Kandil'le anlaşman mı var?

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'le Yüksek Askeri Şûrâ sonrası hükümetle asker arasındaki ilişkiler başta olmak...

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'le Yüksek Askeri Şûrâ sonrası hükümetle asker arasındaki ilişkiler başta olmak üzere güncel gelişmeleri konuştuk.
'Bitmiş bir konuyu konuşuyoruz' dedi Cemil Çiçek. 'Sizin için bitti mi?' diye üsteleyince,
'Hayır demek istemediğim için söylemedim ama bizim oralarda bir söz vardır, biten işte hayır vardır. Biten iş iyi iştir' diye sürdürdü değerlendirmesini.
YAŞ toplantıları 4 gün sürerken bu kez 8. gününde ancak atama yapılabildi. Kriz yaşandı. Bu sorun nereden kaynaklandı?
Bu tür olayların bir kriz olarak yansıtılmasını doğru bulmuyor Cemil Bey. 'Terfi sırasında olanlarla ilgili hukuki sorunlar vardı' diyor. Balyoz Darbe Planı'yla ilgili soruşturma kapsamında haklarında yakalama kararı bulunanlar başta olmak Ergenekon sanığı generaller vardı YAŞ'ta terfisi ve ataması görüşülecekler arasında.
Cemil Bey, siyasi tecrübesi gereği konuyu uzatıp, bir polemik konusu yapmamanın peşinde. Ancak etkileri uzun süre tartışılacak olan bir sivil tavır konuldu. Rejim içerisinde asker sivil ilişkilerinin yeniden tayini açısından Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül önemli bir kararlılık sergilediler. İmzalarının hakkını verdiler. YAŞ kararlarının altına atılan o imzaların süs olsun diye atılmadığı ve onay makamının bir tasdik makamı olmadığını gösterdiler.
YAŞ kararlarının altındaki imza konusunu da konuştuk Cemil Bey'le.
'İmza makamı uygun görür ya da görmez. Otomatik olarak imzalıyorsa o imza sembolik olur. Bu konuda imzalar sembolik değil. A şahsını getirmek istiyorum derken Başbakan uygun bulmuyorum der, imzalamaz. Hiçbir imza sembolik değildir. Devlet tasarrufunda hiçbir imza sembolik değildir. İmzanın hukuki ve idari sorumluluğu vardır. İmza sahibine takdir hakkı verir'
Peki Yüksek Askeri Şûrâ toplantısında yaşananlardan sonra askerlerle hükümetin arasında bir güven krizi yaşanır mı? İşte Cemil Çiçek'in yanıtı:
'Hayır olmaz. Kesinlikle olmaz. Görevden ayrılanları da göreve gelenleri de tanıyorum. Bu söylediğiniz şeyler çok ilkel şeyler. Bu kadar görev yaptıktan sonra kimse bu kadar bencil olamaz. Mahkeme kadıya hiçbir zaman mülk değildir. Bizler buralarda vatan görevi yapıyoruz.'
KILIÇDAROĞLU'NA SORU
Sözünü tartarak konuşan bir politikacı Cemil Çiçek. 8 yıldır MGK üyeliği yapmanın verdiği deneyim ve bir süredir yürüttüğü Terörle Mücadele Yüksek Kurulu Başkanlığı'nın sağladığı bilgilerle Türkiye'de terörle mücadele konusuna en hakim isimlerden biri.
Terörle mücadelenin bir iktidarın gelip diğerinin gitmesi olarak görülmesine itirazı var. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun, 'AKP gidecek terör bitecek' yaklaşımını da o nedenle sığ buluyor. Cemil Çiçek'in Kılıçdaroğlu'na bir de sorusu var?
'Sen gelince senin Kandil Dağı'ndakilerle anlaşman mı var? Onlara silah bıraktıracak kadar onlar üzerinde hatırlı mısın ki, onlar silahı bırakacak? Yani Kandil'dekiler üzerinde o kadar itibarlı zevat mısın ki? Siz gelince onlar silah bırakacak?'