Prof. Işıkara: Hastane binaları yapısal olarak güçlendirilmeli

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü eski Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, afetlerde en çok dikkat edilmesi ge

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü eski Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, afetlerde en çok dikkat edilmesi gereken kurumların sağlık kuruluşları olduğunu belirterek, "Hastane binalarının yapısal olarak güçlendirilmesi gerekiyor.'' dedi.

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin 11. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen 'Deprem ve Afet Yönetimi' konulu panelde konuşan Işıkara, doğal afetlerin en acımasızının depremler olduğunu ifade etti.

Türkiye'de en büyük zarar veren ikinci afetin sel ve su baskınları olduğunu kaydeden Işıkara, afetlerle baş edebilmenin; tüm tehlikeleri dikkate alan, afet yönetiminin zarar azaltma, hazırlık, müdahale ve iyileştirme aşamalarında alınması gerekli önlemlerinin, toplumun tüm güç ve kaynaklarını kullanarak gerçekleştirebilen bir yönetim süreci gerektirdiğini vurguladı. Işıkara, şöyle konuştu:

"Afet yönetimi her türlü tehlikeye karşı hazırlıklı olmak, zarar azaltma, müdahale etme ve iyileştirme amacıyla mevcut kaynakları organize eden, analiz, planlama, karar alma ve değerlendirme süreçlerinin tümü olarak görülebilir. Bu da bireysel ve kurumsal sorumlulukları gerektirir. Türk toplumu risk yönetimine önem vermiyor."

Afetlerde en çok dikkat edilmesi gereken kurumların sağlık kuruluşları olduğunu vurgulayan Işıkara, hastanelerin yedek sağlık ekibini mutlak surette oluşturması gerektiğine dikkat çekti. Acil durum planı ile yeterli personelin görevde olmasının sağlanması gerektiğini anlatan Işıkara; "Hastanelerin altyapı hizmetlerinin sürekliliği sağlanmalı. Şok makineleri devre dışı kaldı, yoğun bakım ünitelerinde elektrik kesildi, yedeği var mı? Bursa'yı hatırlayın, ileri teknolojiyle donatılmış bir hastane elektrik kesintisinde yedekleme yapmadığı için yoğun bakımdaki 8 veya 9 hastanın öldüğünü biliyorum. Hastane binalarının yapısal olarak güçlendirilmesi gerekiyor.'' diye konuştu.

İSTANBUL'DAKİ OKULLARIN YÜZDE 75'İ DEPREME HAZIR

Sağlık kuruluşları yanında, okulların da afetlerde önem taşıyan binalar olduğunu kaydeden Işıkara, okul binalarının yapısal olarak güçlendirilmesi konusunda, Milli Eğitim Bakanlığı'nın çok iyi çalıştığını dile getirdi. Işıkara, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bakanlık 2002 yılı sonunda yayımladığı bir genelgeyle Türkiye'deki tüm okulların yapısal olarak gözden geçirilmesi talimatını verdi ve bunlar yapıldı. Yıkılması gereken okullar yıkıldı, yerine yenisi yapıldı ve güçlendirilmesi gerekenler güçlendirildi. Şu anda İstanbul'daki okulların yüzde 75'i depreme hazır.''