10 süt ineği olan üretici ve işletmeci, AB hibesi için müracaat edebilecek

Avrupa Birliği (AB) hibeleriyle yatırım yapmak isteyen süt ve süt ürecileri ile işletmecilerinin en az 10, en fazla 100 süt ineğinin olması gerekiyor.

Avrupa Birliği (AB) hibeleriyle yatırım yapmak isteyen süt ve süt ürecileri ile işletmecilerinin en az 10, en fazla 100 süt ineğinin olması gerekiyor.

AB hibeleriyle yatırım yapmak isteyen üretici ve işletmeciler için proje başvuruları 1 Eylül'de başlıyor. Sektör temsilcilerinden, projeye başvurmaları için en az 10, en fazla 100 süt ineği, küçükbaş hayvan için en az 50, en fazla 200 koyun veya keçiye sahip olma şartı aranıyor.

AB hibeleriyle yatırım yapmak isteyen Afyonkarahisarlı süt ve süt ürecileri ve işletmeciler, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Afyonkarahisar İl Koordinatörlüğü'nde düzenlenen toplantıda proje hakkında bilgilendirildi.

Toplantıda konuşan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Başvuru Kabul Uzmanı Necmi Sağlam, işletmeci ve üreticinin destekten faydalanabilmesi için işletmenin yatırım yapacağı alanın Afyonkarahisar kırsal alanları içerisinde yer alması gerektiğini söyledi.

Sağlam, 8 veya 9 süt ineği olan işletme ve üreticinin, yatırım sonunda kendi imkanlarıyla 10 süt ineğine sahip olacağını taahhüt ederek başvuruda bulunabileceğini söyledi. Başvuru sahibinin gıda, ziraat, veteriner hekimlik alanlarında üniversite, lisans veya yüksek okul diplomasına sahip olması gerektiğini dile getiren Sağlam, "Eğer bu şartları karşılayamıyorsa Tarım Teknik Lise mezunu da olmak bizim için yeterlidir. Bu şartı da bulunmuyorsa hayvan kayıt sisteminde en az 3 yıllık kaydının ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nda en az 3 yıllık çiftçi olarak kaydının olması gerekmektedir. Destek kararı alındığı zaman kişinin 65 yaşından küçük olması gerekmektedir. Desteklerimiz kişinin şartlarına göre yüzde 65'e kadar çıkmaktadır." dedi.

Sağlam, konuşmasının ardından süt ve süt ürütecileri ile işletmecilere, süt ve süt ürünlerinin yatırım alanıyla ilgili kitapçıklar dağıttı.

AB hibeleriyle yatırım yapmak isteyen et ve süt üreten, işleyen ve pazarlayan işletmeler, üretici grupları ile kültür balıkçılığı yapanlar için proje başvuruları 1 Eylül'de başlıyor. Başvurular, 30 Kasım tarihine kadar devam edecek. 69 milyon Euro'luk hibeden Afyonkarahisar ile birlikte 20 il faydalanacak.