KOBİDER Başkanı Özgenç: 207 bin KOBİ'nin takibe düşmesinin nedeni antidemokratik oluşumlar

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, 207 bin KOBİ'nin takibe düşmesinin nedeninin anti demokratik oluşumla

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, 207 bin KOBİ'nin takibe düşmesinin nedeninin anti demokratik oluşumlar olduğunu söyledi.

Özgenç, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye ekonomisinde son yıllarda yaşanan büyümenin KOBİ kredilerine de yansımasının sevindirici bir gelişme olmakta birlikte, 207 bin KOBİ'nin takibe düşmesinin ise üzüntü verici olduğunu kaydetti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerine göre, kredisi takibe düşen KOBİ sayısının 207 bini aştığını belirten Özgenç, batık kredi sahibi KOBİ sayısının 207 bine ulaşmasının en büyük faktörlerinin başında 2007 yılında yaşanan siyasi kriz ve küresel mali krizin etkisiyle iyice daralan piyasaların yer aldığına değindi.

Özgenç, Türkiye'de somut bir şekilde ortaya çıkan antidemokratik yapılanmalar ve darbe tellallarının oluşturduğu kaotik oluşumların halkın üzerinde olumsuz bir etki oluşturduğunu belirterek, "Bu durumdan etkilenen ve bir hayli kaygılanan vatandaş alışveriş yapmaz oldu. Bu da haliyle piyasalara yansıdı. Bunun neticesi olarak satış olmayınca üretim durdu, üretim durunca işsizlik arttı. İç tüketimin iyice daralması nedeniyle işletmesini döndürebilmek isteyen KOBİ'ler borçlanma yoluna gittiler, ancak aldıkları kredileri ödeyemez hale geldiler. Dolayısıyla bugün önümüze kredisini ödeyemeyen KOBİ sayısının 207 bine çıkmasının esas nedeni budur. Bu olumsuz tablonun yaşanmasının her ne kadar nedeninin küresel mali kriz olduğu ifade edilse de bize göre buna neden olan en önemli etken Ergenekon'dur. Çünkü Ergenekon yapılanması, Balyoz planları ve buna benzer kaotik ortamlardan etkilenen vatandaş 'ne olur ne olmaz' düşüncesiyle para harcamaktan kaçınmıştır." ifadelerini kullandı.

Son yıllarda KOBİ'lere kullandırılan kredi miktarının 100 milyar TL'yi aştığı ve kredi kullanan KOBİ sayısının ise 1 milyon 300 bin civarına ulaştığının açıklandığına işaret eden Özgenç, Türkiye'de bulunan KOBİ sayısının 2 milyon 300 bin olduğunun bilindiğini, bunun da iki KOBİ den birinin borçlu anlamına geldiğini ileri sürdü.

Özgenç, her ne kadar KOBİ bankacılığı türese de bankaların KOBİ'lere hala riskli gözle baktığını savundu. 2010 Haziran ayı itibariyle 2009 yılı sonuna göre KOBİ'lere kullandırılan kredilerde 17,5 milyar civarında bir artış yaşandığını bildiren Özgenç, şöyle devam etti: "Ancak ekonomide son dönemde yaşanan toparlanmanın yansımalarını orta ölçekli işletmeler büyüdükçe, KOBİ'lerin bankacılık sektöründen aldığı kredilerde de artış olmasının yanında günümüzde hala krediye ulaşamayan mikro ölçekte 172 bin işletmenin olması üzücü bir durumdur. Bu yılın Haziran ayından itibaren Türkiye ekonomisinde yaşanan toparlanma, 2010 yılının ilk 6 ayında KOBİ kredilerinde de hissedildi. KOBİ'lere kullandırılan toplam nakdi kredi miktarının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 26,7 artışla 100 milyar TL'yi aşmasının nedeni KOBİ'lerin büyümesinden değil, borçlarını çevirebilmek için bu yola başvurmuş olmalarındandır."

Ayrıca Özgenç, batık kredileri nedeniyle bankaların kıskacına düşen KOBİ'lerin sayısının 2010 Haziran itibariyle geçen yılın aynı ayına göre yüzde 40'lık bir artış göstermesinin ise vahim bir durum olduğunu vurguladı.