Kıbrıs'ta Yoğunlaştırılmış müzakereler yine gündemde

Birleşmiş Milletler'in (BM) Ocak ayında Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas arasında gerçekleştirilen yoğunlaş

Birleşmiş Milletler'in (BM) Ocak ayında Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas arasında gerçekleştirilen yoğunlaştırılmış müzakerelerin, son Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas arasında Eylül ayının ilk yarısında başlamasını planladığı iddia edildi.

Rum Alithia gazetesini "3-4 Tam Günlük Görüşmelerin 31 Ağustos'ta Karara Bağlanması ve Eylül Ayının İlk Yarısında Yapılması Bekleniyor" başlıklı haberinde, Kıbrıs Türk tarafının, henüz resmen müzakere masasına konulmamasına karşın, müzakerelerin yoğunlaştırılması talebinin BM tarafından da benimsendiğini okuyucularına duyurdu.

Alithia Gazetesi, BM yetkililerinin sadece mülkiyet başlığının ele alınacağı, 3 veya 4 tam gün gerçekleştirilecek müzakere şekli öngördüğünü ve görüşmelerin Hristofyas'ın BM Genel Kurulu toplantısına katılmasından önce, Eylül ayının ilke 15 günlük kısmında yapılmasını planladığını iddia etti.

Habere göre Rum Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu'nun dün bir radyo kanalına yaptığı açıklamada, Kıbrıs Rum tarafının yoğunlaştırılmış müzakerelere hazır olduğunu bir kez daha yinelediğine dikkat çekildi. Stefanu, Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun bu yönde bir öneriyi resmen yapmamış olmasına karşın, öneri yapılması durumunda kendilerinin hazır olduğunu vurguladı.

STEFANU: BAN'LA ÜÇLÜ GÖRÜŞME HAYAL ÜRÜNÜ

Yaptığı açıklamada, Hristofyas'ın öneri paketinin müzakerelerin hızlanmasını ve Kıbrıs sorununda çözüme ulaşılabileceğine dair iyimserliğin yeniden oluşmasını sağlayabileceğini de iddia eden Stefanu; Eroğlu ve Hristofyas'ın, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'la üçlü görüşme gerçekleştirmeleri konusunun ise tamamen senaryo ürünü olduğunu iddia etti. Stefanu, Kıbrıs Rum tarafının bu konudaki görüşünün bilindiğini, Hristofyas'ın böyle bir şeyi kabul etmesinin söz konusu olamayacağını ifade etti.