Yüzyılın en yüksek debisiyle akan Nijer nehri etrafını yıkıyor

Batı Afrika'da dokuz ülkenin topraklarından akan Nijer Nehri, yüzyılın en yüksek debisiyle akınca, binlerce insanı mahsur bıraktı. Özellikle Nijer'de

Batı Afrika'da dokuz ülkenin topraklarından akan Nijer Nehri, yüzyılın en yüksek debisiyle akınca, binlerce insanı mahsur bıraktı. Özellikle Nijer'de aşırı yağışların sebep olduğu sel suları, yüzlerce evi yıktı, ekinler büyük zarar gördü.

Nijer Havzası Otoritesi'ne göre 1929'dan bu güne nehir, saniyede 1990 metreküple hiç akmamıştı.

Öte yandan, Bölge Valisi Soumana Djibo'da, Perşembe'den beri Nijer'in başkenti Niamey'de nehir sularının yükselmesiyle yaklaşık 5 bin 500 kişinin selden etkilendiğini, 5 bin dönüm pirinç ve sebze ekili arazinin de sular altında kaldığını açıkladı.

Yetkilier ayrıca, doğudaki Tillaberi ile güneydeki Dosso şehirlerini afetten en çok etkilenen yerler olarak gösterdi.

Nehrin, yatağından çıkarak önüne gelen her şeyi sürüklediğini açıklayan Meteoroloji Uygulamaları Afrika Merkezi'nden Adamou Garba da selde mahsur kalan halkın, evine dönmek için kayık kiralamak zorunda kaldığını söyledi.

Nijerya hükümeti afetten etkilenenler için geçici kamplar kurdu. Nehrin aktığı ülkelerden Çad'da da yaklaşık 7 bin insanın evsiz kaldığı gelen bilgiler arasında.

Nüfusunun yüzde 70'i açlık sınırında yaşayan Batı Afrika'nın geniş çölleri üzerinde kurulu Nijer, sel felakatiyle iyice sarsıldı.