Van'da kurulan şirket şirket sayısı yüzde 80 arttı

Van'da 2009 yılında kurulan şirketler ile 2010 yılının ilk 6 ayında kurulan şirket sayısında büyük artış olduğu tespit edildi. Van Ticaret ve Sanayi O

Van'da 2009 yılında kurulan şirketler ile 2010 yılının ilk 6 ayında kurulan şirket sayısında büyük artış olduğu tespit edildi. Van Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılan araştırma, ilde kurulan şirket sayısının bir önceki yıla göre ortalama yüzde 80 artış gösterdiğini ortaya koydu.

Van Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılan araştırmada 2009 yılı ile 2010 yılının ilk ayı değerlendirmeye alındı. Önceki yıla oranla yeni şirket kuruluşlarında ortalama yüzde 80 artış olduğu belirlendi.

Araştırmaya göre şahıs şirket kayıtlarında yüzde 90'lık bir artış oldu. 2009 yılında kurulan şahıs şirketleri sayısı 86 olurken, 2010 yılının ilk altı ayında bu sayı 77 olarak tespit edildi.

2009 yılında kurulan limited şirket sayısı 230 olarak tespit edildi. Bu rakam 2010 yılının ilk altı ayında 189 olarak belirlenmişti. Artış oranı ise yüzde 82 olarak tespit edildi.

2009 yılında yeni kayıt olan Anonim Şirket sayısı toplam 16'yken, 2010 yılının ilk altı ayında bu rakam yakalandı. Artış oranı ise yüzde 100 oldu. En çok artış oranı kooperatiflerde yakalandı. 2009 yılında yeni kayıt yapan kooperatif sayısı 14 olurken bu rakam 2010 yılının ilk altı ayında 24 olarak kayıtlara geçti. Kooperatiflerde artış oranı yüzde 170 olarak belirlendi.

Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu, "limizde şirket sayılarında gözlenen artışın birkaç sebebi var. Kapıköy Sınır Kapısı'nın kara yolu transit geçişe açılması için alınan kararın önemli bir etkisi olduğuna inanıyoruz. Ayrıca İran'la yapılacak ticarette halkın olumlu yöndeki beklentileri bu artışların olmasına neden olmuştur. Halkımızın bu beklentilerinin boşa çıkmaması gerekir. Van'da herkesin ortak beklentisi serbest bölgenin Van'da kurulmasıdır. 2010 yılında, ekonomideki büyüme bölgemize de olumlu yansımıştır. Yeni şirket kuruluşlarında ortalama yüzde 80 artış sağlanmıştır. 2010 yılının ilk altı ayını değerlendirdiğimizde birçok şirket türünde geçen yılki rakamlar yakalanmıştır. Yıl sonu itibari ile bu sayılarda daha da artış sağlanacaktır." dedi.

VATSO Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu, şirket artışının kent ekonomisine olumlu yansıması gerektiğini belirterek şöyle devam etti: "Bu artış ekonomide bir canlanma olduğunu gösteriyor. Ancak Van'ın ekonomik anlamda kalkınması için halkının beklentilerinin karşılanması önemlidir. Turizm yatırımları için devlet teşvikleri, enerji, SSK primleri ve vergi alanında kolaylıklar sağlanmalıdır. Ayrıca yatırımcılar için arsa tahsislerinde gerekli kolaylıkların sağlanması için alt yapı çalışmalarının bitirilmesi kaçınılmazdır. "

Başkan Kandaşoğlu Tebriz - Van uçak seferlerinin de acilen başlatılmasını istedi