Futbolcu Sağlığı İle İlgili Sorumluluğunu Yerine Getirmeyen Kulüplere Para Cezası

Türkiye Futbol Federasyonu Sağlık Kurulu üyesi ve Karadeniz Bölge Sorumlusu Opr

Futbolcu Sağlığı İle İlgili Sorumluluğunu Yerine Getirmeyen Kulüplere Para Cezası
Türkiye Futbol Federasyonu Sağlık Kurulu üyesi ve Karadeniz Bölge Sorumlusu Opr. Dr. İbrahim Şahin, başkanlığında Trabzonspor Kamp Eğitim Tesisleri'nde kulüp doktorları, masörler ve yöneticilere yönelik düzenlenen seminerde futbolcu sağlığı ve uygulanacak hukuki işlemler anlatıldı.
Seminere Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Aynacı, Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi Uzmanı Opr. Dr. Uğur Kıran ve Trabzon Özel İmperial Hastanesi Beyin ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Ahmet Çubukçu ile aynı zamanda Özel İmperial Hastanesi Ortopedi uzmanı Opr. Dr. İbrahim Şahin, sporcu sağlığı ile ilgili bilgi verdiler.
Dr. İbrahim Şahin, TFF yapılanmasına uygun olarak sağlık kurulu adına yürütülen kurallar hakkında bilgi verirken sorumluluğunu yerine getirmeyen kulüplere para cezası uygulanacağını belirtti. Dr. Şahin, Çalışma şartlarını sıralayan Şahin, "En üst iki profosyonel ligde mücadele eden kulüpler için Kulüp Sağlık Kurulu oluşturmak zorunludur. Lisans almış en az bir takım doktoru ve masör ile sözleşme imzalayarak kadrosunda bulundurmalıdır. En üst iki profosyonel ligde mücadele eden kulüpler için, fizyoterapist, penformans uzmanı (tıbbi antrenman ve egzersiz uzmanı) beslenme uzmanı ve spor psikiyatristi veya psikolog ile sözleşme imzalayarak kadrolarında bulundurmaları gerekmektedir. Mesleki açıdan yapmaları gerekenleri yanlış veya eksik yapmaları veya hiç yapmamaları halinde, sağlık ekibi çalışanlarına, ihtar, para cezası veya hak mahrumiyeti cezası verilir. Sağlık ekibi çalışanlarının yetkileri ve mesleki sorumluluk alanları dışında bir uygulamada bulunmaları halinde para cezası veya hak mahrumiyeti cezası verilir. Ayrıca ihlalde bulunan sağlık ekibi çalışanlarının lisansları askıya alınabilir veya iptal edilebilir. Sorumluluğunu gereği gibi yerine getirmeyen veya kulüp lisans talimatı hükümleri saklı kalmak kaydıyla, maddelere aykırı hareket eden kulübe, Süper Lig için 8 bin TL, 1. Lig için 5 bin TL, 2 Lig için 3 bin TL ve 3 Lig için 2 bin TL'den az olmamak kaydıyla ceza verilir" dedi.

AŞIRI SICAKLARDA FUTBOLCULARA TAVSİYELER
Ortopedi Uzmanı Opr. Dr. Uğur Kıran'da özellikle sıcak havalarda futbolcuların sıvı elektrolit dengenin iyi ayarlanması gerektiğini söyledi. Aşırı sıcak karşısında vücut soğutmasının iyi yapılması gerektiğini kaydeden Dr.Kıran "Suni çimlerde oynanan maçlarda vücutta daha fazla sıvı kaybı meydana geliyor. Tuz kaybının önlenmesi için maç öncesi maden suyu, tuzlu ayran içilmesinde yarar var. Özellikle saha kenarlarında buz kovası bulunulmasında yarar var. Aşırı sıcak karşısında buzlu suya batırılan sünger vasıtasıyla vücudun soğutulması sağlanmalı" diye konuştu.