UFK Başkanvekili Şahin: Fındık ticaret grubu tarafından hükümetler yanıltılıyor

Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Başkanvekili Onur Şahin, fındık ticaret grubunun, arz fazlası ürün alım sisteminin görmemezlikten gelerek hükümetlerin yan

Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Başkanvekili Onur Şahin, fındık ticaret grubunun, arz fazlası ürün alım sisteminin görmemezlikten gelerek hükümetlerin yanıltıldığını bildirdi. Şahin, fındıkta istikrarlı fiyatın, arz fazlasının alımı ve arz açığı miktarıyla sınırlı piyasa arz fazlasının satış sistemi olduğunu savundu.

UFK Başkanvekili Şahin, fındığın olmadığı dönemlerde ihracatçılarımızın fındık talebini karşılayacağı bir kuruma ihtiyacı olduğunu belirterek, "İhracatçının arz açığı dönemlerinde ihtiyaç duyduğu fındık, arz fazlası dönemlerde alınan fındıktır. Sonuç olarak ihracatçılarımız arz fazlasına ihtiyacı vardır. Bunun en yakın örneği bu yıl içinde yaşanmıştır. İhracatçılarımızın bu sene devletin kapısına dayanarak 60 bin ton aldığı fındık 2008 yılının arz fazlası olarak piyasadan alınan fındık değil miydi? 2004 yılında yaşanan don afetinden dolayı meydana çıkan arz açığı aynı şekilde 2001 ürün sezonunda alınan 120 bin ton arz fazlası ürünle karşılanmıştır." dedi.

Son on yıllık üretim verileri dikkatle incelendiğinde, arz fazlası olarak nitelendirilen miktarın abartıldığı gibi olmadığının görüleceğini ifade eden Şahin, "2001 ürün sezonunda alınan 120 bin tonluk arz fazlası ürün 2004 ürün sezonunda piyasaya sunulmuştur. 2002 ürün sezonunda hazine adına alınan 48 bin ton fındık 2003 ürün sezonunda piyasaya sunulmuştur. 2006-2007 ve 2008 ürün sezonlarında TMO tarafından alınan yaklaşık 700 bin ton fındığın 200 bin tonu piyasaya sunulmuştur. En son piyasaya sunulan 60 bin tonda olduğu gibi. TMO'nun elindeki yaklaşık 300 bin tonun tamamının yağlığa ayrılacağı dahi varsayıldığında, son on yıllık dönemde arz fazlası olarak alınıp yağlık olarak değerlendirilen ürün miktarı toplamda 500 bin tondur. Yıllık ortalama 50 bin ton. Bu iktisadi gerçekler özellikle fındık ticaret grubu tarafından tek taraflı olarak üreticiler aleyhine değerlendirilmekte, arz fazlası ürün alım sisteminin fındığın yok zamanlarında sektörlerinin cankurtaran simidi olduğu gerçeğini görmemezlikten gelerek kamuoyundan saklamakta ve hükümetler yanıltılmaktadır." şeklinde konuştu.

Şahin, arz fazlası sezonlarda, arz fazlası miktarıyla piyasadan fındık alınarak, arz açığı olduğunda, ticaret grubunun ihtiyacını karşılamak amacıyla piyasaya fındık satışıyla denge sağlanması gerektiğini belirtti. Fındığın 2009 sezonunda arz fazlası vermediğini aktaran Şahin, 2010 ürün sezonunda da arz fazlası vermesi beklenmediğini, gelecek dönemlerde de arz fazlası vermeyen ve devletin müdahale alımına ihtiyaç olmayan ürün sezonları olacağını kaydetti.

Fındık ürününün tamamıyla meteorolojik şartlara bağlı bir ürün olduğunu ve meteorolojik şartların son yıllarda arzı olumsuz etkilediğini aktaran Şahin, şöyle dedi: "Devlet arz fazlası veya arz açığı miktarıyla sınırlı olmak kaydıyla bir alım veya satım sistemi getirmeli. Ülkemiz dünya üretiminin yüzde 70'inin gerçekleştiren bir ülke olarak ürünün az olduğu dönemlerde de dünya ihtiyacını karşılama sorumluluğunu yerine getiren misyonu üstlenmelidir. Ne üretici grubu ne de ticaret grubu 'emniyet stoku' oluşturacak güce sahip değildir. Aksi takdirde fındık ürününde hedef olan 'istikrar' hiçbir zaman sağlanamayacaktır. Ürünün bol olduğu dönemde fiyatlar dip yapacak az olduğu dönemde tavan yapacaktır. Bunun sonucu istikrarsızlıktır. Çözüm arz fazlası miktarla sınırlı emniyet stoku alımı ve arz açığı miktarıyla sınırlı piyasa satışı sistemidir. Fındıkta istikrarın anahtarı budur."