Erdoğan 'verelim' dedi memur zammı 4+4 oldu

Hükümet ile memur konfederasyonları arasındaki toplu görüşmelerin 17 saat süren 4. turunda hükümet, çoğun...


Hükümet ile memur konfederasyonları arasındaki toplu görüşmelerin 17 saat süren 4. turunda hükümet, çoğunluğu elinde bulunduran Memur-Sen ile anlaşma sağladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sabaha karşı Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ile görüşmesinin ardından hükümetin 3 artı 3'lük zam teklifi yükseltildi ve 2011 için her iki 6 aylık dilimler için yüzde 4 artı 4 zam, 80 lira da ek ödeme, 20 artı 20 lira aile yardımı ve üç ayda bir 45 lira toplu görüşme priminde anlaşma sağlandı. Mutabakatı imzalamayan Kamu-Sen, Uzlaştırma Kurulu'na giderek "Hükümet ile önceden Memur-Sen anlaştı" itirazında bulunacak. Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız, Uzlaştırma Kurulu'nun bu itiraza katılması halinde masaya kurulun belirleyeceği yeni teklifin geleceğini bildirdi. Görüşmelere 5+5 zam talebiyle başlayan Kamu-Sen, ardından 4+4 zam ve 120 TL seyyanen zam isteğinde bulundu.

Bakan Yazıcı 3+3'te direndi
Kamu-Sen, Memur-Sen ve hükümetin masaya oturduğu toplu görüşmelerin 4. turu cumartesi günü saat 11.00'de başladı, hükümetin teklifi 12 saatlik görüşmenin ardından geldi. İlk teklif yüzde 3+3 zam, 70 lira ek ödeme, her iki 6 ay için 10 artı 10 lira aile yardımı ile aylık 10 lira toplu görüşme primi şeklinde oldu. Konfederasyonların itirazı ile hükümet kanadı teklifinde revizyona gitti ve ek ödeme 81 liraya, aile yardımı 15+15 liraya çıkartıldı. 3+3'lük zam teklifi değişmedi. Hükümet, aile yardımından sözleşmeli personelin de yararlanmasını kabul etti.
Yazıcı, sabaha karşı AK Parti Genel Merkezi'nde Erdoğan ile görüştü. Ardından görüşmeye geri döndü. Memur-Sen, hükümetin ikinci kez revize ettiği zam teklifini kabul etti, Türkiye Kamu-Sen ise taban aylığa zam yapılmadığı gerekçesiyle teklifi kabul etmedi. Görüşmeler bu şekilde sonlandı. 

Toplamda yüzde 8 zam
Yazıcı, toplu görüşmelerin tamamlanmasının ardından, hükümetin teklifini kabul eden Memur-Sen'in Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ile açıklama yaptı.
Bakan Yazıcı, memurlara 2011 yılının ilk 6 ayında yüzde 4, ikinci 6 ayında yüzde 4 olmak üzere toplam yüzde 8 oransal zam yapılması, ocak ayından itibaren 80 lira ek ödemede bulunulması, ilk 6 ayda 20, ikinci 6 ayda 20 olmak üzere 40 lira aile yardımı ödemesini taahhüt ettiklerini, bu ödemeden sözleşmeli personelin de yararlanacağını kaydetti. 10 liralık toplu görüşme priminin 15 liraya çıkartıldığını ifade eden Yazıcı, 2011 yılında her üç ayda bir olmak üzere 45'er lira ödeme yapılacağını söyledi.

En düşük maaş 1.534 lira
Yazıcı şöyle konuştu: "Bu sene yaptığımız zamla 1.300 TL olan en düşük memur maaşı 2011 yılı temmuz ayı itibariyle aile yardımıyla birlikte 1.534 TL olacak. Aradaki fark net 234 TL ve oransal karşılığı yüzde 18. Ortalama memur maaşlarındaki artış oransal olarak 13.7'ye, miktar olarak 2011 temmuz ayı itibariyle 215 liraya erişecek. Nihai rakamları, oransal durumları Sayın Başbakanımız da uygun gördü. 'Bunları verelim' diye talimatlandırdığı hususlardır."


Truva atı iddiası
Memur kesimini en çok üyeye sahip Memur-Sen'in temsil ettiğini ifade eden Bakan Hayati Yazıcı, Memur-Sen'in üyesi 5 hizmet kolunda yetkili sendika başkanı bulunduğunu, onlarla birlikte Kamu İşveren Kurulu'nun tutanağı imzalayamayacağını kaydetti. Yazıcı "Dolayısıyla bu bir mutabakat tutanağıdır. Oy çokluğuyla mutabakat tutanağıdır" dedi.
Memur-Sen ile mutabakat, daha önce toplu sözleşme ısrarı ile görüşmelerden ayrılan KESK ile şartlara itiraz eden Kamu-Sen'i memnun etmedi.
Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız, isim vermeden eleştirdiği Memur-Sen'in  taleplerini hükümete danışarak belirlediğini savundu. Memur-Sen için "Truva atı" benzetmesi yapan Akyıldız, "Danışıklı dövüşün şike şeklindeki uygulamalarını gördük" dedi.
Akyıldız, Memur-Sen ile hükümet arasındaki mutabakatı Uzlaştırma Kurulu'na götüreceklerini, kurula, hükümetle Memur-Sen'in önceden anlaştığı itirazını sunacaklarını ifade etti.
Akyıldız, başvurularının haklı bulunması halinde kurulun tüm memurlar için yeni sözleşme şartları belirleyebileceğini kaydetti.

Evren: Başbakan'la görüşme şaibeli

KESK Başkanı Sami Evren, Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu'nun pazarlıktan bir süre önce Erdoğan'la görüşmesinin toplu görüşmelere şaibe düşürdüğünü ileri sürdü. Evren, "Memur-Sen'in işgüzarlık yaparak mutabakat metnini imzalamasını hükümetin yetkili sendikası olmasına bağlıyoruz" dedi.