Bitlisli Lacoste'un patronu enerjide büyüyecek

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gömleğini 'Bitlis malı Lacoste' olarak tanıttığı, Lacoste Türkiye'nin te...


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gömleğini 'Bitlis malı Lacoste' olarak tanıttığı, Lacoste Türkiye'nin temsilcisi Eren Holding, yatırımlarına bir yıl ara vererek enerjiye yoğunlaşacak. Gelecek yılın sonuna kadar enerjiye yapacakları yatırımlarını 1500 megavata çıkaracaklarını söyleyen Eren Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eren, Mersin'deki 400 milyon dolarlık çimento fabrikası ve İstanbul'da 150 milyon dolarlık yatırımla hayata geçecek olan Rixos otelin inşaatını enerjiye odaklandıkları için 2011'e erteleme kararı aldıklarını anlattı.
Yatırımlar için ayrılan 1 milyar 700 milyon doların, 1 milyar dolarının Garanti ve İş Bankası'ndan, geri kalanınsa şirketin özsermayesinden karşılanacağını anlatan Eren, "Termik ve doğalgaz santrallerimiz 1400 megavatlık potansiyele sahip. Hedefimiz bu oranı yıl sonuna kadar 1500 megavata çıkarmak" dedi.
Yeni markada tereddütlü
Burberry, Lacoste, Calvin Klein ve Swatch gibi markaların Türkiye temsilciliğini yaptıklarını hatırlatan Eren, "Türkler Amerikan markalarından çok Avrupa markalarını tercih ediyor. Mesela Amerikan Coach'u getirdik ama istenen sonucu alamadık. Mağazayı bir yıl dolmadan kapattık" dedi. Krizde Lacoste'un dünya satışlarında durgunluk yaşandığını anlatan Eren şu bilgileri verdi:
"Brezilya ve Rusya'nın ardından Türkiye dünya üçüncüsü. Avrupalı markalar son yıllara kadar  Türkiye'yi Ortadoğu sınıfında görüyorlardı. Bu olumsuz algılanma kırıldı. Artık bizi Avrupa sınıfına alıyor. Son olarak Swatch'un yeni CEO'su da Türkiye'den ayrılırken bizi Avrupa bölgesine dahil etti. Yeni marka konusunda bu yıl sonuna kadar tereddütlüyüz."
"Marka işi dizayn işidir, teknoloji işi değildir" diyen Eren şunları söyledi: "Bu Allah vergisidir. Allah bunu İtalyanlara ve Fransızlara vermiş. Bizler de tasarımcılığa gerekli teşvikleri vererek ve sponsor olarak bu kaliteyi yakalamalıyız. İKSV ile moda tasarımcılığı konusunda çalışmalarımız olacak. Nasıl Borusan'ın müzikevi varsa, Garanti'nin caz festivaleri varsa bizim de tasarım projemiz olacak." 

'Para var, nereye gideceğini bilmiyor'
İthalatın cazip olmaktan çıkarılarak ihracatın kolaylaştırılması gerektiğini söyleyen Eren, "Sıcak paraya 'Tobin Vergisi' uygulanmalı. Yurt dışından kısa vadeli giriş yapan paralara da vergi konması faydalı olabilir" dedi. İhracatçı birliklerinin eleştirdiği Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'a sahip çıkan Eren, "Merkez Bankası'nın görevi, piyasaları dengelemek. O para musluğunu açsa, piyasaya sıcak para girecek ve enflasyon yükselecek. Türkiye'de yeteri kadar para var. Ancak, nereye gideceğini bilmiyor" dedi.Â