Katip Çelebi Üniversitesi için 55 milyon liralık rekor bağış

İzmir'e dördüncü devlet üniversitesinin kurulacak olması ve kuzey aksında hiç üniversite bulunmaması, Menemenlileri heyecanlandırdı. Şehrin önde gelen

İzmir'e dördüncü devlet üniversitesinin kurulacak olması ve kuzey aksında hiç üniversite bulunmaması, Menemenlileri heyecanlandırdı. Şehrin önde gelen 14 sivil toplum kuruluşu biraraya gelerek, Katip Çelebi Yüksek Öğretim Hizmetleri Destekleme Menemen Eğitim Kültür Ekonomik Kalkınma ve Dayanışma Derneği'ni kurdu. Bu çalışmaya, şehir merkezine kuşbakışı 1 km. mesafedeki Yahşelli Köyü Muhtarlığı da kayıtsız kalmayarak, üniversite yapılmak şartıyla köy tüzel kişiliğine ait 550 dönüm Hazine arazisini bedelsiz bağışladığını açıkladı. 55 liralık bu bağış dernek yönetimini sevince boğarken 11 fakülte ve 2 yüksekokuldan oluşacak Katipzade Üniversitesi'nin rektörlüğünün Menemen'de, fakültelerinin de diğer ilçelerde açılması istendi.

"Dedelerimiz bu toprakları devletten aldı, devlete eğitim amaçlı geri veriyoruz." diyen Yahşelli Köyü Muhtarı Erdinç Barkalı, üniversitenin kurulması halinde bölgenin kültürel açıdan daha hızlı kalkınacağını anlattı. Şehir merkezine yürüme mesafesindeki araziyi Cihan Haber Ajansı'na gösteren Muhtar Barkalı, "Köyümüz sınırları içindeki, köy tüzel kişiliğine ait olan 550 dönümlük bu araziyi, Katip Çelebi Üniversitesi için ihtiyar heyeti kararıyla vermeyi taahhüt ediyoruz. Arazi, istenmesi halinde bin dönüme kadar çıkarılabilecek durumda. Ayrıca köyümüzün diğer arazilerinden de vermeyi düşünüyoruz. 1936 yılında dedelerimiz buraları kendi imkanlarıyla köy tüzel kişiliği adına satın almış. Böyle toplumsal ve eğitim amaçlı kullanmak için değerlendirmeyi düşünüyoruz. Menemen'e bu zamana kadar böyle bir yatırım olmamasından dolayı köy tüzel kişiliği olarak biz de katkı sağlamak istiyoruz. Bu doğrultuda da elimizden gelen maddi manevi her türlü desteği vermeyi düşünüyoruz." dedi.

14 sivil toplum kuruluşu ve meslek odalarının başkanlarıyla biraraya gelerek derneğin kurulmasını değerlendiren Katip Çelebi Yüksek Öğretim Hizmetleri Destekleme Menemen Eğitim Kültür Ekonomik Kalkınma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Recep Uzanallı ise İzmir'e dördüncü bir devlet üniversitesinin kurulacak olmasının kendilerini millet ve memleket adına çok mutlu ettiğini ve geleceğe umutlu baktırdığını söyledi. Ege'nin incisi İzmir'in doğu, batı ve güney akslarında üç üniversite olmasına rağmen kuzey aksında bulunmamasının çok ciddi bir eksiklik olduğunu ifade etti. Eğitimden başka hiçbir şeyle karşılanması mümkün olmayan bu eksikliğin giderilmesi için kurulacak üniversitenin bütün sıkıntılara derman olacağını belirten Uzunallı, "Sosyal, ekonomik, kültürel, kalkınma ve dayanışmaya temel çözüm ve klavuz olacaktır. Kuzey aksının, yani Bakırçay havzasının birlik bütünlük içinde yeniden dirilişine vesile olacak Katipzade Üniversitesi'nin Menemen'de kurulmasını ilçe halkı, sivil toplum örgütleri ve meslek odaları olarak üzerimize düşeni yaparak bütün kalbimizle istiyoruz. Bu amaçla Menemen'in çok önemli sivil toplum örgütleri ve meslek odaları başkanlarıyla bu derneği kurduk. Üniversitenin Menemen'de kurulması için yapılacak her yatırım, her hamle milletimizin zaferi olacaktır. Üniversitenin her türlü maddi ve manevi alt yapısının ilçede hazır olduğunu, gerekli izinler ve doğru tercihlerle şehrin kuzeyi de bir üniversite kazanacaktır. Daha şimdiden başta Sayın Başbakanımız olmak üzere bütün yetkililere ve İzmir'in güzide milletvekillerine teşekkürlerimizi, sevgi ve saygılarımızı arz ederiz." şeklinde konuştu.

Dernek Kurucuları

1-Recep Uzunallı-Dernek Başkanı-Eğitimci

2-Hilmi Kurtoğlu, Dernek Başkan Yardımcısı -İzmir Esnaf Odalar Birliği Başkan Yardımcısı-Menemen Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı

3-Mithat Çetin Dernek Genel Sekreteri-İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası İlçe Temsilcisi

4- Erdal Güneş-Pir Sultan Abdal Temsilcisi

5- Erdinç Barkalın-Yahşelli köyü muhtarı

6-Yılmaz Güral, Menemen Ticaret Odası Başkanı

7-Mesut Damar-Menemen Esnaflar Odası Başkanı

8-Salih Can Kahvecioğlu-Menemen Sanatkarlar Odası Başkanı

9-Lütfi Çenber-Menemen Minübüsçüler Odası Başkanı

10-Sabri Kurt-Esnaf Kefalet Kooperatif Başkanı

11- Şeref Sofuoğlu-Ziraat Odası Başkanı

12-Mustafa Sevinç-Mimarlar Odası İlçe Temsilcisi

13- Orhan Evren-Mühendisler Odası Temsilcisi

14- Nusret Ayaz- Menemen Devlet Hastanesi Başhekimi