Prof. Dr. Önsoy: Olaylardan ders almıyoruz, acilen risk yönetimi kurulmalı

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hızır Önsoy, çarpık, kontrolsüz ve ruhsatsız yapılaşmanın Rize'

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hızır Önsoy, çarpık, kontrolsüz ve ruhsatsız yapılaşmanın Rize'de bir kere daha faturasının ağır olduğunu söyledi. Prof. Dr. Önsoy, bu durumun önüne geçmek için risk yönetimi oluşturulması gerektiğine dikkat çekti.

Rize'de önceki gün meydana gelen ve 12 can kaybının yaşandığı heyelan nedeniyle bilim adamları, yaşanan ihmallerin tekrar etmemesi için, bir dizi önlemlerin kaçınılmaz olduğunu savundu.

Özellikle son yıllarda bütün dünyanın yatıp kalkıp gündeminden düşürmediği küresel iklim değişikliğinden Doğu Karadeniz Bölgesi'nin ciddi şekilde zarar göreceğinin altını çizen Önsoy, "Bilim adamları ile değişik sempozyumlarda bir araya geldiğimizde Doğu Karadeniz'de yağışların artacağı yersel ve zamansal olarak da dengesiz bir hale geleceği görüşünde hem fikir oluyoruz. Yıllık ortalama yağış oranları 2 bin 500 mm kadar yükseliyor. Küresel iklim değişikliğinden sonra bu dengesizlik daha da tehlikeli hale gelecek. Heyelan ve sel baskınlarına karşı hızlı bir şekilde kontrollü bir yapılaşmaya doğru gitmemiz lazım. Sürekli gündemde tutmamıza rağmen maalesef çok ciddi önlemler alındığı söylenemez." dedi.

Doğu Karadeniz'de sel ve heyelana karşı iki bulaşıcı hastalıkla karşı karşıya olduklarını ve bunların; heyelan ve taşkınlar olduğunu savunan Önsoy, şöyle konuştu: "Çok hidrolojik olaylarla karşı karşıyayız. Bölgemizde ivedilikle lokal olarak heyelan ve taşkınlar için küçük ölçekli haritalar çıkartılması lazım. Yapılaşma söz konusu olduğu zaman; birinci, ikinci ve üçüncü derece taşkın ve heyelan riski taşıyor diye rapor edilmesi lazım. Bu şekilde vatandaşı, 'benim arazim, istediğim yere ev yaparım' mantığından vazgeçirmiş olacağız. Daha da önemlisi plansız yapılaşmanın önüne geçilmiş olacak."

"KRİZ YÖNETİMİ YERİNE RİSK YÖNETİMİ DEVREYE GİRMELİ"

KTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hızır Önsoy, bölgede meydana gelen heyelan ve taşkınlardan sonra valilikler nezdinde oluşturulan kriz yönetiminin hiçbir anlam ifade etmediğini bunun yerine risk yönetimi oluşturulması gerektiğini savundu.

Oluşturulan kriz yönetimlerinde hiçbir bilim adamının bulunmadığını iddia eden Önsoy, "Ne zaman bir olay meydana gelse kriz yönetimi oluşturuluyor. Bu komitede bir tane bilim adamının olduğunu hatırlamıyorum. Orada ne konuşuluyor bilmiyoruz.

Asıl önemli olan kriz yönetiminden vazgeçip, olaylar meydana gelmeden önce risz yönetimi oluşturup, bölgenin sıkıntıları raporlar haline dökülmesi lazım. Çünkü can kaybını para ile karşılamak mümkün değil. Can kaybını sıfıra indirmeye mecburuz. Bu anlamda bütün kayıpların en aza indirilmesi için risk yönetiminin acilen oluşturulması lazım." diye konuştu.