Özbekistan'da yaşayan Azeriler yeni başkanlarını seçti

Özbekistan'da yaşayan Azeriler, yeni başkanlarını seçti. Özbekistan Halkarı Kültür Merkezi binası salonunda yapılan toplantıda bu göreve Taşkent'te fa

Özbekistan'da yaşayan Azeriler, yeni başkanlarını seçti. Özbekistan Halkarı Kültür Merkezi binası salonunda yapılan toplantıda bu göreve Taşkent'te faaliyet gösteren iş adamı Mobil Memedov getirildi. Özbekistan Adalet Bakanlığı ilgililerinin de hazır bulunduğu toplantıya davetli 124 delegeden 123'ü iştirak etti. Delegeler önce kayıtlarını yaptırdı, ardından toplantı salonuna geçti.

Özbekistan Halkları Kültür Merkezi Başkanı Nasreddin Muhamediyev, Azeri Kültür Merkezi'nin ülke genelinde aktif faaliyette bulunan değişik milletlere mensup 14 merkezden biri olduğunu söyledi. Muhamediyev, Azeri merkezinin, burada görev yapan Özbekistan vatandaşı Azerbaycanlıların gayretiyle iki ülke arasındaki kardeşlik ve dostane ilişkilerinin gelişmesine önemli katkı sağladığını belirtti.

Daha önce merkezin eski yönetim listesinde yer alan yeni başkan Mobil Memedov ise yaptığı konuşmada Özbekistan'da 40 bin dolayında Azerbaycanlı olduğunu ve Özbek halkıyla kaynaşarak, kardeşçe bir hayat sürdürdüğünü söyledi. Memedov, Özbekistan'daki Azerilerin artık ülkenin sosyal, kültürel ve ekonomik hayatına ortak olarak aktif ve başarılı faaliyetlerde bulunduğunu aktardı.

Bu arada toplantıda merkezin 'Azerbaycan Kültür Merkezi" olan eski ismi "Azerbaycan Kardeşlik Kültür Merkezi' diye değiştirildi. İsim değişikliğiyle ilgili karar oy birliğiyle kabul edildi. Daha sonra merkez yönetiminde dört yıl görev yapacak yeni başkan ve yardımcıları yapılan oylamayla belirlendi.

Yeni başkan ve yardımcıları seçimin ardından sahneye çıkarak yaptıkları kısa konuşmalarda teşekkürlerini dile getirdiler; bundan sonraki gayretlerinin merkez bünyesinde Azeri halkına daha çok hizmet etmek olacağını belirttiler. Başkan Memedov, tören sonunda tebrikleri kabul etti.

Öte yandan ilk açıklamasını Cihan'a yapan Başkan Memedov, "Bugün itibariyle başkanlığına getirildiğim merkez aracılığıyla büyük bir sorumluluğun altına girdim. Var gücümle çalışarak bugüne getirilen işleri daha da ileriye götürmeye, merkezi daha güçlendirmeye ve aktif hale getirmeye çalışacağım." dedi.

Daha sonra sahne alan Azeri sanatçılar, seslendirdikleri hareketli parçalarla delegeleri coşturdu.