Siyah incirde 'Ethephon' kullanımı ihracaatı olumsuz etkiliyor

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salih Çalı, 'Ethephon' maddesini kullanmayı sürdüren üreticilerin siy

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salih Çalı, 'Ethephon' maddesini kullanmayı sürdüren üreticilerin siyah incir ihracatını olumsuz etkilediğini söyledi. Dr. Salih Çalı, Bursa Vali Yardımcısı Hüseyin Eren ile birlikte siyah incir üretiminin yoğun olarak gerçekleştirildiği Alaşar, Çağlayan, Ovaakça ve Karabalçık köylerinde siyah incir üreticileriyle bir araya geldi.

Bursa siyah incirinin kalitesini korumak adına hormon içeren 'Ethephon' ilacının kullanımına karşı gerekli önlemlerin alınması anlamında, köy muhtarları ve siyah incir üreticileriyle bir araya gelen Salih Çalı ve Vali Yardımcısı Eren, Bursa Valiliği tarafından yayınlanan genelge kapsamında köylülere uyarılarda bulundu. Görüşmeler kapsamında 'Ethephon' hakkındaki valilik genelgesi hatırlatılarak üreticilere gerekli ikazların yapıldığını belirten Çalı, "AB marketlerinde istenmeyen ve Türkiye'de de incirde ruhsatlı olmayan

Ethephon etkili maddesinin, Bursa siyah incirinde kullanımının engellenmesi için çalışmalarımız sürüyor. Bursa vali yardımcımız ile birlikte çeşitli temaslar gerçekleştirerek, Bursamızın nadide meyvesi olan siyah inciri korumak ve ihracatın yaklaştığı şu günlerde incir üretiminin yoğun olarak yapıldığı köylerimizde üreticileri bilgilendiriyoruz." dedi.

DENETİMLER ARALIKSIZ SÜRÜYOR

UYMSİB olarak 2010 başından bu yana incir üreticilerine yönelik önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini, Bursa Valiliği'nin de hazırladığı genelge ile konuyu sahiplendiğini belirten Dr. Çalı, Ethepton ile ilgili yapılan denetimlerin aralıksız sürdüğünü ve İl Tarım Müdürlüğü tarafından da bir haftadır araziden örnekler alınarak analizler yaptırıldığını dile getirdi. UYMSİB olarak Bursa siyah incirinin önemi hakkında paneller gerçekleştirdiklerini, kitapçık ve afişler hazırladıklarını, Bursa Siyah İnciri Çalışma Grubu'nun kurulduğunu hatırlatan Dr. Çalı, Bursa Valisi Şahabettin Harput'un başkanlığında toplantılar gerçekleştirildiğini belirtti. Çalı, şunları kaydetti: "Ethephon ilacının kullanımı ihracatı olumsuz etkilemesini yanı sıra, özellikle meyvenin kalitesini düşürmesi, raf ömrünü azaltması ve ağacın ömrünü kısaltması bakımından çok büyük zararlar doğuruyor. Bu bilgileri paylaşıp valiliğimizin yayınladığı genelge ile de incir üreticilerini bilinçlendiriyoruz."