KPSS'ye Cumhurbaşkanı el attı

KPSS'de şaibe iddialarına devletin en üst denetleme kurulu el attı. Devlet Denetleme Kurulu, Gül'ün talimatı üzerine harekete geçti. YÖK ve savcılık incelemesi de devam ediyor

KPSS'de şaibe iddialarına devletin en üst denetleme kurulu el attı. Devlet Denetleme Kurulu, Gül'ün talimatı üzerine harekete geçti. YÖK ve savcılık incelemesi de devam ediyor


ANKARA - Devlet memuru olarak görev yapmak isteyen yüz binlerce kişinin kaderini belirleyen Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda soru veya yanıtların sızdırıldığı iddiası üzerine, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de harekete geçti. Gül, KPSS’de kopya iddialarına el koydu ve Devlet Denetleme Kurulu’na (DDK) incelenmesi için talimat verdi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamada, ÖSYM tarafından yapılan 2010 KPSS etrafında son günlerde kamuoyuna yansıyan söylenti ve iddiaların, Cumhurbaşkanlığı tarafından da özel bir dikkat ve hassasiyetle takip edildiği belirtildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Esasen ÖSYM konusu, ‘Türkiye’de Yükseköğretim’ genel başlığı altında yürütülmekte olan çalışma kapsamında bir süredir Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu’nun gündemindedir. Bu bağlamda, ÖSYM’nin, hukuki statüsü, örgüt ve personel yapısı ve sınav uygulamalarını ele alan bir denetleme çalışması tamamlanma aşamasına gelmiş bulunmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımız, 2010 KPSS ile ilgili olarak ortaya atılmış olan söylenti ve iddiaların da söz konusu çalışmanın kapsamına dahil edilmesi talimatını vermişlerdir.”

KPSS’de kopya iddiaları mahkemeye de taşındı. Onur Yalçın isimli vatandaş, sınavın iptali için dava açtı.
Yalçın’ın avukatı Levent Gök, dava dilekçesini Ankara İdare Mahkemesi Başkanlığı’na vermesinin ardından bir açıklama yaptı ve müvekkilinin 10-11 Temmuz’da yapılan KPSS’ye katıldığını, 70 puan alan müvekkilinin memuriyet başvurusu yapma olanağını büyük ölçüde yitirdiğini söyledi.

Sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte KPSS ile ilgili iddiaların ülke gündeminin ilk sıralarına yerleştiğini vurgulayan Gök şu çelişkilere dikkat çekti:

“Sorularını inceleyen eğitim sendikaları ve akademisyenler soruların kesinlikle kolay olmadığını bildirdi. Buna rağmen 350 kişinin eğitim bilimleri testinde 120 sorunun tamamını doğru olarak yanıtlaması ve 4 bin kişinin de tama yakın puan alması şaşırtıcı. Anayasamızın 70. maddesiyle güvence altına alınan kamu hizmetlerine girme hakkı çiğnenmiştir. İş başvurularının kabul edilmesinden sonra sınavın iptal edilmesi durumunda yüz binlerce kişiyi ilgilendiren bir sorun ve kaos ortaya çıkacaktır. Bu nedenle sınavın bütün sonuçlarıyla birlikte yürütmesinin durdurulması gerekir.”

‘Bir günah keçisi seçildi’
YÖK Genel Kurulu’nun gündeminde de KPSS iddiaları vardı. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, YÖK Denetleme Kurulu’nun tespitleri ışığında Genel Kurul üyelerine bilgi verdi. Denetleme Kurulu’nun ilk kanaati sınav öncesinde soruların sızdırılmış olabileceği yönündeydi.

YÖK Genel Kurulu üyelerinin, Denetleme Kurulu, incelemesini tamamlayınca hazırlanacak rapora göre tekrar bilgilendirileceği öğrenildi.

Eğitim Sen tarafından yapılan yazılı açıklamada da ÖSYM üzerinden yürütülen tartışmaların en önemli muhataplarından birinin YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan olduğu ifade edilerek, Özcan’ın bugüne kadar sessiz kaldığı belirtildi. Açıklamada iddialar karşısında tüm sorumluluğun sadece ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan’a bırakıldığı ve Yarımağan’ın ‘günah keçisi’ olarak seçildiği öne sürüldü:

“YÖK Denetleme Kurulunun ’sorular sızdırılmış olabilir’ kanaati de bu yönde atılmış bir adımdır. Halbuki YÖK’e bağlı bir kurum olan ÖSYM üzerinden yürütülen merkezi sınavların örgütlenmesi hizmetinin iyi işlemesi için YÖK Başkanı Özcan’a da gerekli eylem ve işlemlerin yapılması sorumluluğudüşmektedir. Yarımağan’ın ifade ettiği gibi, ortada verilmesi gereken bir hesap vardır. Ancak bu hesabı vermesi gereken sadece ÖSYM ve Yarımağan değildir. Başta ÖSYM’nin bağlı bulunduğu kurum olan YÖK ve başkanı olmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanı da bu hesabı vermesi gerekenler arasındadır. Soruşturma süreci netleşmeden öğretmen atamalarının gerçekleştirilmesi birçok sorunu beraberinde getirecektir. İddiaların doğru olduğu kanıtlanırsa birçok adayın puanında artış olacak ve bu puan artışı adayların geleceklerini etkileyecektir.” (Radikal)