Bakan Çağlayan: 'İşsizlik Kısa Sürede Tek Haneli Rakamlara Düşecek'

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, tahminlerine göre bir sonraki ay işsizlik oranının yüzde 10'lar seviyesine ineceğini kaydetti.

İş dünyasından çok sayıda ismi ve Türkiye'deki dini cemaatlerin temsilcilerini bir araya getiren Türkiye Genç İşadamları Derneği'nin (TÜGİAD) geleneksel iftar yemeğine Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi katıldı. Yemekte bir konuşma yapan Çağlayan, geçtiğimiz günlerde açıklanan işsizlik rakamlarının sevindirici bir gelişme olduğunu belirterek, tahminlerine göre bir sonraki ay işsizlik oranının yüzde 10'lar seviyesine ineceğini kaydetti. Çağlayan, işsizlik rakamlarının kısa bir
süre içinde de tek haneli rakamlara düşeceğini ifade etti.
1 Ocak-16 Ağustos arasında yapılan fiili ihracatın, 68 milyar doları geçtiğini açıkladı. TÜGİAD üyelerine dış ticarette yaşanan artışta gösterdikleri katkıdan dolayı teşekkür eden Çağlayan, ihracatta yılsonu hedeflerinin aşılacağını belirterek şöyle konuştu:
"1 Ocak-16 Ağustos tarihleri arasında yapmış olduğumuz fiili ihracat, 2009 yılının aynı dönemiyle kıyaslandığında yüzde 18,8'lik artışla 68 milyar doları geçti. Gerek TÜİK verileri gerekse ihracatçı birliklerinden alınan rakamlar gösteriyor ki bu yılki orta vadeli program hedefimiz olan 107,5 milyar doları rahatlıkla aşabileceğiz. Son 12 aylık ihracatımız da bunun göstergesi olarak, 109,6 milyar dolardır."
TÜGİAD'ın Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nda kesinlikle yer alması gerektiğini, "Üretime ve İhracata Odaklı bir Türkiye için" daima göreve hazır olduğunu vurgulayan Murat Coşkunkan ise yaptığı açılış konuşmasında, küresel krizde ayakta kalmayı başaran ve krizi fırsata dönüştürme mücadelesi veren Türkiye ekonomisi için, en önemli büyüme ve ayrışma hedefinin ihracat olduğunu söyledi. Türkiye'nin yakın coğrafyada bölgenin "üretim üssü" olduğunu ancak yurtdışı pazarlarda yüksek rekabet ile karşı karşıya
olduğunu ifade eden Coşkunkan, ihracatla büyüme yolundaki hedefte, maliyetleri düşürmenin ve sürdürülebilir uygun kur seviyesinin önemini vurguladı. Coşkunkan, ''Kriz öncesi dönemde TL'nin aşırı değerlenmesi, enflasyon ve faiz üzerine düşürücü bir etki yapmış olsa da, özellikle son dönemde aşırı değerlenmiş TL'nin ihracatçımızın rekabet gücü üzerindeki olumsuz etkilerini yoğun olarak görmekte ve hissetmekteyiz" dedi.
Son dönemde, Euro piyasasındaki sıkıntı ve dalgalanmaların, AB ekonomilerinde de olumsuz sinyaller verdiğini belirten Coşkunkan, "Dolara karşı kan kaybeden Euro nedeniyle, ihracatçılarımızın dolar karşısında maliyetlerinin yükselip, ihracat gelirlerinin azalması etkisini de beraberinde getirmiştir. Katlanarak artan ihracat verileri şirket karlarına yansıyamamaktadır. Özetle piyasadaki hareket berekete dönüşememektedir. AB pazarındaki talep daralması ülkemiz ihracatı için önemli bir risk teşkil
etmektedir. 2002- 2008 yılları arasında Türkiye'nin ihracatında, AB ülkelerinin payı yüzde 56-57 oranlarında seyrederken, küresel krizle birlikte, azalan dış talep karşısında, yeni pazar arayışı içerisine girilmiş ve AB'nin Türkiye'nin ihracatındaki payı 2008 ve 2009 yıllarında yüzde 48 ve 46 düzeyine gerilemiştir. Bu bağlamda, ihracatta ülke çeşitlendirmesi ve yeni ihracat yapılacak pazar arayışları son derece önemli hale gelmiştir" diye konuştu.
Yeni yönetimin görevine başlamasıyla birlikte yürüttüğü faaliyetleri hakkında da bilgi veren Coşkunkan, hedeflerinin Türkiye'de ve tüm dünyada Türk genç işadamlarının sesi ve rehberi olmayı hedeflediklerini söyledi. Coşkunkan, yeni dönemde TÜGİAD'ın yurtdışı çalışmalarının yanı sıra, Türkiye'deki federasyon ve konfederasyon çalışmalarının içinde bulunarak, 25 yıllık tecrübe ve birikimlerini ortak fayda üretmek amacıyla kullanıma açacaklarını kaydetti. Coşkunkan ayrıca, ülke çapında şubeleşmeye de ağırlık
vereceklerini açıkladı. İftar yemeği sonrası Bakan Zafer Çağlayan ve TÜGİAD Başkanı Murat Coşkunkan yeni üyelere sertifikalarını verdiler.