Çiftçi borcuna faiz affı çıktı ama 98 bin borçludan 10 bini başvurdu (Özel)

Çiftçi borçlarına taksitlendirme imkanı geleli 3 ay oldu ancak başvuru yetersiz kaldı. 98 bin kredi borçlasu çiftçi için 1 Haziran'da başlayan yapılan

Çiftçi borçlarına taksitlendirme imkanı geleli 3 ay oldu ancak başvuru yetersiz kaldı. 98 bin kredi borçlasu çiftçi için 1 Haziran'da başlayan yapılandırmayla ceza faizinden kurtulma imkanına rağmen 10 bin çiftçi başvurdu. Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Akay, 15 yıllık borcu bulunan çiftçileri borçları ödemeye çağırdı.

Tarım Kredi'nin 1 Haziran'da başlayan kanuni takipteki çiftçi borçlarının yeniden yapılandırılması kararı aldığını dile getiren Akay, uygulamanın 98 bin çiftçiyi ilgilendirdiğini söyledi. Affa başvuru için 30 Eylül 2010 tarihine kadar müracaat süresi bulunduğunu dile getiren Akay, "Takipte borcu olanlar borçlarının yüzde 30'nu ödedikleri takdirde ceza faizinde kurtulacaklar. Bu uygulamanın sonunda kalan borçları 2 yılda 2 taksitle ödeyecekler. İcra ve haciz işlemleri kalkacak. Hacizdeki traktörleri kullanabilecekler." şeklinde konuştu.

BORCU 50 BİN LİRAYA ULAŞAN ÇİFTÇİ VAR

Borçlu olan çiftçilerin indirimli kredi imkanlarından yararlanma imkanından mahrum kaldıklarını kaydeden Akay, yapılandırma yapan çiftçilerin indirimli kredi kullanmayı sürdüreceğini belirtti.

Akay, 30 Eylül'e kadar başvurmayanlar için sürenin 31 Aralık'a uzatılacağını müjdeledi. Bu seferki yapılandırmada çiftçilerin yüzde 10 daha fazla ödeme yapacaklarını kaydeden Akay, yetersiz başvuruyu şu sözlerle açıkladı: "Müracaatın erken olduğunu düşünüyoruz. Asıl müracaatlar eylülde olacak. Şu ana kadar 10 bin çiftçi müracaatını yaptı. Yapılandırmasını yaptı. Bundan vazgeçilmeyecek ödenmediğinde hapis cezası alanlar oluyor."

10-15 yıllık borcu olan çiftçilerin bulunduğunu söyleyen Akay, genelde borçların 10-20 bin lira arasında biriktiği bilgisini verdi.