YSK 'evet'te ısrar ediyor

12 Eylül'de yapılacak referandum öncesi seçmenler “Evet-Hayır” yazılı pusulada “Evet” yazılı mühürle tercih kullanacak olmalarına tepki gösteriyor.

YSK 'evet'te ısrar ediyor
Referandumda, seçmenlere üzerinde “Evet” yazılı mühür verilmesi ve “Hayır” oyu kullanacak seçmenin de bu mührü basması tepki toplamaya devam ediyor. YSK Başkanı Em ise uygulamayı savunuyor.

12 Eylül’de yapılacak referandumda sandık görevlilerinin uyacağı kuralları gösteren YSK genelgesine göre oy kabinine giren seçmene, üzerinde beyaz zemin üzerinde “Evet” ve kahverengi zemin üzerinde “Hayır” yazılı olan birleşik oy pusulası ile mühürlenmiş zarfı ve üzerinde “Evet” veya “Tercih” yazan mührü veriliyor. Seçmen birleşik oy pusulasında, beyaz renk üzerinde ‘Evet’, kahverengi üzerinde ‘Hayır’ ibaresi bulunan iki ayrı renkten oluşan bu birleşik oy pusulasında, tercih ettiği kısma mührü basıyor. Yani bazı mühürlerde “Tercih” bazılarında ise “Evet” yazısı oluyor. Bu durumda seçmen “Evet” oyu kullansa da, “Hayır” oyu kullansa da mühründe “Evet” yazısı çıkıyor.

Yasal zorunluluk değil

YSK’nın kullandığı mühürlerde “Evet” ya da “Tercih” yazılması yasal bir zorunluluktan kaynaklanmıyor. Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkındaki Kanun’da “Halkoylamasına katılanlar, üzerinde özel işaret bulunan mühürü birleşik oy pusulasında tercih ettiği kısmın üzerine basarak oyunu kullanır” hükmü yer alıyor. Yani yasadaki “özel işaret bulunan mühür” ifadesi dikkate alınarak sadece “Tercih” yazılı mühürlerin kullanılması yönünde karar alınabilirdi.

Gümrüklerde oy kullanan vatandaşların birleşik oy pusulasının “Hayır” bölümüne “Evet” mührü basmaktan dolayı yaptığı şikayetler YSK’nın tutumunu değiştirmedi. YSK Başkanı Ali Em,  “Genelgelerde ‘evet’ ya da ‘tercih’ yazan mührün kullanılması gerektiğini bildirdik. Bu konuda bir değişiklik düşünmüyoruz” dedi. Em, yasada “özel bir işaret bulunan mühür” ifadesi bulunduğunu, ‘Evet’ yazılı mühürlerin zorunluluk olmadığı yolundaki görüşlere ilişkin ise yorum yapmadı ve “Özel bir işaret deniyor ve biz de genelgemizde bu işaretin ‘Evet’ veya ‘Tercih’ ifadesi olacağını belirttik” demekle yetindi.