CHP'li belediye indirimli deprem test kampanyasını Cuma vaazıyla duyurarak 250 bin kişiye ulaştı

Deprem Haftası kapsamında Bayraklı Belediyesi Deprem Etüt Merkezi, binaların dayanıklılık testini yüzde 50 indirimli yapmaya başladı. Bayraklı Belediy

Deprem Haftası kapsamında Bayraklı Belediyesi Deprem Etüt Merkezi, binaların dayanıklılık testini yüzde 50 indirimli yapmaya başladı. Bayraklı Belediyesi Deprem Etüt Merkezi (BAY-DEM), 17 Ağustos Depremi'nin yıldönümünde deprem test ücretlerinde 1 hafta süreyle indirime gitti. Vatandaşların binalarının depreme karşı olan sağlamlığını test etmeleri açısından deprem haftası boyunca yüzde 50 indirim yaptıklarını belirten Başkan Hasan Karabağ, "Bayraklı'da test edilmedik bina kalmasın" diyerek vatandaşları duyarlı davranmaya çağırdı.

Türkiye bugüne kadar yaşadığı çeşitli depremlerde binlerce yurttaşını kaybetti. Bir Türkiye gerçeği olan depremle yaşamayı ve depreme karşı olan duyarlılığı arttırmayı hedefleyen Bayraklı Belediyesi, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin 11. yıl dönümünde deprem test ücretlerinde 1 hafta süreyle indirme gitme kararı aldı.

Binalarının depreme karşı olan duyarlılığını test etmek isteyen bina sahipleri 1-10 daireye kadar 100 TL, 11-20 dairede 200 TL, 21-30 daireye kadar 300 TL ödeyerek binalarını Bayraklı Belediyesi Deprem Etüt Merkezi mühendislerine teslim edecek.

Bir hafta sürecek kampanyadan başta Bayraklı Halkı olmak üzere İzmirlilerin konutlarını test ettirmeye çağıran Karabağ, "Mühendislerimiz delmeden kesmeden son model teknik cihazlarıyla yaklaşık 2 saat süren bir çalışma sonunda konutun depreme karşı duyarlılığını test ediyor. Mühendisler aldıkları verileri tek tek inceleniyor. Eğer binada bir şüpheye yer açacak durum ortaya çıkarsa ortaklaşa çalıştığımız Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne yönlendiriyoruz. Üniversite bir üst çalışmayı yaparak binanın güçlendirilmesi gereken bölümlerini belirliyor. Bu çalışmaya dayanarak binalarda güçlendirme çalışmalarına gidiliyor." dedi.

Kurulmasıyla beraber hızla çalışmalarına başlayan BAY-DEM yaklaşık 450 binanın envanter çalışmalarını yaparak inceledi. Mevcut yapıların bina durumları gözlemlenerek risk durumları bilgisayarda kayıt altına alındı. Olası bir deprem karşısında yapılacak ilk müdahalelerde profesyonel ekip gelene kadar yaşanacak kayıpları azaltmak için mahalle seviyesinde örgütlenme çalışmalarına başlandı. BAY-DEM Mühendisleri Bayraklı'da bulunan site yöneticilerinin talepleri doğrultusunda yaklaşık 30 sitede yönetim toplantısına katıldı.

Bayraklı Belediyesi olarak vatandaşların depreme duyarlı kalmaları adına projeler ürettiklerini dile getiren Başkan Karabağ, "Deprem Dede Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara'nın katılımıyla 600 camiye yapılan Cuma vaazıyla 250 bin kişiye ulaştık. Deprem Etüt Merkezi, cüzi bir fiyat anlayışıyla binaların depreme karşı duyarlılığını test ediyor. Çalışmalarımızda 2000 yılı öncesi imarlı yapıları hedef alıyoruz. Vatandaşlarımızın yeni bir kampanyayla ihmal edilen bu duyarlılığı göstermelerini istiyoruz." şeklinde konuştu.