sıra İngiliz, Polonya ve İskandinav ülke turistlerinde gözle görünür bir artış olduğunu kaydetti. Barut, sözlerini şöyle tamamladı: "Artan maliyetler ve kurdaki düşüş nedeniyle karlarda düşüş yaşanıyor. Doluluklar iyi olduğu için mantıklı fiyatlarla satan tesisler para kazanıyor. Ancak fiyatlarla çok oynayan tesisler için aynı şeyi söyleyemeyiz."
Side-Manavgat Turizm İşletmecileri Derneği(Side-TUDER) Başkanı Cengiz Haydar da Side destinasyonunda 'Her Şey Dahil' (All İnclusive) sisteminden vazgeçmelerinin imkansız olduğunu söyledi.
Rixos otelleri sahibi ve işadamı Fettah Tamince, geçtiğimiz günlerde Bodrum'daki otellerinden Her şey dahil sistemini kademeli olarak kaldırabileceklerini söylemişti. Turizmci Fettah Tamince'nin bu sözüne Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği(AESOB) Başkanı Abdullah Sevimçok tam destek vermişti.