Ticaret Borsası Başkanı Özdemir: Mersin sanayileşme yarışında geriliyor

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, şehrin sanayileşme yarışında gerilediğini bildirdi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından her

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, şehrin sanayileşme yarışında gerilediğini bildirdi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından her yıl yapılan en büyük 500 sanayi kuruluşu araştırması sonuçlarına göre, Mersin'in sanayide her geçen yıl biraz daha gerilediğini belirten Özdemir,"Mersin'i kendisi ile kıyasladığımızda ilerleme varmış gibi gözükmektedir. Oysa, çevremizdeki illerle kıyasladığımızda acı gerçek karşımıza çıkmaktadır. Mersin, komşusu olan illerle sürdürdüğü sanayi yarışında sonuncu sıraya düşmüştür. İSO 500 Büyük Kuruluş Araştırmasına yakından baktığımızda, bu sonucu gösteren iki önemli gösterge ile karşılaşıyoruz. Mersin, komşularına göre, ilk 500'e giren firma sayısı açısından sonuncudur. İlk 500'e Mersin'den sadece 1 firma girebilmişken, Karaman'dan 2, İskenderun ve Antalya'dan 3, K.Maraş'tan 4, Konya'dan 7, Adana'dan 11, Kayseri'den 14 ve G.Antep'den 16 firma girmiştir." dedi.

Komşu illerdeki büyük firmaların yüksek cirolara ulaşmasının, sermaye birikimi açısından önümüzdeki dönemde Mersin ile komşuları arasındaki farkın daha da açılacağının bir işareti olduğunu ifade eden Özdemir, "Yüksek ciro ve kar oranları, sermaye birikimini hızlandıracak, bunun sonucunda o illerdeki yatırımlar artacak, nihayetinde sanayileşme konusundaki makas iyice açılacaktır." diye konuştu.

Sonuç olarak, Mersin'in sanayileşme yarışında geri kaldığını vurgulayan Özdemir, rakipleriyle arasındaki farkın her geçen gün biraz daha açıldığına dikkat çekti.

Özdemir, "Bundan dolayı, işsizliğin azaltılması, ihracatın artırılması, toplam ve kişi başı gelir düzeyinin yükseltilmesi gibi hedeflerimize ulaşmamız zorlaşmaktadır. Mersin'in sanayileşme yarışında neden geri kaldığı üzerinde düşünmeye başlamamızın zamanı gelmiştir. Bu konuda, karşılaştırmalı olarak geniş kapsamlı bir araştırma yapılarak, sonuçları Ankara ile paylaşılmalıdır. Mersin'de sanayinin gelişimi konusunda yeni bir yol haritası belirlenmelidir." ifadesini kullandı.