CHP, Bayındırlık ve İskan Bakanı hakkında suç duyurusunda bulunacak

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Samsun İl Başkanı Hüseyin Değerli, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir'in hafta sonu gerçekleştirdiği il ziyaretin

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Samsun İl Başkanı Hüseyin Değerli, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir'in hafta sonu gerçekleştirdiği il ziyaretinde bakanlık araçlarını ve yetkilerini kullanarak referandum kampanyasına iştirak ettiğini tespit ettiklerini söyledi. İl Başkanı Değerli, Bakan Demir ile birlikte DSİ 7. Bölge Müdürlüğü'ne ait panolarda 'evet' afişlerinin yer alması sebebiyle bölge müdürü Ömer Faruk Yiğitsoy hakkında Samsun Valiliği'ne şikayet dilekçesi gönderip savcılığa da suç duyurusunda bulunacaklarını kaydetti.

12 Eylül'de yapılacak Anayasa Değişikliği Paketi referandumuna ilişkin partiler, kampanyalarını sürdürürken, birbirlerini de denetliyor. Sürece dair Yüksek Seçim Kurulu'nun açıkladığı kampanya kuralları ve yasaklar konusunda çalışma yürüten CHP, hükümet mensuplarının yasaklara uymadığını ileri sürüyor. Konuyla ilgili parti binasında basın toplantısı düzenlenen CHP Samsun İl Başkanı Av. Hüseyin Değerli, 23 Ağustos tarihine kadar geçerli olan referandum yasaklarına uyulmaması konusunda tespitleri bulunduğunu belirtti.

AK Parti'nin bu kurallara ve yasaklara riayet etmediklerini gözlemlediklerini dile getiren CHP İl Başkanı Değerli, bunlarla ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı. Değerli, "Referandum kampanyasında parti çalışmaları sırasında asılan pankartlar, Sayın Başbakan'ın Samsun'a gelişiyle ilgili asılan pankartlar ile başta Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir olmak üzere DSİ 7. Bölge Müdürü, Ladik Kaymakamı ve bazı kamu görevlilerinin YSK'nın kararlarına aykırı bir şekilde propaganda çalışmalarına katıldıkları görülüyor. Bunlarla ilgili gerekli hazırlıklarımızı yaptık. Samsun Valiliği makamına, ilçe seçim kurullarına, İlkadım, Canik ve Atakum ilçe seçim kurulu başkanlıklarına ve cumhuriyet baş savcılığına şikayetlerimizi bildiriyoruz." dedi.

Samsun Valiliği'ne yaptıkları şikayette, Bayındırlık ve İskan Bakanı Demir'in Samsun'un muhtelif yerlerinde bakanlık yetkilerini ve araçlarını kullanarak bu kampanyaya iştirak ettiğini tespit ettiklerini iddia eden CHP İl Başkanı Hüseyin Değerli, "Bunlar tamamen yasalara aykırıdır. Sayın bakanın her hangi bir resmi açılışta hizmetle ilgili yaptığı bir toplantıda referandum kampanyasına ilişkin açıklama yapması doğru değil. Bu yasalarımıza göre resmen suçtur. Bu suçu savcılığımıza bildiriyoruz. Sayın Mustafa Demir Bafra Çetinkaya beldesine yaptığı ziyarette MHP'li belediye başkanına evet demesi için telkinlerde bulunuyor, referandumda evet çalışması yapılmasını talep ediyor. Resmi bir binada yapılmaması gereken bir davranıştır. Bakan aracıyla, bakanlığın diğer olanaklarıyla birlikte Samsun'un muhtelif yerlerinde toplantılar, açılışlar düzenleyerek propaganda çalışmalarına bir parti başkanı gibi il ilçe başkanı gibi katıldığını görüyoruz. Bunun suç olduğunu yazılı bir dilekçeyle cumhuriyet savcılığına bildiriyoruz." şeklinde konuştu.

Pazar günü Samsun'da miting düzenleyecek olan Başbakan Erdoğan'ın gelişiyle ilgili asılan pankartlarda propaganda yapıldığını iddia eden Değerli, pankartların ve anons arabalarının kent içinde dolaşmasının suç olduğunu ileri sürdü. Bunların engellenmesini CHP olarak istediklerini bildiren Hüseyin Değerli, "Biz CHP olarak YSK'nın belirlediği yasak prosedüre aynen uyuyoruz. En etkili şekilde de propaganda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ancak hükümet olma avantajını kullanarak kamu imkanlarını, devlet imkanlarını, hükümet imkanlarını kullanmak suretiyle, amirleri, müdürleri, memurları, imamları, öğretmenlerini kullanmak suretiyle bu kampanyanın yürütülmesini haksızlık olarak kabul ediyoruz. Suç olduğunu iddia ediyoruz. Ve suçluları da ilgili makamlara bildiriyoruz." ifadelerini kullandı.