Kırşehir'de anız yakan 45 kişiye işlem yapıldı

Kırşehir Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, hasat sonrası anız yakan 45 çiftçi hakkında idari işlem başlatırken, 2 bin 814 lira da para cezası kesti.

Anız

Kırşehir Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, hasat sonrası anız yakan 45 çiftçi hakkında idari işlem başlatırken, 2 bin 814 lira da para cezası kesti.

Anız yakmanın yasak olduğunu hatırlatan yetkililer, bu yıl içerisinde yasağa uymayarak onlarca dönümlük alanda anız yakan çiftçilere de 2 bin 814 TL idari para cezası kesildiğini bildirdi.

Anız yakmanın toprağa zarar verdiğini ve verimi düşürdüğünü de hatırlatan Çevre ve Orman İl Müdürü Reşat Karaca "Anız yangınları toprakta bulunan canlıları yakarak toprağın verimini düşürmektedir. Ayrıca, anız yangınlarından ormanlık alanlara sıçrayan kıvılcımlar, milli servetimiz ormanları da yok etmektedir. Yine büyük alanların yanmasıyla birlikte hava kirliliği oluşmaktadır. Bu nedenle vatandaşımızın anız yakmaktan kaçınmalarını istiyoruz. Anız yakmanın cezası dönüm başına 26,44 TL'dir" şeklinde konuştu.

Bu yıl içerisinde ilimizde anız yakan 45 köylü hakkında idari işlem başlatıldığı ve 2 bin 814 TL para cezası kesildiği öğrenilirken, tarla sürümünü kolaylaştırmak için başvurulan anız yakma olayı hem toprağa, hem de çevreye büyük zarar veriyor. Bu nedenle hasat sezonu ile birlikte sık sık köylülerin uyarıldığı, fakat köylüleri uyarmalarına rağmen hâlâ anız yakmaya devam ettiği bildiriliyor. Konunun uzmanları tarlada anız yakılması ile topraktaki bütün bitki ve canlıların yok olduğunu belirterek, "Bu tür yangınlarda çiçek, tohum verme aşamasında iken yanmaktadır. Yangınla birlikte böcekler, kuşlar, sürüngenler, vahşi ya da av hayvanları gibi toprak üstü canlılar zarar görüyor. Bununla birlikte toprağın altındaki canlılarda yok olmaktadır. Çünkü mikroorganizmalar toprağın şekillenmesinde en önemli unsurlardan biri olup toprağın kimyasal yapısını ve fiziksel durumunu doğrudan değiştiren canlılardır. Özellikle anız yakılmasıyla tarla içerisine yuva yapmış böceklerin yuvaları, yuvalardaki yumurta, larva, pupa ve erginlerle birlikte yanmaktadır. Toprakta organik maddeyi humusa çeviren mikroorganizmalar da önemli zarar görmektedir. Çiftçilerimiz ve kırsal kesimde yaşayan köylülerimiz bu konuya büyük önem vermelidir. Şu anda belki anız onlar için daha ekonomik olabilir. Ama bir zaman sonra ekmek yedikleri toprak çoraklaşır işlevliğini yitirir" şeklinde uyarılarda bulunuyor.