Küresinliler Filmi Tamamlandı

Van'da yaşayan Küresinliler adlı topluluğun 20

Küresinliler Filmi Tamamlandı
Van'da yaşayan Küresinliler adlı topluluğun 20. yüzyılın başlarında İran'dan Van'a yaptıkları tarihi yolculuğu konu edinen ve Türkiye'nin az bilinen bir dönemine ışık tutan "Yestikan'dan Van'a" adlı belgesel filmin yapım sonrası çalışmalarının tamamlandığı açıklandı.
Çekimlerine geçtiğimiz Mart ayında başlanan ve Van'ın Alaköy, Karagündüz, Kasımoğlu köylerinde gerçekleştirilen filmde, Küresinliler adlı topluluğun kökenlerinin soruşturulduğu, topluluğun İran'da yaşadığı dönemin ve Van'a göçlerinin yaşlı aile bireylerinin anlatımıyla ortaya konduğu öğrenildi. Yönetmenliğini Prof. Dr. Sedat Cereci'nin yaptığı belgesel filmde, Küresinliler adlı topluluğunun kökenlerinin araştırıldığı, bir görüşe göre Azerbaycan'dan İran'a göçtükleri söylenen Küresinlilerin bir başka görüşe göre de Giresun'dan Osmanlı Rus Harbi'ne katılmak üzere Osmanlı Ordusu'na katılan, ardından Azerbaycan'a yerleşen askerlerin torunları oldukları dile getirildi. İran'da yaşadıkları dönemde bir yanda Şii İran yönetiminin baskılarına maruz kalan, diğer yandan kötü niyetli Kürtlerin saldırıları altında kalan topluluğun İran'da yaşadıkları sıkıntılı günlerin ardından çileli bir göç süreciyle Van'a gelişlerinin ve Van'da karşılaştıkları durumun, o günleri yaşayan bireylerin çocuklarının ağzından filme aktarıldığı bildirildi.
1915 yılından önce Van'a gelmeye başlayan Küresinlilerin Van'da yerleştikleri köylerde yaşayan Ermenilerle bir dönem geçirdiklerinin, Müslüman olan Ermeni kızlarla evlendiklerinin de gündeme getirildiği filmde, Ermeni ayaklanmaları sırasında Küresinlilerin, başkentten yardım alamayan Türk askerlerine lojistik destek sağladıklarının, köylülerin erzak veya parayla, bazılarının takılarını satarak askerlere yardım ettiğinin de ortaya konduğu belirtildi. Yaşlı Küresinlilerin duygulanıp gözleri dolarak anlattıkları göç anılarında, Türkiye'nin gündeme getirilmemiş bir döneminin yeni kuşaklara aktarıldığı bildirildi.
ORTA ASYA MÜZİKLERİ İLE KURGULANDI
Oğuz boylarından geldiklerini söyleyen ve yüzyıllarca süren göçlere rağmen halen geleneksel değerleriyle yaşamaya çalışan Küresinlilerin geleneksel değerlerinin ön plana çıkarıldığı belgesel filmin, Orta Asya müzikleriyle kurgulandığı dile getirildi. Çekimler sırasında İran'dan Van'a yapılan sıkıntılı yoluculuğun anlatımının yanı sıra, Küresinlilerin birbirlerine olan bağlılığın, kadına verilen önemin, çocukların eğitim görmesi gerekliliğinin ve Küresinlilerin devlete olan bağlılıklarının da söz konusu edildiği vurgulandı.
Yaşadıkları köylerde hayvancılık ve tarımla, kentte yaşayanların ise çoğunlukla ticaretle uğraşan Küresinlilerin, hukuka karşı duyarlılıkları nedeniyle ideal yurttaş örneği verdikleri ve bunun belgesel filmde de özellikle yaşlı bireylerin anlatımıyla aktarıldığı öğrenildi. Atatürk ve İsmet İnönü'nün adını her zaman saygıyla anan Küresinlilerin, her ortamda Türk bayrağıyla gurur duymalarının da filme yansıtıldığı belirtildi.
FİLM ÖZEL BİR GALAYLA İZLEYİCİLERLE BULUŞACAK
Karmaşık bir yolculuk öyküsü ve renkli bir kültürü konu edinmesinden dolayı kurgu aşamasında güçlük çekildiğini söyleyen yönetmen Prof. Cereci, çekimler ve çekim sonrası yaşadıkları tüm güçlüklere rağmen, modern çağın tüm karmaşasının içinde kimliğini ve geleneksel değerlerini korumaya çalışan bir topluluğu belgeleyen bir film çekmenin tüm zorluklara değdiğini vurguladı. Filmin, özel bir galayla izleyicilerle buluşacağı açıklandı.