İngiltere'de komşuluk bir başka

İngiltere'de komşular büyük bir dayanışma içerisine girdi. Nedeni ise StreetBank.

İngiltere'de komşuluk bir başka
İngiltere’de yeni açılan ve kullanıcı sayısı hızla artan streetbank.com isimli internet sitesi, birbirine komşu olan insanların birbirleriyle malzeme alışverişi yapmalarına ve yardımlaşmalarına aracı oluyor.

Streetbank komşuluk ilişkilerini daha da güçlendirmek ve aynı mahallede, sitede ya da sokakta oturan insanların sanal ortamdan başlayarak daha da yakınlaşması için oluşturulmuş bir toplumsal proje.

Streetbank sayesinde insanlar komşularından internet üzerinden ihtiyaç duydukları malzemeleri isteyebiliyor, ya da ödünç olarak verebiliyor. İlk olarak İngiltere'de kullanılmaya başlayan bu site daha sonra uluslar arası ortama açılmış. Site sayesinde insanlar bir yandan komşuluk bağlarını güçlendirirken bir yandan da ekonomik açıdan fayda sağlamış oluyorlar. Örnek vermek gerekirse; bir mahallede 25 ev bulunuyor ancak en fazla 5 evde kürek var, bu site sayesinde evinde küreği olmayan insanlar bu ihtiyaçlarını siteye yazıyor ve olanlardan ödünç alabiliyorlar.

Streetbank'a sadece herhangi bir malzeme değil ayrıca herhangi bir yeteneğinizi de yardım amaçlı yazabiliyorsunuz. Araba tamiri ya da bilgisayar yazılım bilgisi bu yeteneklere verebileceğimiz örneklerden birkaçı…

Siteye üye olmakta çok basit! Adınızı, soyadınızı ve posta kodunuzu yazarak üye olabilirsiniz. İngiltere dışında yaşayanlar ise adreslerini yazarak üye olabiliyorlar. Daha sonra herhangi bir istek ya da ihtiyaç talebinde bulunarak size bir mil yarıçapta bulunan diğer tüm evlerin istek ve yardım taleplerini görebilirsiniz. Komşunuz olan diğer üyelerin isteklerini görebilmeniz için ilk önce sizinde en az bir adet malzeme ya da yardım edebileceğiniz bir yeteneğinizi yazmanız gerekiyor. Bir adet kitap, DVD, merdiven ya da Fransızca öğretmek birkaç örnek olabilir.