Et ithalatı özel sektöre açıldı, firmalar kolları sıvadı (Özel)

Et ve Balık Kurumu aracılığı ile et fiyatlarını kontrol altına almaya çalışan hükümet, özel sektöre de canlı kasaplık sığır ithalatı yetkisi verdi. Bu

Et ve Balık Kurumu aracılığı ile et fiyatlarını kontrol altına almaya çalışan hükümet, özel sektöre de canlı kasaplık sığır ithalatı yetkisi verdi. Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan kararla ithalat yetkisi alan firmalar yurtdışından kesim için büyükbaş hayvanlar getirebilecek. Spekülasyonunu bitirmeyi amaçlayan ithalat yetkisinde firmalara sınır koyulacak.

EBK'ya verilen ithalat yetkisinin ardından şimdi de özel sektöre kasaplık sığır ithalatı yetkesi verildi. Daha önce besilik dana ithalatı izni verilen firmalar yüzde 40 gümrük vergisiyle kasaplık canlı sığır da getirecek. Söz konusu vergi 31 Aralık 2010 tarihinden yüzde 135 olarak uygulanacak.

Et fiyatlarını düşürmek için atılan yeni adım özel sekötrü harekete geçirdi. ABA Et Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akhan, şirketlere de kasaplık sığır ithalatı izninin çıkacağının açıklanmasının ardından yurt dışında pazar araştırması yaptığını belirtti. Litvanya, Macaristan, Polonya ve Estonya hayvan alımı incelemesinden bu hafta dönen Akhan, "Alt yapı hazırlığı yapalım dedik. Hayvan yok. Estonya, Letonya ve Litvanya'da Et ve Balık'a ithal Angus getiren Hijazi'nin adamları yok. Buralarda getirilecek kasaplık hayvan sayısı sınırlı. Bu aslanda bizim için avantaj. Çünkü büyükler getirdiklerinde 2 bin 3 bin dana getirecek. Biz az az getireceğimiz için bu ülkelerden ithalat yapabileceğiz." değerlendirmesi yaptı.

Şirket olarak haftada 1 TIR getireceklerini aktaran Akhan, canlı ağırlığının 4 dolardan satın alınacağını yüzde 40 gümrük vergisiyle bunun 5,6 dolara yükseleceğini dile getirdi. Vergiden dolayı fiyatlar yüksek olacağı için kasaplık sığır ithalatının zor yapılacağını da kaydeden Akhan, gümrük vergisinin yüksek olduğunu savundu.

"TEKEL OLUŞABİLİR"

Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin ise ithalat yetkisinin yerli üretici açısından doğru olmayacağı görüşünde. Yetkin, "Şirketler getirdikleri hayvanları kesip piyasaya sürmediler. Kendiliğinden ette tekel varken tekeli kendimiz oluşturacağız. Devletin bunu kendisi getirip denetim altında uygun koşullarda uygun fiyatlarda dağıtılması mantıken daha doğru." şeklinde konuştu.

Normal koşullarda et ithalatıyla birlikte fiyatların düşebileceğini aktaran Yetkin, "1 milyon 200 bin ton et tüketiyoruz. 416 bin ton kayıtlı et üretimi gözüküyor. 16-30 bin tonla piyasayı terbiye edemezsiniz. Bugün karar alsanız 2,5 ay gelemez. Et ithalatıyla kendi kendimize tekel yaratmayalım. Çünkü getirilen hayvanların kesilip satılacağı garanti değil." dedi.