Yrd. Doç. Dr. Kalyoncu: Otomobilin rengi ve yolcu sayısı bile klima verimini etkiler

Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mete Kalyoncu, araçlardaki klimaların veriminde, havadaki nemin az veya çok oluşun, aracın

Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mete Kalyoncu, araçlardaki klimaların veriminde, havadaki nemin az veya çok oluşun, aracın rengi, yolcu sayısı, camların renkli veya renksiz oluşuna kadar birçok faktörün etkili olduğunu söyledi.

Bunaltıcı ve kavurucu sıcakların hüküm sürdüğü şu günlerde gerek binalarda gerekse araçlarda klima yoğun bir şekilde kullanılır hale geldi. Birçok kişi rahatlama yolu olarak klimaları tercih ediyor. Özellikle son dönemde üretilen araçların tümünde olmazsa olmazlar arasında bulunan klimaların verimli kullanılması için bazı küçük ayrıntıların bilinmesi önem taşıyor.

Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Mete Kalyoncu, otomobil klimalarının verimli çalışabilmesi için araç sahiplerinin bazı küçük ayrıntılara dikkat etmelerini istedi. Kalyoncu, "Havadaki nemin az veya çok oluşu, aracın rengi, yolcu sayısı, camların renkli veya renksiz oluşu klimanın verimini etkiler. Klima çalışırken motor sıcaklığı daha fazla artar. Bu nedenle motor soğutma devresi daha sık kontrol edilmelidir. Yoğunlaştırıcı ve radyatörün temizlik durumu sık sık kontrol edilmeli. Klima çalışırken aracın altına akan sudan endişelenilmemeli. Yılda bir kez klima sistemini ve soğutucu gaz şarjını kontrol etmek gerekir." uyarısında bulundu.

Kalyoncu, otomobil kullanmayı konforlu ve güvenli kılan klimaların sistemlerinde uzun süre kullanılmamaya bağlı olarak bazı aksaklıkların oluşabileceğine dikkat çekti.

Yaz aylarında otomobilin saatlerce sıcak altında kaldığını kaydeden Mete Kalyoncu, bu tür durumlarda, kabin içinde sıcaklık dayanılmaz hale geleceğine işaret etti. Araca ilk binildiğinde klimanın hemen açılmamasını isteyen Kalyoncu, "İlk etapta otomobilin içindeki sıcak havanın dışarı atılması için camların açılması gerekir. Klima açılıp sıcaklık düşmeye başlar başlamaz camlar kapatılarak klimanın ayarı iç sirkülasyona alınmalı. Böylece sistem kapalı devre çalışacak ve kullanılan hava dışarıdan gelmediği için yoğuşturucudan geçen hava daha soğuk olacaktır. Klimanın ilk çalıştırılması sırasında otomobilin yüksek devirlerde kullanılmasından kesinlikle kaçınılmalıdır."

Makine Mühendisleri Odası Başkanı Kalyoncu, araç sahiplerinin klimadan daha verimli istifade edebilmesi için şunlara dikkat edilmesini istedi:

Klima, kullanılmadığı kış aylarında bile haftada bir kez 5-10 dakika kadar çalıştırılmalı ve soğutucunun devirdaim yapması sağlanmalıdır, Gaz filtresi mutlaka değiştirilmeli, gaz seviyesi sık sık kontrol edilmeli.

Filtrenin üzerindeki küçük pencereden gaz akışı ve hava kabarcığı olup olmadığına bakılmalı.

Akış sürekliyse problem yok demektir; ancak gazın içinde hava kabarcıkları varsa, gaz dolum zamanı gelmiştir. Gaz azalmışsa klima sık sık çalışıp durur, gaz yoksa hiç çalışmaz.

Klima sisteminin bakımı ihmal edilmemeli. Yırtılan bir hortum veya delik bir petekten girebilecek su veya çamur, kompresöre ve diğer parçalara zarar verebilir.

Sürekli soğutma çalıştırmaktansa, içerisi istenildiği kadar soğuduktan sonra sadece içerideki hava devridaim ettirilmelidir.

Klima kullanılmaya başlanacağı sıcak aylardan önce kondanser peteklerindeki kışın biriken çamur temizlenmelidir.