Mersin Ticaret Borsası Başkanı Özdemir: Çukurova Havaalanı için nihai karar verilmedi

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, Uluslararası Çukurova Bölgesel Havalimanı projesinin, hayalini kurdukları Çukurova metropolünün en ön

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, Uluslararası Çukurova Bölgesel Havalimanı projesinin, hayalini kurdukları Çukurova metropolünün en önemli basamaklarından birisi olduğunu bildirdi.

Çukurova'da bölgesel işbirliği için en güzel fırsatın bu proje olduğunu belirten Özdemir, "Hayalini kurduğumuz Çukurova metropolünün yolu bu ve benzeri bölgesel projelerden geçmektedir. Böylesine önemli bir bölgesel vizyon projesi, şehirler arası kısır çekişmenin kurbanı olmamalıdır. Adanalı dostlarımıza tavsiyemiz 'küçük olsun benim olsun' mantığını terk etmeleri ve bölgemizi dünyaya açacak bu projeyi engelleme girişimlerinden vazgeçmeleridir. Bu proje bir Mersin projesi değildir. Çukurova bölgesinin geleceğini belirleyecek, bir hükümet projesidir." dedi.

Bu konuda en üst mercii olan Bakanlar Kurulu'nun kesin kararını vermeğini ifade eden Özdemir, projenin bu karar doğrultusunda ilerlediğini, ÇED raporu sürecinde ise nihai karar verilmediğine dikkat çekti.

ÇED raporunda belirleyici olacak kararı Mersin Toprak Koruma Kurulu'nun vereceğini belirten Özdemir, bu nedenle telaşa gerek olmadığını kaydetti. DSİ Bölge Müdürlüğü'nün, Uluslararası Çukurova Havalimanı Projesi'nin yapılacağı alanın birinci sınıf tarım arazisi olduğunu bildirmesi üzerine, Çevre Bakanlığı ÇED Raporunu askıya aldığını hatırlatan Özdemir, "Bu olay üzerine harekete geçen Adana lobisi, bu projenin iptali ve Şakirpaşa Havaalanının genişletilmesi konularında yoğun bir kampanya başlatmıştır. Geçen yıla kadar resmi raporlarda 3. sınıf tarım arazisi olarak gösterilen bu bölgenin, nasıl olup da 1. sınıf tarım arazisi haline getirildiğini merak ediyoruz. Proje için seçilen Kargılı bölgesinin tarım alanı olduğu herkesin baştan beri bildiği bir konudur. DSİ'nin böyle bir konuyu yeni farketmesi çok ilginçtir. Ayrıca, geçen yıla kadar resmi raporlarda 3. sınıf tarım arazisi olarak gösterilen bu bölgenin, nasıl olup da 1. sınıf tarım arazisi haline getirildiğini merak ediyoruz. Proje için yer belirlenmesi sürecinde hiç bir olumsuz görüş bildirmeyen DSİ'nin, bu aşamada olumsuz görüş bildirmesini çok anlamlı buluyoruz. Adana'da bulunan DSİ Bölge Müdürlüğü'nün böyle bir karar verirken, Adana lobisinin etkisinde kalmadığına inanmak istiyoruz." dedi.

ÇED raporu süreci devam ettiğini belirten Özdemir, bu konuda son sözü Mersin Toprak Koruma Kurulu'nun söyleyeceğini belirterek, " Adanalı dostlarımızın açıklamalarına baktığımızda samimiyetsiz bir yaklaşım içinde oldukları görülmektedir. ÇED raporunun askıya alınmasını fırsat bilerek, sanki proje bitmiş gibi bir hava oluşturmaya çalışmaktadırlar. Oysa, gerçek durum böyle değildir. Mersin Toprak Koruma Kurulu'nun vereceği karar, ÇED raporunun kaderini belirleyecektir." ifadesini kullandı.