Korkuteli'nde mantar üretiminde yüzde 5'lik düşüş oldu

Antalya'nın Korkuteli ilçesinde kültür mantarı rekoltesinde yüzde 5'lik düşüş oldu. Korkuteli Mantar Üreticileri Birliği (KOMÜB) Başkanı Mehmet Ölmez,

Antalya'nın Korkuteli ilçesinde kültür mantarı rekoltesinde yüzde 5'lik düşüş oldu. Korkuteli Mantar Üreticileri Birliği (KOMÜB) Başkanı Mehmet Ölmez, 2008 yılında ilçede kültür mantarı üretiminin yüzde 70'den yüzde 65'e düştüğünü söyledi.

Türkiye'de mantarın yüzde 65'inin Korkuteli'nde üretildiğine dikkat çeken Başkan Mehmet Ölmez, 2009 yılında 25 bin ton mantar üretimi gerçekleştiğini söyledi. İlçede bin 300 kişinin geçimini halk arasında 'beyaz altın' diye adlandırılan kültür mantarından sağladığını belirten Ölmez, girdi maliyetlerinin artmasına rağmen mantar fiyatlarının 1 yıldır 2,5 lirada yerinde saydığını kaydetti. Bu yıl 11 ayın sultanı Ramazan ayının yaz ortasına gelmesinden ötürü fiyat artışının olmadığını belirten Ölmez, üreticinin alın teri ve emeğinin karşılığını alabilmesi için mantarın kilogramının en az 3 lira olması gerektiğini ifade etti.

Ölmez, "Mantar üretiminde girdi maliyetleri 2 yıldır sürekli artmasına rağmen, fiyatta artış olmadı. 2,5 lira mantar üreticisini kurtarmıyor. Yaz ayı üretimde elektrik fazla tüketildiği için girdi maliyetleri çok yüksek oluyor. Üretici, emeğinin karşılığını alamıyor. Üretici emeğinin karşılığını alması için fiyatın 3 lira olması gerekir. Her yıl Ramazan ayı öncesi mantar fiyatındaki artış bu yıl olmadı." diye konuştu.

Ölmez, her yıl Ramazan ayı öncesi kişi başı mantar üretiminde 50 gram artış olurken, bu sene 50 gram düştüğünü dile getirdi. Almanya'da kişi başı mantar tüketiminin 3,1; Norveç'te 3; Danimarka'da 2,8; Belçika'da 2,7; Hollanda'da 2,6 ve İngiltere'de 2,5 kilogram olduğunu belirten Mehmet Ölmez, Avrupa mutfağında mantarın 26 sıcak yemek, 11 soğuk ve 6 tatlı çeşidinde kullanıldığını dile getirdi.

Birlik Başkanı Ölmez, "Dünya standartlarına göre mantar tüketimi ülkemizde çok gerilerde. Tüketiminde en fazla artış olduğu ay Ramazan. En önemli sorun mantar tüketimini teşvik edecek reklam ağımız yok. Avrupalılar, kültür mantarının besin değerini dana etine eşdeğer görüyor. Kırmızı et yiyemeyenler kültür mantarı yiyor." diye konuştu.

Kilosu 2,5 lira olan mantarın üretiminin yüzde 65'i Korkuteli'nde gerçekleşiyor. Mantarın besin değeri ile ilgili bilgi veren Gıda Yüksek Mühendisi Abdullah Badem, özellikle C ve D vitamini açısından zengin olan mantarda bol miktarda fosfor, kalsiyum, potasyum, bakır ve demir bulunduğunu kaydetti.