Yarsav Başkanı Tarhan Gaziantep'te

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Emine Ülker Tarhan, "Bu pakette sadece siyasal iktidarın, hangi siyasal iktidar olursa olsun fark etmez, herhangi bir siyasal iktidarın sorunlarını çözecek yöntemler ve öneriler vardır" dedi

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Emine Ülker Tarhan, "Bu pakette sadece siyasal iktidarın, hangi siyasal iktidar olursa olsun fark etmez, herhangi bir siyasal iktidarın sorunlarını çözecek yöntemler ve öneriler vardır" dedi.
YARSAV Başkanı Tarhan, Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti'nde (GGC) basın mensuplarının sorularını yanıtladı. İlk olarak GGC'de konuşan YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan, 12 Eylül'de referandumu yapılacak olan Anayasa değişiklik paketi ile siyasal iktidarın kendisini koruma altına almak istediğini savundu. Tarhan, Anayasa değişiklik paketinde, Türkiye için çok gerekli olan bir yargı reformu için istenilen hiçbir şeyin bulunmadığını öne sürerek, halkı Anayasa değişiklik paketi hakkında bilgilendirmek için
uğraştıklarını ifade etti. Tarhan, Anayasa değişiklik paketiyle yapılmak istenilenin farkında olduklarını, ülkemiz için çok gerekli olan bir yargı reformu için beklenen, istenen hiçbir şeyin bu pakette yer almadığını savundu. "Bu pakette yargının sorunlarını çözecek, dolayısıyla toplumun sorunlarını çözecek hiçbir şey yok" diyen Tarhan, "Bu pakette sadece siyasal iktidarın, hangi siyasal iktidar olursa olsun fark etmez, herhangi bir siyasal iktidarın sorunlarını çözecek yöntemler ve öneriler vardır. Bu
paket, tamamen siyasal iktidarı koruma altına alıyor. Pakette çalışma hayatının ve örgütlenmenin önünü tıkayan önemli maddeler var. Bu paket grev kırıcılığı yapıyor. Kamu görevlileri ve memurların sendikalaşmasının önüne geçiliyor" dedi.
Tarhan, Anayasa değişiklik paketinin geçmesi ve bir anayasa hükümleri haline gelmesi durumunda da, siyasal iktidarın önünde, yargıyı kısa vadeli siyasal amaçları için bir maşa gibi kullanmakta hiçbir engelin kalmayacağını ileri sürdü.
Daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Tarhan, milletvekillerinin dokunulmazlıklarına ilişkin soru üzerine, "Anayasa değişiklik paketi herhangi bir siyasal iktidara yargı bağışıklığı getiriyor. Dokunulmazlıklara da hiç dokunulmadığını değerlendirdiğimizde, tam anlamıyla bir yargı bağışıklığıyla karşı karşıyayız'' dedi.
Hukukun hiç kimseye ayrıcalık tanımaması gerektiğini dile getiren Tarhan, "YARSAV olarak yargı alanındaki değişikliklerde öncü rolü oynamak istiyoruz. Ülkenin demokratikleşmesi için yeni bir anayasa gereksinimi var" diye konuştu.
GGC Başkanı Abdullah Sabri Kocaman da, gerçekleri öğrenmekte fayda olduğuna dikkat çekerek, YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan' a bilgilendirme toplantısı için teşekkür etti. Kocaman, sorunun ve cevabın bilgiden doğduğunu vurgulayarak, "Hayyam'ın dediği gibi 'Adalet kainatın ruhudur'. Bu ruh nerededir? Türk yargısındadır. Gerçekleri öğrenmekte fayda var" ifadelerini kullandı.
Daha sonra Türkiye Gençlik Birliği (TGB) Gaziantep Şubesi'nin Tuğcan Otel'de düzenlediği "Yargı Bağımsızlığı ve Hukuk Devleti" konulu panele Araştırmacı Gazeteci Enver Aysever ile birlikte katılan Tarhan, YARSAV'dan bahsederek, YARSAV'ın çok zorlu bir uğraş sonucu kurulduğunu söyledi.