Kissebükü Yargıya Taşınıyor

Gökova Körfezi'nde mavi turların uğrak yerlerinin başında gelen Kissebükü Koyu'nda yapılması planlanan otele Muğla İl Genel Meclisi'nin red kararından sonra, yatırımcı firma meclisin kararını yargıya taşıyor

Kissebükü Yargıya Taşınıyor
Gökova Körfezi'nde mavi turların uğrak yerlerinin başında gelen Kissebükü Koyu'nda yapılması planlanan otele Muğla İl Genel Meclisi'nin red kararından sonra, yatırımcı firma meclisin kararını yargıya taşıyor.
Muğla'nın Bodrum ilçesinde, Kissebükü koyuna yapılması planlanan otel için gerekli Nazım İmar ve Uygulama İmar Planı değişiklikleri talebinin Muğla İl Genel Meclisi'nde oluşturulan komisyonun raporu doğrultusunda reddedilmişti.
Bodrum'da bulunan ve mavi yolculuk teknelerinin uğrak yerlerinden biri olan Kissebükü koyuna yapılması planlanan 450 yataklı otel, tartışmalara neden olmuş, Muğla İl Genel Meclisinin imar, çevre ve turizm komisyon üyeleri, Kissebükü koyuna giderek incelemelerde bulunmuştu. Komisyon üyeleri yaptıkları incelemelerinin ardından Kissebükü Koyu'na yapılması planlanan lüks otelin içinde yer aldığı ve Anıtlar Kurulu'ndan geçen plan tadilatını reddetmişti.
KURUL DERECELENDİRMELERİ UYUŞMUYOR
Muğla İl Genel Meclisi Başkanı Zeki Köylü, meclisin kararını değerlendirirken, Kissebükü Koyu'nda SİT irdelemesinin yeniden yapılması gerektiğini belirterek, "'Otelin yapılması planlanan arazideki SİT derecelerinde değişiklik yapılmış. İzmir 2 Numaralı Koruma Kurulu'nun derecelendirmesi ile Muğla Koruma Kurulu'nun derecelendirmesi farklılık arzediyor. Öncelikle bölgenin kaçıncı derecede Arkeolojik ve Doğal SİT alanı olduğu kesinlik kazanmalı. Özellikle Tarım Bakanlığı'ndan yetkililer bölgede inceleme yaparak buranın zeytin alanı olup olmadığını belirlemeli. Çünkü biz zeytin alanı olan bölgelerde vatandaşların küçük bir ev yapmasına bile izin vermiyoruz. Kissebükü'de önemli bir arkeolojik yerleşme (Leleg'ler) olmasının yanında çok önemli bir zeytinlik alan. Bir de buraya otel yapılması mı Bodrum ve turizm için daha karlı, yoksa teknecilerin burayı kullanması mı daha karlı sorularının yanıtının akılcı biçimde verilmesi gerekli. Tekneciler kullanırsa buradan elde edilecek gelir Bodrum'da kalacak ve koy Türkiye olarak altına imza attığımız uluslar arası koruma sözleşmeline uygun olarak gelecek nesillere taşınabilecek" dedi.
KARAR ÇEVRECİLERİ SEVİNDİRDİ
Muğla İl Genel Meclisi'nin aldığı karardan büyük mutluluk duyduklarını belirten Mavi Yol Girişimi Sözcüsü Filiz Dizdar ise "Kararı veren yerel meclistir. Yerel meclisin üzerinde oluşturulacak yeni bir karar demokrasiye aykırı olacaktır" dedi.
Dizdar, koyda koruma derecelendirmesi ile ilgili iki koruma kurulunun farklı derecelendirmede bulunmasının da düşündürücü olduğunu belirterek, "Bizi sevindirdi. Çünkü bölgede SİT derecelerinde düşme var. Bu durum komisyon üyelerinin kafasını da karıştırmış. Bölgede yeni bir SİT irdelemesi gerekiyor ve bu irdeleme mutlaka bağımsız kuruluşlara, yani üniversite çevrelerine yaptırılmalı" diye kaydetti.
Bu arada Kissebükü Koyu'nda tepkilere neden olan yatırımı gerçekleştirecek olan firmanın temsilcisi Ahmet Çolakoğlu ise Muğla İl Genel Meclisi kararını yargıya taşıyacaklarını ifade etti.